Koronázási hétvégét tartanak Gödöllőn

2013. június 06. 14:36

Ferenc József márvány mellszobrának pénteki avatásával kezdődik az idei koronázási hétvége Gödöllőn, amely háromnapos királyi programmal várja az érdeklődőket – mondta el az MTI-nek Péterfi Csaba, a városháza kommunikációs igazgatója.

2013. június 06. 14:36

1867. június 8-án koronázták magyar uralkodóvá Ferenc Józsefet és feleségét, Erzsébet királynét, erre az eseményre emlékeznek idén is Gödöllőn, amelynek kastélya egykor Sisi szeretett tartózkodási helye volt – vázolta a történelmi hátteret Péterfi Csaba. Az előző napon kerül sor Ferenc József fehérmárványból készült mellszobrának avatására, amelyet az osztrák Machura családtól kapott meg hosszú távú letétként a város. Az eredetileg 1917-ben Bécsben felállított alkotás péntektől a kastély Ferenc Józsefről elnevezett előkertjében lesz látható.

Péterfi Csaba elmondta: a MÁV a Nyugati pályaudvar Királyi várójából az esemény tiszteletére különleges nosztalgiavonatot indít szombaton. A gőzmozdony által vontatott Koronázási vonat része lesz az a frissen felújított muzeális, párnás – Királyi Pullman – kocsi, amelyen maga a királyi pár is utazik és amely a gödöllői Királyi váróba fut majd be. Az épület előtt a monarchia hagyományainak és szokásainak megfelelően fogadják majd őket és a MÁV Nosztalgia vendégeit.

Szombaton mindenki ízelítőt kaphat abból, hogyan élt egykor a királyi család Gödöllőn. A program résztvevői az „Éld át a múltat!” elnevezésű tárlatvezetésen élőképekben találkozhatnak Erzsébet királynéval, Ferenc Józseffel, a királyi gyermekekkel, de láthatják, ahogy Andrássy Gyula gróf jelentést tesz a királynak, Erzsébet beszélget udvarhölgyével, Festetics Máriával és tanúi lehetnek, amint a zenekar az esti bálra hangol. Különlegességet ígér a vasárnap is, mert délután Sisi és kedvenc kutyái mutatkoznak be egy divatbemutatón a kastély díszudvarában.

Az esték lezárásaként Koronázási operettgála várja az érdeklődőket, az operettszínház vezető művészeinek előadásában Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Johann Strauss legnépszerűbb műveiből csendülnek fel dallamok, a város főterén található Erzsébet Királyné Szálloda belső udvarán pedig zenés programokat kínálnak szombaton és vasárnap egész nap. A MÁV Koronázási vonatára váltható külön is jegy, illetve programcsomagos részvételt is kínálnak.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!