Gendersemleges kifejezéssel pótolnák az anya szót a hollandok

2024. március 04. 13:42

A holland ügyvivő kormány átfogó módosító indítványt terjesztett a parlament elé.

2024. március 04. 13:42
null

Egészen szürreálisak a Hollandiából érkező legújabb hírek: a holland ügyvivő kormány a népesség-nyilvántartásban az anya szót a „szülő, akitől a gyermek született” kifejezéssel kívánja helyettesíteni. A gendersemleges kifejezésre való áttérésre vonatkozó javaslatot egy átfogó módosító indítványban terjesztették a parlament elé a hatályos törvények több más tervezett kiigazításával együtt.

Ezt is ajánljuk a témában

A törvényjavaslat indoklása szerint – amelyet az NlTimes hírportál idézett hétfőn – a változtatás az anyakönyvi rendelet 2022-től érvényes korábbi kiigazításából következik. Akkor a kormány kivételt fogalmazott meg a gyermeket vállalók közül azok számára, akik még rendelkeznek a nő biológiai jellemzőivel, de már jogilag férfiként jegyezték be őket.

Az ő esetükben az anyakönyvi kivonatban az anya szó helyett „a szülő, akitől a gyermek született” kifejezés szerepel. A kormány most úgy véli, hogy a személyi nyilvántartásról szóló törvényben is ezt a gendersemleges terminológiát kell használni.

Hugo de Jonge belügyminiszter, a Kereszténydemokrata Tömörülés politikusa a törvényjavaslatról szóló hivatalos tanácskozáson azt mondta: „nem számít arra, hogy a törvényjavaslat sok vitához vezet” a parlamentben.

A konzervatív Református Politikai Párt képviselője, Andre Flach nyilatkozatában jelezte, hogy a kormány egy közös javaslatban rejt el „egy rendkívül érzékeny módosítást” úgy, hogy más módosításokkal együtt nyújtja be. A képviselő szerint három évvel ezelőtt a kabinet még úgy vélekedett, hogy az anya és apa megjelölések eltörlése nem kívánatos, mert sok szülő fontosnak tartja az anya jogi értelmezését, most pedig mindenki számára el akarják távolítani a megnevezést, miközben egy kis csoport számára már van megoldás.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Fotó: MTI/Balázs Attila

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:26
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­­ö­­­g­­­ö­s­­ ­­­l­­­á­­n­­­y­­o­­k­­ ­v­á­­r­­n­­­a­­­k­ ­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Reszelő Aladár
2024. március 22. 08:45
Hollandia az a mintademokrácia, ahol teljesen mindegy hogyan döntenek a választók, attól még Mark Rutte és kormánya marad hatalmon.
pandalala
2024. március 05. 09:43
az oroszok ezen erősen el fognak gondolkodni ... és vége lesz a háborúnak ....
Okos Tojás
2024. március 05. 08:41
Értelmező szótár: Politikus_Az a személy, aki teljesen hülyeségekkel foglalkozik és a rögeszméit megpróbálja a társadalomra erőltetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!