Bővült Trump európai rajongótábora, már Le Penék is őket támogatják

2024. április 01. 16:23

Bele is szólt az amerikai politikába a Nemzeti Tömörülés vezére, meg nem is.

2024. április 01. 16:23
LE PEN, Marine

Nyitókép: MTI/AP/Daniel Cole

Coming outolt a POLITICO párizsi konferenciáján a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) Marine Le Pent követő elnöke, Jordan Bardella: bár nem kíván beleszólni az amerikai politikába, de azért Donald Trump győzelmének örülne jobban.

„Nem vagyok amerikai, de Biden és Trump közül a szívem Trump felé húz” – mondta a francia politikus a brüsszeli lapnak.

Trump-pártiságát az amerikai exelnök gazdaságpolitikájával, valamint Joe Biden gyenge kognitív képességeivel indokolta.

„Ha a világ vezető gazdasági hatalmának elnöke vagy, életerősnek és fittnek kell lenned, meg kellően tiszta fejűnek ahhoz, hogy a helyes döntéseket hozd meg” – vélekedett Bardella, aki szerint a Bidennel kapcsolatos „legutóbbi videófelvételek, melyek a közösségi médiában keringenek, nem biztatóak”.

A francia jobboldal és Trump közötti jó viszony nem újkeletű. Az amerikai exelnök 2016-os győzelmét Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés akkori elnöke „az egész világon jelentkező nagyszerű mozgás” részeként értékelte, 2020-ban pedig azt nyilatkozta, hogy Trump újraválasztása lenne „a legjobb Franciaországnak”. A 2021-es capitoliumi ostromot ugyan elítélte, de azért nem tette meg egyszemélyi felelősnek Trumpot.

A francia-amerikai kapcsolatok örök problémája az, hogy Franciaország folyamatosan kifelé kacsintgat a NATO-ból; a NATO közös parancsnokságát a franciák még Charles De Gaulle tábornok elnöksége alatt hagyták el, és csak Nicolas Sarkozy léptette oda vissza az országot 2007-ben. A Nemzeti Tömörülés hagyományosan NATO-ellenes, ezzel kapcsolatban ugyanakkor Bardella ugyanezen a rendezvényen már finomabban fogalmazott. „A javaslat, amit mindig is támogattunk, a háborúval nem számolt” – vélekedett Bardella,

aki szerint Franciaországnak igenis ki kellene lépnie a transzatlanti szövetségből, de csakis az orosz-ukrán háború befejeződését követően, mert „háború alatt nem módosítgatunk szerződéseket”.

A háborúval kapcsolatosan Bardella elmondta azt is: álláspontja mindig az volt, hogy „igent mond Ukrajna támogatására, de nemet egy totális háborúra Oroszországgal szemben”. Ukrajna megtámadása szerinte „taktikai hiba” volt Vlagyimir Putyin részéről, mert az orosz elnök „alábecsülte a nyugati támogatást”, és Finnországot, illetve Svédországot közelebb vitte a NATO-hoz.

A Nemzeti Tömörülés a június 9-i EP-választáson felmérések szerint nagyjából a szavazatok egyharmadát szerezheti majd meg, azaz másfélszer többet, mint Emmanuel Macron elnök Reneszánsz pártjának listája.

Bardelláéké lesz az előrejelzések szerint az egész Európai Parlament legnagyobb pártdelegációja –

ezt a trófeát jelenleg Matteo Salvini Északi Ligája birtokolja.

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­ö­g­­­ö­s­­­ ­l­á­n­­y­o­k­ ­­­v­­­á­­r­­n­a­k­­ ­r­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Isten jobb keze
2024. április 01. 22:21
Vissza fizette már ez a nő a bsnki kölcsőnt, amit egy Orbán közeli bank adott neki??
Hekimeki
2024. április 01. 21:33
Helyes nőjön is TRUMP A JÖVŐ 👍👍👍👍👌
Pelso j.
2024. április 01. 20:13
CirmoS " Közzétették a francia elnökjelöltek vagyonnyilatkozatait, így kiderült, hogy az MKB-tól kapott Marine Le Pen 10,6 millió euró hitelt. A francia elnökválasztáson induló összes jelölt leadta a vagyonnyilatkozatát, így Le Pen nyilatkozata is nyilvános lett." Persze Márkizay, meg Soros. - röhejes a másvalóságotok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!