Tovább tiltakoznak az ukrán gabona európai dömpingje ellen

2024. március 28. 11:15

A franciák és a lengyelek vezetésével több ország lobbizik az ellen, hogy az európai piacot elárasszák az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek.

2024. március 28. 11:15
Grain Reaches Maturity In Poland

Nyitókép: Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Az uniós nagykövetek szerdán megállapodtak abban, hogy újranyitják a tárgyalásokat az Európai Parlamenttel az Ukrajnával szembeni liberalizációs intézkedések meghosszabbításával kapcsolatban, miután több tagállam ellenezte a múlt héten elért megállapodást.

Az orosz inváziót követően bevezetett és júniusban lejáró úgynevezett autonóm kereskedelmi intézkedések (ATM) célja az EU-ba irányuló ukrán mezőgazdasági export megkönnyítése volt. 

A gazdák azonban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek elárasztják az EU piacát.

A Tanács és a Parlament tárgyalói március 20-án megállapodtak abban, hogy kibővítik az „érzékenynek” minősülő importtermékek (baromfi, tojás, cukor, zab, kukorica, dara és méz) listáját, és automatikus védőintézkedéseket vezetnek be, ha a behozatal mennyisége meghaladja a 2022-23-as átlagot.

A Franciaország és Lengyelország által vezetett uniós országok koalíciója azonban úgy ítélte meg, hogy ezek a védőintézkedések nem elegendőek és további rendelkezéseket szorgalmaztak.

Ezt is ajánljuk a témában

Blokkoló kisebbség 

Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter megerősítette, hogy az országok „blokkoló kisebbsége” erősebb védőintézkedéseket szeretne.

Lengyelország volt a leghangosabb az ATM-ről szóló vitában,

 a lengyel gazdák blokádjai miatt többször is feszültség alakult ki Kijev és Varsó között.

Czesław Siekiersk lengyel mezőgazdasági miniszter szerint Lengyelország és más szomszédos országok „elsőként fizették meg” az Ukrajnával való kereskedelmi liberalizáció következményeit. Hozzátette: Varsó továbbra is ellenzi a kompromisszumos megállapodást.

Lengyelország 2023 szeptemberében egyoldalú importtilalmat vezetett be, de Magyarországon és Szlovákiában is egyoldalú importkorlátozások vannak érvényben.

Az EU-t sürgeti az idő, hiszen a törvényhozási ciklus áprilisban gyakorlatilag véget ér. Ha addig nem születik megállapodás, az EU visszatérhet a háború előtti kereskedelmi megállapodásokhoz Ukrajnával és visszaállhatnak az importkvóták és vámok.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. március 28. 13:16
SAJNOS EUROPA EGY SZAR FÖLDRÉSZ LETT KÖSZÖNJÉTEK ANGELA MERKELLNEK!!!!!!!!!!! DE AZ UTODJA IS EGY NÁCI KURVA!!!!!!!!!!!!!
Sztrovacsek
2024. március 28. 12:52
De ha "véletlenül" nem lesz eső május 1.-től augusztus 20.-ig, - csak negyven fokos hőség - majd megennétek karácsonyra a GMO-os ukrán szart is.
I feel the earth move under my feet
2024. március 28. 12:49
A németeket nem zavarja.. tehát jöhet, jönni fog az uki GMO cucc.
letsgobrandon-2
2024. március 28. 11:57
szegény afrikaiak meg éheznek... mégis az EU-ra erőltetik a GMO-s szemetüket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!