Nem várnak tovább: betiltják a dohányzást

2024. április 17. 15:14

A törvénytervezetet végleges elfogadása után ez lesz a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye.

2024. április 17. 15:14

A nyitókép illusztráció. Fotó: JAKUB PORZYCKI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Elfogadta második olvasatban a londoni parlament a dohánytermékek vásárlásának fokozatos betiltásáról szóló törvénytervezetet.

Az indítványól még döntenie kell a parlament felső kamarájának, a Lordok Házának, majd a részletes, harmadik olvasatbeli vita után újból az alsóháznak is, de a végleges jóváhagyás a kormányzó Konzervatív Párt frakcióján belüli jelentős ellenállással együtt is biztosra vehető, mivel

a tervezetet a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt teljes egészében támogatja.

A készülő törvény, amelynek tervezetét Rishi Sunak miniszterelnök tavaly ősszel terjesztette elő, büntetendő cselekménnyé nyilvánítja dohánytermékek eladását azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek. A tervezett jogszabály rögzíti a 2009-es kiinduló születési időpontot, így gyakorlatilag minden évben egy-egy évvel növekszik azoknak az alsó korhatára, akik nem juthatnak legálisan dohánytermékhez.

Ennek alapján a most 14-15 éves korosztály soha nem kerül olyan életkorba, amikor törvényesen dohányárut vehet,

tekintettel arra, hogy a kormányrendeleti szintű jelenlegi brit szabályozás is csak 18 éven felülieknek engedélyezi dohánytermékek eladását. Hosszú távon így az egész lakosságra kiterjed majd a forgalmazási tilalom.

A második olvasatbeli, vagyis az általános vita után megtartott kedd éjszakai szavazáson az alsóház 383 képviselője voksolt a tervezetre 67 elutasító szavazat ellenében. Végleges elfogadása után ez lesz a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­­ö­g­­­ö­s­­­ ­­­l­­á­n­­y­o­­k­ ­v­­á­­r­­n­­a­­k­­­ ­­r­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
urban63
2024. április 18. 13:02
Betiltják a dohányzást! Juhhééé: a füvezést meg legalizálják- piacot nyitnak neki?
kissjani
2024. április 18. 10:30
Nem feltétlen a feketepiac fog virágozni, hanem aki vehet, az majd megveszi annak aki nem vehet! Ergó ugyanannyi adó bevétel csordogál, és lesz akinek nem kell dolgoznia, csak cigit vennie, és emelt áron továbbadnia! :)
Hotten Totta
2024. április 17. 20:10
Mekkora hülyeség. A dohány az egyetlen olyan drog, amely nem okoz tudatmódosulást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!