Átadták a megújult szigligeti várat

2013. december 19. 13:31

Átadták csütörtökön a 302 millió forintból megújított szigligeti várat. Az ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a vár fejlesztése szép példája annak, hogy a Balaton egyik legszebb pontján élő közösség hogyan tud élni a történelmi múlt adta lehetőséggel.

2013. december 19. 13:31

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme Szigliget, amelynek sokáig méltatlan körülmények között kellett „eltartania” a várát. „Ez egy olyan történelmi kincs, amelyhez hosszú éveken át hiányzott az a hozzáadott érték, amely rangjára emelve vonzóbbá teheti” - jegyezte meg Navracsics Tibor.

Az ünnepségen, amelyen egy ágyúlövéssel adták át a várat, Balassa Balázs, Szigliget független polgármestere arról beszélt, hogy a várban történt rekonstrukcióval nemcsak a település, hanem az ország is gazdagodott. 
 
A teljes egészében európai uniós forrásból megvalósult projekt eredményeként a komplexumban új falak, tetők, tornyok épültek, amelyek pontosabb képet adnak a vár egykori állapotáról. Látványosságként kialakítottak egy kápolnát és egy kovácsműhelyt, továbbá a korra jellemző egyéb tárgyak, eszközök segítségével is betekintést nyerhetnek a látogatók korabeli életbe. A beruházás modern színpadi elemek, hang- és fénytechnikai berendezések, várkamerák és érintőképernyős terminálok beszerzését is tartalmazta. 
 
Az esélyegyenlőség biztosítsa érdekében a mozgáskorlátozottak számára interaktív kiállítótér készült, ahol a várban elhelyezett kamerák által sugárzott képek láthatóak.
 
A projekt eredményeként a vár környezete is megújult és új munkahelyek is létesültek. Az átadás napja után szigligeti vár január elsejétől látogatható. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!