Így állhat bosszút Izraelen két parancsnokának véres haláláért Irán

2024. április 02. 16:35

Izrael hivatalosan nem ismerte el, hogy a támadáshoz bármi köze lett volna, de nem is tagadta azt. Kérdés, hogy egymásnak esik-e végül a két közel-keleti ősellenség.

2024. április 02. 16:35
null

Nyitókép: SAID KHATIB / AFP

Mint arról a Mandiner is beszámolt, tovább éleződik a közel-keleti helyzet: Szíria és Irán egybehangzó állítása szerint izraeli rakétatámadás érte Irán damaszkuszi konzulátusát, melynek következtében hét fő életét vesztette. Egyikük, Mohammad Reza Záhédi az Iszlám Forradalmi Gárda Kudsz Erők szíriai és libanoni parancsnokhelyettese volt.

Ezt a szervezetet vezette az Egyesült Államok által 2020-ban Bagdadban levadászott Kászem Szolejmáni tábornok.

Ezt is ajánljuk a témában

A Kudsz Erők és Izrael közötti különleges viszony nem újkeletű, a különleges egység aszimmetrikus hadviseléssel és katonai hírszerzéssel foglalkozik, és mozgatja az Izraellel szembenálló erőket, köztük a libanoni Hezbollah milíciát, a Hamászt, az Iszlám Dzsihádot, a jemeni hútikat és különböző síita milíciákat Irakban és Szíriában. Hezi Simantov izraeli Közel-Kelet-szakértő állítása szerint Záhédi vezette a Hezbollah fegyverellátásában kulcsszerepet játszó, Szíriából Libanonba tartó csempészműveleteket. Állítása szerint „Izraelnek nagyon jó titkosszolgálati információi vannak arról, hogy mi történik Szíriában és Libanonban, ellentétben a Gázai övezettel”, ezért tudtak Záhédire ilyen pontos célzott csapást mérni.

Izrael hivatalosan nem ismerte el, hogy a támadáshoz bármi köze lett volna, de nem is tagadta azt. Az Izraeli Véderő egyik szóvivője a kérdésben újságíróknak azt mondta, hogy „külföldi médiában megjelent híreket nem kommentálunk”.

Név nélkül ugyanakkor a New York Timesnak négy izraeli tisztviselő megerősítette, hogy valóban izraeli támadásról volt szó.

Egyes elemzők szerint az izraeli támadás mögött az áll, hogy Izrael szerint az Irán felől érkező fenyegetés idővel nem csökkenni, hanem növekedni fog, az elrettentéshez pedig elengedhetetlen, hogy időnként ehhez hasonló csapást mérjenek.

Amellett, hogy a Közel-Kelet arab országainak döntő többsége szigorúan elítélte, Oroszország pedig agressziónak nevezte a történteket, Irán bosszút ígért. Irán szíriai nagykövete, Hosszein Akbári szerint a válaszcsapás „döntő” lesz majd, Nasszer Kánáni külügyi szóvivő szerint pedig Irán „fenntartja magának a jogot, hogy reagáljon, s a válasz, az agresszor büntetésének fajtáját maga fogja eldönteni”. Hasonlóképpen a Hezbollah is megígérte, hogy Izrael megfizet majd a támadásért, állításuk szerint „ez a bűntett nem múlhat el anélkül, hogy az ellenség büntetést és bosszút ne kapna”, mivel Záhédi „az egyik első volt azok közül, akik közreműködtek, áldoztak és kitartottak éveken át, hogy fejlesszék és előrevigyék az ellenállás munkáját Libanonban”.

A következmények sokfélék lehetnek. Steven Cook, a washingtoni székhelyű Külkapcsolatok Tanácsa (CFR) elemzője szerint Irán reagálhat úgy, hogy hagyja szabadabban tevékenykedni iraki és szíriai milíciáit, melyek ezáltal ismét veszélyt jelenthetnek az ott állomásozó amerikai erőkre. Vagy utasíthatják a Hezbollahot is arra, hogy fokozza Izraelre mért csapásait.

A már idézett Simantov szerint pedig az irániak most épp „lefektetik az alapjait annak, hogy izraeli diplomáciai képviseleteket támadjanak világszerte, az arab világban, Európában, vagy az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában”.

Oroszország kérésére az ENSZ BT ülést tart majd az üggyel kapcsolatban.

Közvetlen izraeli-iráni háborúra ugyanakkor mérvadó szakértők nem számítanak, számtalan ilyen pengeváltás történt már az elmúlt évtizedekben a két közel-keleti ősellenség között.

Eközben az Iránból elszármazott diaszpóra tort ül a parancsnokok halála felett – erről a Jerusalem Post közölt összeállítást. Pouria Zeraati iráni emigráns újságíró és influencer szerint például az izraeli támadás „Netanjahu ajándéka Sizdah Bedar ünnepére”, s „lehetetlen figyelmen kívül hagyni a porrá lett terroristák hírét”.

Tara Niazi iráni blogger pedig úgy kívánt követőinek boldog Sizdah Bedart, hogy Záhédi parancsnok fejét az ünnepen fogyasztott húspogácsával montírozta össze, majd kiírta: „valaki húspogácsát említett?”

Hasonlóan fogalmazott CiCi Khanoom blogger is, aki Záhédi rendfokozatán gúnyolódva úgy fogalmazott: „Íme a főhúspogácsa, Mohammad Reza Záhédi.”

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­­ö­g­­­ö­­­s­­­ ­­l­á­­n­­­y­­­o­k­ ­v­­­á­­­r­­n­­a­­­k­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
törölt felhasználó
2024. április 02. 17:22
Netanjahu él még egyáltalán? Izraelben a politikusok simán bele szoktak halni rutinbeavatkozásokba. .
Kovács Ubul
2024. április 02. 17:01
"Izrael likvidálta a Közel-Kelet egyik legveszélyesebb terroristáját" https://neokohn.hu/2024/04/02/izrael-likvidalta-a-kozel-kelet-egyik-legveszelyesebb-terroristajat/
Lajoss
2024. április 02. 16:56
Állami terrorizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!