Trump beleállt – komoly bejelentést tett az abortusszal kapcsolatban a korábbi elnök, meg is lett az eredménye

2024. április 09. 10:43

A demokraták ködösítéssel vádolják, az életpártiak pedig csalódottságukat fejezték ki.

2024. április 09. 10:43
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan

Nyitókép: Drew Angerer/Getty Images

 

Az abortusz kérdése lehet a demokrata kampány egyik fő témája, nem meglepő tehát, hogy Donald Trump hétfőn maga is nyilatkozatot adott ki hivatalos álláspontjáról – írja a Hill.

Ezt is ajánljuk a témában

Beleállt a kérdés megválaszolásába a korábbi elnök

Trump több hónapos huza-vona után tett rá kísérletet, hogy tisztázza az abortuszról vallott nézeteit. A volt elnök korábban már kacérkodott a 15 vagy 16 hetes tilalom támogatásával, és hónapok óta azt mondta, hogy megválasztása esetén „tárgyalni fog valamiről”, ami „mindkét oldalt boldoggá teszi”.

Az abortusz kérdése serkentően hatott a demokrata szavazókra az elmúlt közel két évben, mióta a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet. Az ország megosztott a kérdésben, ezért Trump küzdött azzal, hogy vállalja-e vagy lekicsinyelje a döntésben játszott szerepét.

A republikánusok elnökjelöltje megpróbál olyan álláspontot képviselni, amely nem idegeníti el egyik oldalt sem.

A nagyjából négyperces nyilatkozatban Trump elismerően nyilatkozott Roe hatályon kívül helyezéséről, és támogatását fejezte ki bizonyos kivételek mellett: nemi erőszak, vérfertőzés és az anya életének védelme. Úgy érvelt, hogy a republikánusoknak végső soron képesnek kell lenniük választásokat nyerni, és visszautasította egyes csoportok felszólításait, hogy fogadja el az országos tilalmat, és támogasson egy konkrét korlátozást. Vagyis a korábbi elnök nem állt be egy szövetségi abortusztilalom mellé sem, hanem kijelentette: az államok hatásköre a terhességmegszakítás jogi szabályozása. 

Vegyes fogadtatás

Voltak, akik „okos” lépésnek nyilvánították a bejelentést. Alyssa Farah Griffin, Trump egykori kommunikációs igazgatója szerint ez jobb megközelítés, mint egy konkrét tilalom követelése. Több konzervatív politikus mégis csalódottságának adott hangot. Trump korábbi alelnöke, 

Mike Pence „arculcsapásnak” nevezte a nyilatkozatot. 

Susan B. Anthony  a Pro-Life America nevű abortuszellenes csoport vezetője, aki korábban lobbizott Trumpnál, hogy támogassa a 15 hetes tilalmat, azt mondta, hogy „mélységesen csalódott” Trump bejelentése miatt.

Döntő kérdés lehet

Biden elnök és kampánya hétfőn azonnal igyekezett az előnyére fordítani Trump kijelentéseit. „Ne legyenek illúzióink. Ha Donald Trumpot megválasztják, és a MAGA republikánusok a kongresszusban egy országos abortusztilalmat tesznek az asztalra, Trump törvénybe fogja iktatni” – mondta Biden egy nyilatkozatban.

 A közvélemény-kutatások szerint az abortusz az egyik olyan terület, ahol a szavazók jobban bíznak Bidenben, mint Trumpban. 

A Wall Street Journal múlt héten közzétett egy felmérést, amely szerint a bizonytalan választók 45 százaléka jobban bízik Bidenben ebben a kérdésben, szemben a Trumpot preferáló 33 százalékkal. 

Biden nem véletlenül erősít rá az abortusz-párti kampányára, hiszen 2022-ben ez jól működött a félidős kongresszusi választásokon. Bár az amerikai lakosság megosztott a kérdésben a legtöbben nem támogatják sem a teljes liberalizációt, sem a teljes tiltást. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­ö­g­­ö­s­­ ­l­­­á­­­n­y­­­o­­k­­­ ­v­­á­­­r­­n­­a­­k­­­ ­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
EX_Terminator
2024. április 09. 14:16 Szerkesztve
van amikor szükséges de összességében nem lehet és ugyanez áll az eutanáziára, mindegyikhez csak szélsőséges helyzetekben és szükség szerint Illetve abortuszhoz idejekorán lehet jog máskülönben a teljes emberi világ a feje tetejére áll.
letsgobrandon-2
2024. április 09. 12:44
szerintem hagyni kell a libernyák államoknak , hogy kiirtsák magukat
o1gpedofil-2
2024. április 09. 11:34
A Washington Post szerint a magyar miniszterelnök a Mar-a-Lago-i találkozó után azt állította: Trump azt mondta neki, hogy véget vet a háborúnak, és „egy pennyt sem ad” Ukrajna megsegítésére. Orbán állítása azonban nem felelt meg a valóságnak. Egy Trumphoz közel álló forrás szerint a volt elnök nem akarta nyilvánosan megcáfolni az elhangzottakat, mert csodálja Orbán keménységét és bevándorlás-ellenes álláspontját. A megbeszélésen állítólag Orbán hosszasan beszélt a szovjet történelemről, Oroszország ukrán területek iránti vágyódásáról, illetve Ukrajna katonai problémáiról, Trump azonban csak hallgatott, figyelt, de nem foglalt állást a témában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!