Egyre közelebb a világháborúhoz: Ukrajna sorra kapja az „engedélyeket” oroszországi célpontok elleni támadásokra

2024. május 19. 10:06

A The Wall Street Journal szerint az ukrán vezetés hivatalosan is engedélyt kért a Biden-adminisztrációtól, hogy bevethessék az amerikai fegyvereket oroszországi területen is.

2024. május 19. 10:06

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Magyar Nemzet cikke szerint egyre több nyugati ország ad engedélyt Ukrajnának oroszországi célpontok elleni támadásra. A lap hivatkozik az Ukrainska Pravdára, amely összegyűjtötte, hogy melyek ezek:

- Május elején az Egyesült Királyság külügyminisztere, David Cameron kijevi látogatása során kijelentette, hogy Ukrajnának joga van a London által biztosított fegyverzettel orosz területen lévő célpontokra csapást mérni.

- Lettország újonnan kinevezett külügyminisztere kijelentette, Ukrajna nyugati fegyvereket kapott egyes partnerektől, engedéllyel, hogy csapást mérjen Oroszország területére. Nem részletezte, mely országokra utal. 

- Az Egyesült Királyság 250 kilométert meghaladó hatótávolságú Storm Shadow cirkálórakétákat szállított Ukrajnának. Ukrajna tavaly tavasszal kezdte el használni azokat.

Ugyanakkor John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora a Fehér Házban egy tájékoztatón, az Amerika Hangja szerint azt mondta, hogy „Nem bátorítunk és nem is engedünk az Egyesült Államok által szállított fegyverrendszerek felhasználásával végrehajtott támadásoknak orosz területen belül. Ez a politika nem változott” – idézi az ukrán lap egy másik cikkében.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a The Wall Street Journal szerint

az ukrán vezetés hivatalosan is engedélyt kért a Biden-adminisztrációtól, hogy bevethessék az amerikai fegyvereket oroszországi területen is.

A Magyar Nemzet szerint az sem lehet véletlen, hogy ez a hír akkor látott napvilágot, miután az ukrán elnöki hivatal vezetője eligazítást kapott Alex Sorostól, a baloldali oligarcha Soros György fiától.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­­r­t­é­k­­­e­­­l­d­­ ­­­a­ ­­s­­z­­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­u­­n­­c­­i­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
amentet
2024. május 20. 15:19
Oroszország őt meg kell semmisíteni
Csigorin
2024. május 20. 03:43
mintha eddig nem lottek volna Belgorod, Kurszk, stb? nem veletlenul volt szukseg erre a hadmuveletre
papamaci57
2024. május 19. 15:36
Kéne már egy ellenMajdan..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!