Rá se fogunk ismerni többé: az orosz agresszió „gyökeresen megváltoztatja az Európai Unió DNS-ét”

2024. április 29. 14:35

Az Európai Külkapcsolati Tanács igazgatója, Mark Leonard interjút adott a Die Pressének.

2024. április 29. 14:35

Nyitókép: Karim Jaafar/AFP

Mark Leonard brit politológus nyilatkozott az Ukrajnában zajló háború globális következményeiről, az EU geopolitikai biztonsági unióvá való fejlődéséről, Kína felemelkedéséről és az amerikai hegemónia elkerülhetetlen végéről.

Számos válság sújt minket, de egyelőre nem fenyeget a harmadik világháború veszélye. 

Az Európai Külkapcsolati Tanács vezetője szerint az Európai Unió 15 év múlva alapvetően eltérő lesz a jelenlegitől az orosz agresszió hatására, amely alapjaiban változtatja meg a békeprogramot háborús prioritásokra. 

A fegyverek fontosságát már senki sem kérdőjelezi meg, a biztonság igénye dominál.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Az angol politológus, aki Emmanuel Macron francia elnököt idézi példaként, elismeri, hogy Európa már nem korlátozódik csupán a magállomkra, hanem figyelembe kell vennie az Oroszországgal határos ütköző államokat is. Macron felismerte a közép-kelet-európai országok biztonsági szükségleteit és támogatja Ukrajna EU-tagságát, amivel az Unió geopolitikai szerepe kerül előtérbe.

Az Európai Unió rájött, hogy a tagállamok közötti kölcsönös függőség nem garantálja a béke és harmónia fenntartását, hanem sebezhetőséget okoz, ezért csökkenteni kell az ebből fakadó kiszolgáltatottságot. A geopolitikai változások újragondolják a szuverenitás fogalmát is.

Sokan úgy vélték, hogy az EU korlátozza a nemzeti szuverenitást, de most egyre többen látják, hogy a nemzeti önállóság csak más tagállamokkal való együttműködés révén tartható fenn. Nem csak Lengyelország, hanem a jobboldali-populista Giorgia Meloni is így gondolja.

Továbbá Brüsszel is felismerte, hogy nem az stratégiai autonómiával van probléma, hanem az Egyesült Államoktól való túlzott függőséggel.

 Washington növelni szeretné, hogy Európa nagyobb szerepet vállaljon saját biztonsága biztosításában. 

A világ szerkezeti átalakulása lassan, de biztosan végbemegy. Az amerikai hegemónia, amely a második világháború után kezdődött, véget ér, mivel az Egyesült Államokat lekötik a Kínával való rivalizálás. Az USA-nak döntenie kell, hol veti be katonai erejét.

Az Egyesült Államok számára Európa biztonsága már nem elsődleges. Leonard szerint az USA nem érti teljesen, miért fél annyira Európa Oroszországtól. 

A háború legnagyobb nyertese azonban Amerika, amely megerősítette kapcsolatát Európával, új életet lehelt a NATO-ba,

 és Kína miatt szorosabb kapcsolatokat épített ki szövetségeseivel. Azonban Gázában kialakult helyzet miatt elszigetelődött. Az orosz invázió előnyös volt Kínának is, mivel olcsóbban jut energiához és új piacok nyíltak meg előtte. Bár több válság van jelen egyszerre, ez nem jelenti a harmadik világháború elkerülhetetlenségét. Leonard szerint nincs „gonosz tengely” Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea között, mivel bár támogatják egymást, érdekeik sokszor eltérnek.

Európa népességének és gazdaságának arányos visszaszorulása ellenére is megőrzi a jólétét. Ha a tagállamok együttműködnek, képesek lesznek lépést tartani egy olyan világban, ahol Kína felemelkedik és új erőviszonyok alakulnak ki – fejeződött be a Die Presse lapnak adott interjú.

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. április 29. 16:04
MILYEN orosz agresszio? Lemaradtam valamirol, es az EU ellen tortent barmi ? Tudtommal egyetlen EU tagallam sincs konfliktusban Oroszorszaggal. Az, hogy harmadik orszagok kozott mi zajlik, NEM ERINTI az EUt. Ha bele akar maszni, az a sajat (buta) dontese, azert ne hibaztasson masokat. az orosz ukran, az irani izraeli vagy epp egy esetleges kinai tajvani konfliktusban az a kozos, hogy EGYIK SEM EU.
survivor
2024. április 29. 15:58
Az EU "génmanipulált" lett.. Megváltozott a DNS-e. Jaja.. :-))
Ehetős Odó
2024. április 29. 15:18
Pofám leszakad. Az amcsi terrorállam kiprovokál egy háborút és erre a nyugati idióták az orosz agresszió ellen akarnak berendezkedni. Ahelyett, hogy a számtalan valós veszély - például a saját maguk által generált migráció - ellen védekeznének. Európának vége.
Akitlosz
2024. április 29. 14:39
Az Európai Unió DNS-ét a feketék és a barnák tömeges bevándoroltatása változtatja meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!