Csángók tavasza

2024. április 17. 21:51

Öt évvel az első magyar mise után ismét történelmi pillanatnak lehettek tanúi a magyar anyanyelvű katolikusok Csángóföldön: száznegyven év után megtörtént az első magyar keresztelő Bákóban.

2024. április 17. 21:51
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép: Duma Dániel

Nagy nap virradt húsvét hétfőjén a moldvai csángókra: a jászvásári püspökség alá rendeltségük száznegyven éves történetében először kereszteltek magyar nyelvű misén gyermeket a bákói templomban: az öt hónapos, apja révén klézsei származású kis Nikolettet Varga András bogdánfalvi plébános tartotta keresztvíz alá.

Az örömhírről Nyisztor Tinka néprajzkutató, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vallási felelőse számol be, aki másfél évtizeden át élen járt abban a küzdelemben, amelynek eredményeképpen 2019 januárjában először hallgathattak magyar misét Bákóban – a jászvásári püspökség 1884-es fennállása óta valószínűleg először. 

S azóta minden hónapban, igaz, csak egyszer.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­ö­­­g­ö­s­­ ­­­l­­á­­­n­­y­­o­­­k­­ ­v­á­r­­n­­­a­­­k­­ ­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
lacika-985
2024. április 17. 23:23
A csángok azok a magyarok amelyikek se magyarul , se románul nem tudnak rendesen beszélni és amelyikek oda hajolnak sorozatosan és ismétlődően ahonnan hasznot remélnek .. Nem egy megbizható népség
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!