Nincs megállapodás a Hamász és a közvetítők között, a határidő viszont egyre közeledik

2024. március 05. 18:37

Egyelőre nincs jele áttörésnek a tárgyaló felek között. A Hamász és a közvetítők nem tudtak megállapodni.

2024. március 05. 18:37

Nyitókép: Getty Images/Majdi Fathi

***

Kedden áttörés nélkül szakadtak meg a tárgyalások Kairóban a Hamász és a közvetítők között, így már csak pár nap maradt arra, hogy megállapodjanak a felek és leálljanak a harcok a Gázai-övezetben a ramadán idejére. 

A Hamász egyik magas rangú illetékese, Basszem Náim a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a kétnapos tárgyalás során benyújtottak egy tűzszüneti javaslatot, és most várják a választ Izraeltől, akik nem küldtek delegációt az egyiptomi fővárosba erre a fordulóra, de folyamatos kapcsolatban állnak az egyiptomiakkal.

Benjamin Netanjahu kormányfő nem akar egyezségre jutni, és a labda most az amerikaiak térfelén van

– közölte Náim. Washington leszögezte, hogy már van egy, az izraeliek által jóváhagyott megállapodás, és a Hamásznak már csak el kell fogadnia azt. 

Izrael nem kommentálta a tárgyalásokkal kapcsolatos híreket, azonban egy korábbi forrás azt állította a Reuters hírügynökségnek, hogy Izrael azért nem vesz részt azokon, mert a Hamász nem hajlandó kiadni a még életben lévő túszok listáját. Náim szerint azonban ez egészen addig nem lehetséges, míg a felek nem kötnek tűzszünetet, mert a túszok több helyen vannak fogva tartva, különböző, önálló egységek őrizetében. 

A szakértők a kairói tárgyalásokat tartották az utolsó esélynek arra, hogy a jövőhéten kezdődő ramadán előtt elérjék az első hosszabb, 40 napos tűzszünetet. 

Az Egyesült Államok – Izrael legközelebbi szövetségese és támogatója – ugyanakkor felszólította a zsidó államot, hogy tegyen meg mindent a gázai humanitárius katasztrófa enyhítése érdekében. A térségbe nem jut élelmiszer, a még működő kórházakban pedig egyre több az éhhalál küszöbén lévő gyerek.

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadabb
2024. március 12. 07:30
Ezek erre készültek évtizedek óta! AKI HÁBORÚT AKAR KAPJA MEG!!!! OTT VAN LEHET MENNI ide is oda is... jó szórakozást: remélem visszafelé sülnek el a fegyverek, és a gránát annak a kezében robban majd aki el akarja dobni ! Sok balesetet kevés sikert kívánok! A hős katona halott katona! Az élő meg egy gyilkos (szeretne lenni)! Tessék ez az első TILTÓ parancsolat: "NE ÖLJ!" és nincs olyan hogy "életmentő fegyver" csak a háborús uszítók fejében létezik akik szerint nem kár ha kilőnek közülünk pár apát- anyát, gyereket, testvért, férjet- feleséget !
Tommaso
2024. március 05. 22:25
A II. vilaghaboru vege fele a haborukirobbanto nemetek sokat szenvedtek, de a vilag OKKAL-JOGGAL magasrol leszarta. Ne kezdtek volna masokat gyilkolni.
llnnhegyi
2024. március 05. 18:39
A Hamasz nem mutatott be egyetlen túszt sem élőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!