Lengyel történész: Az EU egyre inkább tekintélyelvű uralomra törekszik

2024. május 15. 06:44

Tomasz Grosse szerint az Európai Unió államszerű szerveződéssé alakul át, az új európai állam azonban nem demokratikus.

2024. május 15. 06:44

Nyitókép: Tomasz Grzegorz Grosse Forrás: Mathias Corvinus Collegium – MCC

A Varsói Egyetem professzorával beszélgetett a Magyar Nemzet a lengyel–magyar kapcsolatokról és a közelgő amerikai elnökválasztásról. Tomasz Grosse szociológus, politológus és történész a lapnak elmondta: „Az a szervezet, amelyhez húsz évvel ezelőtt együtt csatlakoztunk, most nem ugyanaz a szervezet, mint amelyhez akkor csatlakozni akartunk.”

Hozzátette: „Szabadság terén hatalmas csalódás, amit tapasztaltunk az elvárásainkhoz képest. A kommunizmus idején a demokráciáról és szabadságról álmodtunk, és a nyugati szervezeteket, köztük az EU-t is, a szabadság forrásainak tekintettük a keleti rendszerhez képest. Ez volt tehát az egyik oka annak, hogy csatlakozni akartunk az EU-hoz. De az

fel sem merült bennünk, hogy Brüsszel korlátozza a szabadságunkat. Most azonban azt látjuk, hogy Brüsszel – Berlin és Párizs támogatásával – csak azért szankcionál országokat és kormányokat az EU-ban, mert azok jobboldali nézeteket vallanak,

 amelyeket a választók a demokratikus normáknak megfelelően választottak.”

A professzor hangsúlyozta, hogy a válságok során a hatalom további, európai szintű központosításának lehetünk tanúi a nemzeti hatáskörök és a nemzeti demokráciák rovására, mert valójában 

a nemzeti színtéren a választókat korlátozták abban, hogy valódi döntést hozzanak.

Nincs egyenlő mérce, nem egyenlőek a feltételek, derül ki.

„Németország szempontjából ez nem jelent problémát, mert Németország nagyon befolyásos az európai struktúrákban.

 Az európai intézményekben még mindig meg tudta védeni saját nemzeti érdekeit, alapvetően azért, mert informális hozzáférése van ezekhez az intézményekhez. A kisebb országok, például Lengyelország vagy Magyarország szempontjából azonban sokkal nehezebb befolyásolni például az uniós jogalkotást, és informálisan befolyásolni az európai intézményeket. 

Ha tehát további hatáskörök kerülnek át uniós szintre, az azt jelenti, hogy országaink kevésbé lesznek befolyásosak.

 A Brüsszelben hozott döntéseket kellene végrehajtaniuk, de a brüsszeli politikára gyakorolt befolyásuk korlátozottabb lenne, amire könnyen ráfizethetnek. A klímapolitika és a migrációs politika példáján is jól látszik, hogy 

ha elveszítjük a befolyásunkat az európai politikára, az azt jelenti, hogy növekvő költségekkel és korlátozott haszonnal kell számolnunk” 

– fogalmaz a történész.

A magyar EU-elnökségről elmondta: „Remélem, hogy a magyar elnökség egy kicsit változtathat a migrációs és éghajlat-politikán. Arra is számítok, hogy 

Magyarország nemcsak a magyar nemzeti érdekeket képviselné, ami természetes, hanem bizonyos mértékig a közép-európai álláspontot is 

képviselné az európai ügyekben. Ez nemcsak Magyarország közép-európai pozíciója szempontjából lehet előnyös, mint a regionális együttműködés kulcsállama, hanem egy erőteljesebb elnökség szempontjából is, mivel egy országcsoportot képvisel. A mi régiónk számára az is esélyt jelenthet, hogy Magyarország után hamarosan Lengyelország veszi át az EU elnökségét.”

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-87
2024. május 28. 19:46
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­­k­­­e­­­l­d­ ­­­a­­ ­s­­z­e­­­x­i­­ ­­­p­­u­­n­­c­­i­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
polárüveg
2024. május 15. 13:40
Ha még tekintélyelvű lenne...de inkább a bankársamesz Gyuri bácsi arcával jelzett bankárelvű. Nép, ország nem számít. Persze, hogy demokratikusan jogállami módra, naná.
catalina11
2024. május 15. 09:25
„Németország ..még mindig meg tudta védeni saját nemzeti érdekeit, " Németországnak nincs nemzeti érdeke. Helyette köteles kiszolgálni az amerikai zsidók érdekeit. "Weidenfeld egy német talkshow-ban elmesélte, milyen ez a „barátság” Németország és az USA között: amikor egy véleményen vagyunk, akkor úgy öleljük egymást, hogy az ember már-már a bordáit félti, ha másodlagos kérdésekben nem értünk egyet, akkor szabályszerűen azt mondja az amerikai kormány, hogy hol marad a köszönet, hiszen ők hozták el a németek szabadságát és biztonságát. De ha egy komoly kérdésben más elképzelésünk van, akkor kiteszik az asztalra a Németországot terhelő titkosszolgálati anyagaikat, jelezvén, hogy vagy együttműködünk, vagy elintéznek minket. ... az amerikai titkosszolgálatok egy sor magánalapítványt, civil szervezetet hoztak létre és pénzeltek, amelyek célja az volt, hogy ott elhelyezzék ügynökeiket, és hogy a jövőben a német elitet ..ahol csak lehetséges, zsarolhatóvá is tegyék."
bagira002
2024. május 15. 07:09
Európa tönkre tevői bűnöző rétegnek Zelenszkij a bűntársa . Eddig eunak óriási kárt okoztak. Úgy tűnik az ukránok mindenhol ott vannak ahol Európát kár éri , Brüsszel megbízta Zelenszkijt Európát tönkre tegye . Amerika-Brüsszel háború kirobbantással eura végső csapást mérnek eszközük Zelenszkij , mérgezett gabona eura szórása , 16-18 millió menekülő ukrán ellátása , északi gázvezeték felrobbantása mind az ukránok követték el . Még ezek után az ukrán népirtó tömeggyilkos Magyarországot vádolja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!