Törvény előtti egyenlőtlenség – Minden, amit Trump pereiről tudni kell

2024. április 03. 05:33

Szokatlan választási kampány zajlik az Egyesült Államokban: Donald Trumpnak ugyanis nemcsak ellenfelével kell megküzdenie, hanem a kampány alatt kezdetét veheti négy büntetőpere is. A republikánusok szerint a demokraták fegyverként használják az Egyesült Államok jogi rendszerét a milliárdos ellen.

2024. április 03. 05:33
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Trump a bíróságon/Brendan McDermid / POOL / AFP

 

Trump afférja 

Donald Trump négy büntetőpere közül az első április 15-én kezdődik, amely középpontjában egy pornósztárnak adott „hallgatási pénz” áll. Egy Stormy Daniels nevű nő azt állítja: 130 ezer dollárt kapott azért, hogy hallgasson a Trumppal folytatott viszonyáról. Érdekesség, hogy az ilyen kifizetés nem illegális Amerikában. A BBC szerint a vád inkább „technikai jellegű”: arra koncentrál, hogy Trump korábbi ügyvédje, aki Danielsnek fizetett, hogyan rögzítette a visszatérítést.  

Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész azt állítja, hogy „Trump törvénytelenül beavatkozott a 2016-os elnökválasztásba azáltal, hogy olyan információkat rejtegetett, amelyek ellene fordíthatták volna a szavazókat”írja a Reason oldalán Jacob Sullum. Az újságíró leírja, hogy a hallgatási pénz bűncselekménnyé alakításának ötlete annyira kilátástalan volt, hogy még Bragg elődje is a vádemelés ellen döntött. Jogi szakértők szerint ez a vád minden szempontból gyenge lábakon áll. 

Viszont mivel az esküdtek a túlnyomóan demokrata manhattani lakosokból fognak állni, könnyen előfordulhat, hogy Trumpot bűnösnek találják.

 A BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint valószínűleg pénzbírsággal fogják sújtani a volt elnököt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Georgia és a „választásokba való beavatkozás”

Két ügy koncentrál a 2020-as választások utáni időszakra. Georgia államban a volt elnököt azzal vádolják: megpróbálta megváltoztatni az állam 2020-as választási eredményeit. Trump több tanácsadóját és ügyvédjét is vádlottként nevezték meg az ügyben. Fani Willis kerületi ügyész a RICO-törvény megsértésével vádolja Trumpot, amelyet a maffia ellen használtak korábban, és amihez be kell bizonyítani, hogy Trump és társai konspirációt követtek el. 

A volt elnök ügyvédei szerint egy választás eredményének megkérdőjelezése nem bűncselekmény. 

Az ügy tárgyalása elvileg augusztusban kezdődne, azonban itt egészen szokatlan bonyodalmak adódtak. Kiderült ugyanis, hogy Fani Willis, a Trump elleni ügyet vivő ügyész viszonyt folytatott az egyik általa kinevezett különleges ügyésszel Nathan Wade-del. Ráadásul több vallomás szerint már akkor viszony volt a két ügyész között, mikor a kinevezés történt. Fani Willis több, mint 600 ezer dolláros fizetést adott a szeretőjének, és a két ügyész együtt utazgatott, amit Wade állt (az ügyész azt állította, hogy ő készpénzben mindent visszafizetett a férfinak). Az ügy egyik vádlottja ezért arra kérte a bíróságot, hogy mozdítsa el Willist. 

A bíró márciusban úgy döntött, hogy Willisnek nem kell visszalépnie az ügytől, viszont a különleges ügyésznek le kellett mondania. 

Az eset megrengette Willis hitelességét, és a Business Insidernek nyilatkozó jogi szakértők szerint jobban tenné, ha másnak adná át az ügyet, hiszen az ügyész hitelvesztése kérdéseket vet fel az általa összeállított üggyel kapcsolatban is. 

Trump és a minősített dokumentumok 

Florida államban van a Trumpnak legkedvezőbb bíró és esküdtszék, azonban ez az az ügy, amiben a legnagyobb valószínűséggel el fogják ítélni a volt elnököt. Trump a vád szerint a Fehér Házból való távozása után minősített dokumentumokat tartott magánál, majd eltitkolta, hogy nála vannak. 

Az ügy érdekessége, hogy párhuzamosan zajlott egy hasonló nyomozás Biden elnök ellen is, ahol a különleges ügyész kifejezetten Biden korát és gyenge memóriáját említette, mint okot, amiért nem végül nem emelt vádat.

Joe Biden a garázsában tárolt olyan minősített iratokat, amiket szenátorként és alelnökként helyezett ott el. 

Ebben az ügyben Jack Smith a különleges ügyész, aki Trump capitoliumi ostrom-ügyét is viszi. Smith a vádemelés bejelentésekor azt mondta: mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak. 

