Utca fogja őrizni Radics Béla nevét

2013. április 15. 18:13

Emléktábla és szobor után utcát is elneveznek Radics Béláról, a legendás gitárosról Angyalföldön – közölte a XIII. kerületi önkormányzat hétfőn az MTI-vel. A névadó ünnepséget kedden délután tartják a Vőlegény utca és a Göncöl utca közötti területen.

2013. április 15. 18:13

Minden idők egyik legnagyobb magyar gitárosának alakját Tóth József (MSZP) polgármester, Pintér István, az iskolai évfolyamtárs – akivel együtt zenélt az Atlantis együttesben – és László András, a Radics Béla Emléktársaság elnöke idézi fel. Az utcanév- és a magyarázó tábla átadását követően az emlékezők átvonulnak a Vőlegény utcába, ahol megkoszorúzzák Radics Béla szobrát. Az emléktársaság a fővárosnál kezdeményezte, hogy nevezzenek el a gitárosról közterületet. A XIII. kerületi képviselő-testület az eredeti Baba tér helyett azt javasolta, hogy a lakóhelyéhez közelebbi közterület vegye fel a rockzenész nevét.

Radics Béla 1946-ban született Angyalföldön. Iskolai tanulmányait a közeli Kilián György Általános Iskolában végezte. Géplakatos-tanuló éveit a Magyar Acélárugyárban töltötte. Itt a gyár zenekarának tagja lett, ahol megkapta első akusztikus gitárját. Elsőként játszott Magyarországon Jimi Hendrix és Cream számokat, amelyekben jól érvényesült virtuóz gitárjátéka és hatásos előadásmódja. Zenélt a Sakk-Matt, az Alligátor, az Aréna, a Nevada, a Tűzkerék és a Taurus együttesekben.

1982-ben a Megyeri úti temető 50-es parcellájában helyezték örök nyugalomra. Sírkövének árát rockzenészek gyűjtötték össze, sírfelirata: „Minden idők legnagyobb magyar gitárosa. Legyen neki könnyű a föld!” Emlékére egykori lakóházán táblát, 2005 októberében szobrot (Kovács Károly alkotása) állítottak a XIII. kerületi Gyöngyösi utcában. Életéről, munkásságáról eddig három könyv jelent meg.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
johnnyrotten
2013. április 27. 14:09
Támogatom az utca elnevezést Béláról! Ő a Király! Az ifjúságom része volt: Ifipark, Tűzkerék, Jimi Hendrix, és Bill, a Blues Embere (mint vendég).
cattus
2013. április 27. 14:09
Támogatom! Én is láttam, még fénykorában a Radnótiban, az ő érdeme, hogy imádom a bluest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!