Itt az újabb „elszigetelt eset”, ezúttal châteauroux-i módra – statisztikákkal fűszerezve

2024. május 06. 07:34

...A helyszínre ekkor odaérkezett az afgán édesanyja is, és lekevert néhány pofont – a földön vérző áldozatnak, aki nemsokára belehalt sérüléseibe.

2024. május 06. 07:34
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(Nyitóképünk illusztráció; forrás: AFP )

Az ember ráébred arra, hogy sehol nincs biztonságban

idézi a Le Figaro az egyébként nyugalmas közép-franciaországi Châteauroux városában meggyilkolt 15 éves Matisse emlékére szervezett csöndes menet egyik résztvevőjét. A múlt szombati végzetes délutánon az ifjú szakácstanuló néhány fős társaságban zenéket hallgatott, és ennek során leszólta egy vele egykorú afgán tinédzser saját rapszámát. Az afgán erre bunyóra hívta ki őt, amiből (vesztére) Matisse került ki győztesen – mire a néhány éve az országba érkezett, rendezett jogállású afgán kiskorú

hazaugrott egy késért, amelyet visszatérve azonnal Matisse mellkasába, illetve egyenesen a szívébe döfött.

A helyszínre ekkor odaérkezett az afgán édesanyja is, és lekevert néhány pofont – a földön vérző áldozatnak, aki nemsokára belehalt sérüléseibe.

Az elkövető azzal igyekezett védekezni, hogy Matisse rasszista megjegyzéseket tett rá, ezt azonban egyetlen tanú sem tudta megerősíteni; az viszont kiderült, hogy a rendőrség által jól ismert és a közösségi médiában Allahra esküdve fenyegetéseket posztolgató afgán srác néhány napja már „büntetésképpen” bírósági felügyelet alatt állt és el volt tiltva a fegyverviseléstől, miután

egy fiatalember torkához kést szorítva rabolta el annak mobiltelefonját.

Elbeszélések szerint a 2009-ben Kabulban született fiú büszkén kérkedett barátainak ezzel a kirótt „büntetéssel”.

A történtekkel egyidejűleg jelent meg egy rövid elemzés Franciaország iszlamizálódásáról: ebből kiderül, hogy míg a katolikus családban nevelkedő francia fiataloknak csupán 67 százaléka követi szüleit a hitben, a muszlim bevándorlók esetében ez az arány átlagosan 91 százalék (lásd még a németországi tendenciákat, ahol

egyre több megkeresztelt iskolás megy haza azzal, hogy szeretne áttérni az iszlámra,

mert többé nem akar kilógni az osztályközösségből).

1997 és 2021 között a franciaországi újszülöttek körében nyolcról 21 százalékra nőtt az arab, illetve muszlim nevűek aránya; ám a mennyiségi mellett minőségi erősödés is kirajzolódni látszik: az országban élő muszlim nők 2020-ban 50 százalékkal nagyobb arányban hordtak hidzsábot, mint 2009-ben (ez a növekedés ugyanúgy megfigyelhető a második generációsoknál, mint a friss bevándorlóknál). Egyes multinacionális divatáruházak már nem is csinálnak ebből ügyet: 

eladóik sokszor egyenesen dzsilbábban, azaz fejtetőről induló, földig érő köpenyben szolgálják ki a párizsi vásárlóközönséget.

(Ugyanott másfél évvel ezelőtt Juliette Binoche egy kamera előtt vágja le a haját, hogy szolidaritást vállaljon a 4200 kilométerrel keletebbre élő, fejkendőviselésre kötelezett iráni nőkkel.)

Ezt is ajánljuk a témában

A „laicité” hazájában a Figarónak szakemberek elmondták: az utóbbi években fokozódó bigottság észlelhető a fiataloknál, jóval erősebben, mint szüleiknél és nagyszüleiknél – egyre kevesebb lány hajlandó úszásoktatásban részt venni, és egyre több diák tiltakozik, ha az iskolában akt festményt kell nézni vagy biológiaórán a szexualitásról kellene tanulni.

Még a hivatalos nyilvántartások szerint is közel 500 kiskorú „aktívan” radikalizálódott,

az eltussolás azonban meglehetősen általános: egy tanár például tudott ugyan arról, hogy osztályában valakik a nemzetbiztonságra veszélyes elemekként vannak nyilvántartva, azt azonban nem mondták meg neki, hogy pontosan kik és milyen okból; bizonyos témákról egyszerűen hallgatnia kellett az óráin.

Szülészek és nőgyógyászok szintén egyre gyakoribbá váló jelenségként írják le azt a helyzetet, amikor

férfi orvost nem engednek a muszlim kismama közelébe; másfelől viszont nő azon muszlim orvosok száma is,

akik visszadátumozzák a várandósság kezdetét, hogy muszlim nők esetében semmiképp ne kerülhessen sor abortuszra.

Matisse szülei mindenesetre mindenkit megkértek, hogy ne csináljanak politikai ügyet a fiuk halálából, és ne hozzák szóba a bevándorlást, illetve az elkövető nemzetiségét, mert senki nem tudja, mi is történt; meg kell várni a vizsgálatok végét.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 222 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. május 07. 16:42
/ne csináljanak politikai ügyet a fiuk halálából/ Ezt érteném akkor, ha mondjuk egy montenegrói, vagy esetleg szicíliai olasz családnál történne. Ott sem politikai lenne az ügy. Seperc alatt lemészárolná a gyilkos családját, publicitás nélkül. viszontválaszként.
Wakan24
2024. május 06. 18:47
Az afgán békésen végezte a munkáját, rabolta a mobilokat, majd szíve összes szeretetével bemutatta a művészetét, erre az a gonosz Matisse megkeserítette az életét, azzal hogy nem tetszett neki a dal, ráadásul mikor ezért verésben akarta részesíteni a pimasz kis franciát, az erősebbnek bizonyult. Tényleg tiszta bőnyi eset.
2024. május 06. 12:13 Szerkesztve
Ez akkor olyan, mint a bőnyi eset, bullying-ra késelés a válasz
ujujuj
2024. május 06. 11:13
"egyre több diák tiltakozik, ha az iskolában akt festményt kell nézni vagy biológiaórán a szexualitásról kellene tanulni." A régi festők sem kecskéket szerettek pingálni, és a biológiaórán sem arról van szó, persze hogy idegen, sőt, stresszes helyzet ez a kis abdullkáknak. Nem kéne traumatizálni őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!