Telegraph: Putyin új migránshullám generálásával akarja destabilizálni Európát

2024. március 02. 09:41

A brit lap hírszerzési információkra hivatkozva azt írja, hogy a Kreml a Wagner csoporttal és helyi milíciákkal csapként használja az afrikai migrációt: ha választások jönnek egy régióban, akkor ott a csapot megnyitják, és ezzel az ottani közhangulatot befolyásolják, ha nincs tét, akkor elzárják.

2024. március 02. 09:41
Maráczi Tamás

A Telegraph újságírója olyan titkosszolgálati dokumentumokat látott, amelyek feltárják a migrációs akcióra vonatkozó részletes orosz terveket. Ebben többek között az szerepel, hogy 

orosz szervezésben volt líbiai milíciatagok részvételéven egy „15 000 fős határrendészeti erőt” szerveznek Líbiában,

 amely ellenőrzése alatt tartja majd az észak-afrikai területről Európába irányuló illegális bevándorlási útvonalat.

A brit konzervatív lapnak nyilatkozó szakértők azt állítják, a Wagner csoport, amely több afrikai államban meghatározó befolyásra tett szert az elmúlt években, nemcsak a helyi nyugati érdekeltségek elidegenítésében játszik vezető szerepet, hanem segíti az embercsempész bandákat, és migránsok szállításában is segédkezik a Száhel-övezetben és a Magreb-országok területén - egészen konkrétan Fekete-Afrika belsejéből segíti északra haladni, majd Európa felé mozogni a migránsokat, a  Közép-Afrikai Köztársaságból Szudánon keresztül Líbiába. A Wagner fegyveresei 2019 óta líbiai földön harcolnak a líbiai polgárháborúban Moszkva szövetségese, Halifa Haftar tábornok csapatainak oldalán – emlékeztet a lap.

A Telegraph szerint a Kreml eddig is nagy befolyással volt több afrikai migrációs útvonal működésére, de tavasszal ezt a tevékenységét erősíteni fogja. 

Putyin célja az, hogy „migránsokkal árassza el a Nyugatot", és ezzel „destabilizálja Európát”

– írja a Telegraph szerzője, idézve egy név nélkül nyilatkozó brit biztonsági szakértőt, aki szerint az oroszok csapként használják az afrikai migrációt: ha választások jönnek egy régióban, akkor ott a csapot megnyitják, és ezzel az ottani közhangulatot befolyásolják, ha nincs tét, akkor elzárják. 

Az európai választások egyik kulcskérdése a bevándorlás

Az Egyesült Királyságba 2022 és 2023 nyara között több mint 50 ezer illegális bevándorló érkezett, főleg tengeri úton - ez 17 százalékos növekedés a megelőző évhez képest. Rishi Sunak kormányára óriási választói nyomás nehezedik e kezeletlen kérdés sürgős megoldására. A legveszélyeztetettebb állam Olaszország, 

2023-ban 380 ezer illegális bevándorló kelt útra a Földközi-tengeren Európa felé - 2016 óta ez volt a legmagasabb szám -, 

többségüket az olasz felségvizeknél kellett megállítani. A római kormány nyíltan a Wagner akciózásával magyarázza a hullámot, hibrid hadviseléssel vádolva az oroszokat. 

Az EU határrendészeti szerve, a Frontex szintén tisztában van az oroszok szándékaival. Az ügynökség arra figyelmeztet, hogy 2024-ben első számú biztonsági fenyegetést jelent Európa számára ez a jelenség - szerintük az egyre elszigeteltebb Putyin egyre nyilvánvaló taktikája az, hogy 

egyre nagyobb  migránstömegeket szállítson Európa keleti és déli bejárataihoz.

Emlékezetes a 2021-es eset, amikor a belarusz hatóságok közel-keleti, főleg iraki migránsokat szállítottak a lengyel határhoz, hogy menjenek át az EU területére, és hasonló gyanús bevándorló-buszoztatás történhetett tavaly novemberben az orosz-finn határon: hirtelen megnövekedett a finn határhoz iratok nélkül érkező közel-keleti és afrikai migránsok száma. A Frontex szóvivője a The Telegraph-nak annyit mondott erről, hogy értékelésül szerint az oroszok ezekkel az akciókkal az uniós határok ellenállóképességének stressz-tesztelését végzik.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Nyitókép:VYACHESLAV PROKOFYEV / POOL / AFP 


 

 

 

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forgalmazó
2024. március 03. 06:28
Az ilyen hazug ujságirokat kellene felkotni akik dezinformaljak a népet.
EX_Terminator
2024. március 02. 17:48
Hogy ki csinál micsodát?
Málaga21
2024. március 02. 16:29
Ööö, izé, eddig úgy tudtam a migrik értékesebbek az aranynál, duplázzák a gdp-t, fizetik Jürgen nyugdíját, stb., stb....
julius68-2
2024. március 02. 15:28 Szerkesztve
Uniós biztos is, Putyinpincsi ! Társadalmainknak szükségük van migránsokra, valamint az általuk hozott energiára és ambíciókra − tette hozzá Ylva Johansson.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!