Magyarország, mint ihletforrás?

2013. június 21. 16:27

Az elkövetkező szezonok folyamán Közép-Kelet-Európa lehet az egyik legizgalmasabb inspirációs forrás a nemzetközi divatvilág számára. Ez a lehetséges jövő, ami viszont biztos, hogy a hétvégi Central European Fashion Days alatt Budapestre figyel majd a közép-európai divatszakma, szombaton eldől, ki nyeri a Gombold újra! Közép-Európa pályázat döntőjét.

2013. június 21. 16:27
Hercsel Adél

Több trendkutató ügynökség szerint is Közép-Kelet-Európa lesz az egyik legizgalmasabb inspirációs forrás a nemzetközi divatvilág számára az elkövetkezendő 2-3 szezon folyamán. Az ügynökök állítólag már évek óta köztünk járnak, és jelentenek az anyaország számára a visegrádi országok építészetéről, népművészetéről, anyagmintáiról, formakultúrájáról, jellegzetes motívumairól és egyéb kulturális jellegzetességeiről. A jelentésírók mellett a nagy divatházak és a nemzetközi divatmagazinok fotódokumentációért felelős emberei is egyre gyakrabban ellátogatnak hozzánk: az utóbbi hónapokban egyre több Budapesten és más közép-európai nagyvárosban készült divatanyag látott napvilágot.

Lényegében a csillagok szerencsés együttállásának köszönhető, hogy a KIM által 2011-ben, a magyar divat támogatására létrehozott első Gombold újra! Divat a magyar! című pályázatát idén a másik három visegrádi országgal kiegészülve sikerült közép-európai szintre emelni. Az első pályázati kiírás többek között a magyar népviseleti hagyományok felelevenítését, és modern köntösbe öltöztetését várta a pályázóktól: a zsűri által díjazott kollekciók a Szépművészeti Múzeumban megrendezett nagyszabású divatbemutatón kaptak bemutatkozási lehetőséget. A tehetséges fiatal versenyzők 2012-ben ugyanebben a tematikában már sokkal több fronton mutathatták meg magukat a közönség előtt: a 2012/2013-as őszi kollekciók bemutatója és a versenyprogram mellett konferencia és design vásár is segítette a magyar divat népszerűsítését.

A Central European Fashion Days szervezői idén szerettek volna a külföldi országok felé nyitni, aminek kezdő lépéseként egy viszonylag jól körülhatárolható területet, Közép-Európát választották. „Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország ráadásul egy olyan kulturális identitással bíró régió, amit nem kell kívülről megteremteni, hiszen létezik: az itt élő népek értik egymást, ha nem is szó szerint, de sok a közös kulturális elem. Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy ez a divatban hogyan képeződik le” - árulták el a divatnapok szervezői. Elmondásuk szerint a „nemzetköziesedés” azért is hasznos lehet, mert ha a magyar tervezők egy izgalmas kulturális régió részeként jelennek meg a nemzetközi piacon, nagyobb eséllyel kelthetik fel a külföldi vásárlóközönség, a külföldi buyerek és divatmagazinok érdeklődését. Azt is hozzátették, hogy a későbbiekben sem zárkóznak el attól, hogy kitágítsák a kört, és még több országra kiterjesszék a kezdeményezést.

A szombati rendezvényen egyelőre három nagyszabású divatbemutatót láthatunk a Millenáris B csarnokában, ahol a közép-európai tervezők kollekcióival találkozhatunk. Az első tematikában, 16 órától 17 óráig azok a fiatal divattervezők mutatkoznak be, akik az előző két Gombold újra! pályázat során nyerték el a zsűri tetszését. A műsor folyamán kilenc tervező 2013-as tavaszi/nyári kollekciójában gyönyörködhetünk. Ezt követi 18 órától a Visegrad Fashion Show: itt 13 cseh, lengyel, magyar és szlovák divattervező 2013/2014-es őszi-téli kollekciója fog bemutatkozni. A legnagyobb attrakcióra, vagyis a Gombold újra! Közép-Európa pályázat döntőjére 21 órától kerül sor: ekkor vonultatják föl kollekciójukat a pályázat Oldhands (a legalább 4 önálló kollekciót elkészített tervező), és Newcomer (pályakezdő, egyetemista) kategóriájának döntősei. Ezt követően kerül sor a díjátadóra.

A divatbemutatók mellett a szervezők számos kísérőprogrammal várják a szombati rendezvény vendégeit: 12 órától 14 óráig szintén a Millenáris B csarnokában rendezik meg a Gombold újra! – Divatos túlóra című divatkonferenciát a Cultivo csapatával közösen, ahol a divatélet legmeghatározóbb tervezői, újságírók és a gazdasági élet szereplői fognak a divatban rejlő üzleti lehetőségekről beszélgetni. Sőt, meghallgathatjuk Jarred Clark, a világ legnagyobb nemzetközi divatheteiért felelős IMG Global Production igazgatójának előadását is. Ezután a Baldaszti étterem különleges ebédmenüjével várják a szakmai rendezvény résztvevőit. A konferencia kezdetével egy időben nyílik meg a Central European Fashion Days-hez kapcsolódó kiállítás a Millenárison, ahol a pályázat kiegészítő alkategóriájának nyolc döntős kollekcióját is megtekinthetjük. Emellett különleges design vásár várja mindazokat, akiket érdekelnek a legvagányabb hazai tervezők kollekciói. A vásáron valamennyi hazai designer üzlet képviselteti magát. 

A helyszínen ezzel párhuzamosan egy másik kiállítással is találkozhatunk: a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben, a Design Terminál gondozásában hátrányos helyzetű gyermekek magyar divattervezőkkel együtt elkészített vászontáskáit tekinthetik meg az érdeklődők. A táskákat már június 7-én egy zártkörű jótékonysági aukción elárverezték a divatnapok szervezői, aminek bevételét a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen karitatív célokra fogják fordítani. A teljes rendezvényre szóló 1000 forintos belépőkből befolyt összeggel a szervezők szintén az Ökumenikus Segélyszervezet átmeneti otthonaiban és gyermekjóléti intézményeiben zajló munkához járulnak hozzá.

A rendezvény második napján, június 23-án sem maradunk izgalmas program nélkül: a Central European Fashion Days az Erzsébet téri sétányon a divatrajongókat igényes, egyedi és kisszériás ruhák, táskák, ékszerek, a tárgykultúra iránt érdeklődőket pedig lakberendezési kiegészítők, sőt, fotók és printek is várják. A WAMP jóval több, mint egy vásár: izgalmas hétvégi program, remek találkozóhely, és közösségi fórum is, ahol a kiállított tárgyakat maguk az alkotók kínálják. A régió feltörekvő tehetségei, először együtt Budapesten egy hétvége erejéig! Ehhez kívánunk jó szórakozást azoknak, akik Budapesten töltik a hétvégét!

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintiboj
2013. június 21. 16:57
"Central European Fashion Days alatt Budapestre figyel majd a közép-európai divatszakma," :DDDD Oszt mire megyünk vele??? Közép-európai divatszakma?? Létezik olyan egyáltalán??? Róma, Párizs, London, New York is figyel? Mert azok számítanak a többi parasztvakítás...
Justicia
2013. június 21. 16:44
Tessék mondani ételosztás is lesz ?
a dohányárusítás DROGKERESKEDELEM
2013. június 21. 16:43
jobban örülnék ha valami fajsúlyosabbnak lenne központja Bp/Magyarország
Nosam
2013. június 21. 16:42
Nem tudok elképzelni annál unalmasabbat, hogy ruhában sétáló embereket nézzek egy kifutón. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!