Jack Smith egy republikánus politikusnak már tönkretette a karrierjét: 2014-ben korrupcióval vádolta meg Bob McDonnell Virginia állam korábbi kormányzóját, a politikust a bíróság börtönre ítélte, de a Legfelsőbb Bíróság egyhangúan hatályon kívül helyezte az ítéletet és visszaküldte alacsonyabb szintre. Az Igazságügyi Minisztérium végül ejtette az ügyet McDonnell ellen.

Január 6. ügy 

Az összes közül a legsúlyosabb vád Trump ellen az, 

hogy összeesküvést szőtt, hogy megváltoztassa a 2020-as választások eredményét.

 A szövetségi ügyészek azt állítják, hogy nyomást gyakorolt a tisztviselőkre az eredmények megváltozása érdekében, tudatosan terjesztett hazugságokat a választási csalásról, és megpróbálta kihasználni a 2021. január 6-i capitoliumi zavargást, hogy késleltesse Biden győzelmének hitelesítését és hatalmon maradjon. 

Az ügyet eredetileg márciusban kezdték volna tárgyalni, azonban Trump ügyvédei azzal érveltek, hogy a volt elnök mentelmi jogot élvez az ügyben, hiszen az Egyesült Államok elnöke volt, amikor az állítólagos bűncselekményt elkövette. Az immunitás kérdéséről a Legfelsőbb Bíróság fog döntetni, és amennyiben utat enged a tárgyalásoknak az ügyben akár még a novemberi választások előtt ítélet születhet. 

Megyn Kelly amerikai műsorvezető és jogász a podcastjében felhívta arra a figyelmet, hogy Jack Smith különleges ügyész a floridai üggyel kapcsolatban kijelentette: nem érvényes rá az-az Igazságügyi Minisztérium által gyakorolt irányelv, hogy hatvan nappal a választások előtt nem lehet vádat emelni egy jelölt ellen. Vagyis akkor is lefolytatják az ügyeket, ha egy hét van a választásig. Kelly egy olyan lehetőséget is felvázolt:

még az is előfordulhat, hogy Trump megnyeri a választást, de a beiktatás előtt börtönre ítélik. 

Ez egy egészen abszurd helyzetet hozna létre, amire semmilyen precedens nincs. 

Ha mind a négy tárgyalás megkezdődik, akkor Donald Trump számára emberfeletti koordinációt fog igényelni, hogy mind a négy ügyben megjelenjen a bíróságon, különös tekintettel arra, hogy négy különböző államban zajlanak a tárgyalások.

Ezt is ajánljuk a témában

A hatalmas jogi nyomás ellenére eddig Trumpnak kedvezően alakultak a dolgok, szinte minden ügyben nyert valamennyi haladékot, és a népszerűsége is nőtt a vádemelések óta. A New York Times egyik cikkében leírja: egyedül New Yorkban van kitűzve a tárgyalás időpontja. A Times szerint a volt elnöknek tudatos stratégiája a halasztások kikényszerítése. Alan Dershowitz Trump korábbi ügyvédje szerint szinte bizonyos, hogy egy-két ügyben ítélet fog születni a választás előtt. A jogász a Fox Newsnak elmondta: „Az egész »kapjuk el Trumpot« arról szól, hogy a választás előtt kell elkapni, előtte kell elítélni, aztán úgyis megnyeri a fellebbezést”. 

A republikánusok szerint a Trump elleni ügyek egyértelműen politikailag motiváltak, amelyek egyetlen célja, hogy megállítsák a volt elnök visszatérését a Fehér Házba. Mike Davis floridai jogász Megyn Kelly műsorában elmondta: a Trump elleni jogi háború politikailag motivált. 

„Ez a választásokba való beavatkozás. 

Már nem is rejtegetik ezt. Nem érdekli őket, hogy mit akarnak az emberek. Félnek az amerikai szavazóktól, ezért megpróbálják csődbe vinni, diszkvalifikálni, sőt még börtönbe is juttatni Trumpot, mert nem akarják, hogy az amerikaiak visszaszavazzák őt a Fehér Házba” – jelentette ki Davis.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­­s­ ­l­á­­n­­­y­­o­k­­ ­v­á­­r­n­­­a­­k­­­ ­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Polaris
2024. április 03. 15:41
Kétes! Ne menőzz agrárgyerek, akkora stupid vagy, hogy a Holdról is látszik! gebsi1! Pici bogár, ne osztogasd a csordád jelzőit!
EX_Terminator
2024. április 03. 12:34
SEMMI SZARSÁGBÓL NEM LESZ VITA, ÉS MINDENÉRT ÖLÖK.
EX_Terminator
2024. április 03. 11:29
Bírói függetlenség meg törvény előtti egyenlőség mi? Úgy gondolom tudjuk mi a teendő azokkal akik ezt a függetlenséget meg egyenlőséget erőltetik mint a lakájaik nem igaz? LELÖVENDŐ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!