Norvégia nyerte a Bocuse d'Or-t, Magyarország tizenharmadik lett

2015. január 28. 20:56

A világ leghíresebb szakácsversenyén, a Bocuse d'Or-on a tizenharmadik lett a Molnár Gábor séf által vezetett magyar csapat. A versenyt Norvégia nyerte, az Egyesült Államok és Svédország előtt. A magyar csapat a legjobb plakátnak járó különdíjat kapta az online szavazáson.

2015. január 28. 20:56

Orjan Johannessen norvég séf nyerte meg szerdán a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, Molnár Gábor a 13. helyet szerezte meg, és egyben elnyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat. Ez a negyedik alkalom, hogy norvég versenyző vehette át az arany Bocuse-trófeát és a legjobbnak járó 20 ezer eurós pénzjutalmat. 

A 29 éves Johannessen az Austevollban található Bekkjarvik Gjestgiveri nevű családi étterem séfje, ő képviselte két évvel ezelőtt is a hazáját. Az ezüstérmet az Egyesült Államokból Philip Tessier, a bronzot pedig a Tommy Myllymaki vezette svéd csapat nyerte el. A legjobb húsfogást a finnek készítették, nekik volt a legjobb segítőjük is Antti Lukkari személyében. A halmenük közül a zsűri a japán fogást találta a legjobbnak.

A közönség internetes szavazata alapján Molnár Gábor kártya-ihletésű plakátja nyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat. A legutóbbi döntőben két évvel ezelőtt szintén Magyarország nyerte el a legjobb poszternek járó díjat. Akkor Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje képviselte Magyarországot, és a tizedik helyen végzett. Mindkét plakátot a Hamu és Gyémánt készítette. A legjobb promóciónak járó különdíjat az argentin csapat vihette haza. Így néz ki a nyertes magyar plakát:

A 15. alkalommal megrendezett lyoni világdöntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehettek részt, összesen 24 ország séfje. Hivatalosan csak az első három helyezettet hirdették ki, de a pontozások alapján a magyar csapat a 13. helyet szerezte meg – mondta Jókuti András, a Világevő bloggere, aki a helyszínen követte végig a kétnapos főzőversenyt. A gasztronómiai szakértő jobb eredményre számított, miután szerinte nagyon jól sikerültek a magyar fogások. „Molnár Gábor nem követett el semmilyen hibát, s a jelenlévők egyetértettek abban, hogy az elmúlt két évben sokat fejlődött a magyar csapat” – hangsúlyozta a szakértő.

Véleménye szerint ugyanakkor ez is „nagyon szép teljesítmény”, s azt mutatja, hogy élesedik a verseny. Jókuti András hozzátette: a norvég győzelem és a svéd harmadik hely nem okozott meglepetést, miután a skandinávok régóta a legjobbak a letisztult fogásaiknak, a professzionalizmusoknak és nagy szervezettségüknek köszönhetően.

A magyar halétel

A nemzetközi zsűriben idén először nem volt ott a 89 éves versenyalapító Paul Bocuse, helyét Jérome nevű fia vette át. Rajta, valamint a tiszteletbeli elnökön, Grant Achatzon, a három Michelin-csillagos chicagói Alinea étterem séfjén és a legutóbbi versenyen győztes Thibaut Ruggeri francia séfen, a zsűri elnökén kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott a zsűriben. Magyarországot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke képviselte. 

„A csapat sikeres szereplése újabb mérföldkő, a magyar séf ismét bizonyította a kivételes nemzetközi mezőnyben, hogy Magyarországot ideje felrajzolni a világ gasztronómiai térképére” – fogalmazott Hamvas Zoltán. „Az eredmény mögött példaértékű összefogás áll, a szakmának és támogatóinknak is köszönettel tartozunk, amiért a versenyző számára mindent megadhattunk a felkészülés alatt” – tette hozzá.

A gasztronómia olimpiájának számító kétnapos megmérettetés igazi sportversenyekhez hasonlítható felvillanyozott hangulatban zajlott. A küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt a séfeknek, akiknek 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a hús- és a halfogást. 

Molnár Gábor a kötelező alapanyagot, a pisztrángfilét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején készítette el. Mellé a helyszínen kialakított piac zöldség kínálatából és édesköményből rögtönzött zöldség köretet. 

A magyar húsétel

A húsételt a verseny hagyományainak megfelelően dísztálon mutatták be, ennek központi motívuma a Gömböc volt, mint a hazai találékonyság és alkotó szellem jelképe. A séf a húsból Gömböcöt formázott, egy látványos fészekre helyezte. A gyöngytyúkmell ívek paprikás gyöngytyúkmell csíkokkal, póréhagymával és sitakehamuban elkészített combsonkaszeletekkel, Panco-gyöngytyúkbőr koriander morzsával kerültek a tálra. A köretek között volt a pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és a szférikus tejfölgolyóval, fűszersaláta és gulyás jus hozzáadásával. Készített mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt és korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répát póréhamuval, Grenaille burgonyakavicsot fekete olívatapenáddal töltve, valamint tojást sült csirke majonézzel, és szószként zöld sabayont, gyöngytyúk jus-t. Egy hattyút is formázott a magyar csapat gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökérből, tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal.

Az 1987 óta minden páratlan évben, a SIRHA (Salon international de la restauration, de l'hotellerie et de l'alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse szülővárosában, Lyonban a világ legszínvonalasabb szakácsversenyének világdöntőjét. A Bocuse d'Or következő európai fordulóját Budapesten rendezik 2016-ban.

Teljes eredménylista:

01 – Norvégia – 1 662 pont
02 – USA – 1 653 pont
03 – Svédország – 1 610 pont
04 – Finnország – 1 599 pont
05 – Japán – 1 553 pont
06 – Dánia – 1 509 pont
07 – Franciaország – 1 484 pont
08 – Izland – 1 435 pont
09 – Hollandia – 1 423 pont
10 – Egyesült Királyság – 1 401 pont
11 – Németország – 1 383 pont
12 – Ausztrália – 1 344 pont
13 – MAGYARORSZÁG – 1 338 pont
14 – Észtország – 1 324 pont
15 – Argentína – 1 315 pont
16 – Svájc – 1 314 pont
17 – Szingapúr – 1 301 pont
18 – Dél-Korea – 1 300 pont
19 – Marokkó – 1 275 pont
20 – Malajzia – 1 274 pont
21 – Kanada – 1 248 pont
22 – Chile – 1 209 pont
23 – Spanyolország – 1 166 pont
24 – Guatemala – 1 071 pont

A magyar csapat a lyoni döntőbe a stockholmi európai válogatón a kilencedik helyezést érte el, a lyoni világdöntőn kilenc európai ország előzte meg Molnár Gábort és csapatát. 


Fotók: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook
Plakát: Hamu és Gyémánt

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2017. március 25. 10:23
Nem látom azt a rettenetesen nagy teljesítményt ebben az egész cécóban." A "név kötelez", az eszed az asztal alatt pippantó! Az lehet igazán nagy "teljesítmény", hogy valaki ilyen hülyére igya magát mint te.
anegy_
2017. március 25. 10:22
Gratulálok fiúk, csodálatos teljesítmény! (Sütő bedöglik, fontos eszköz tönkremegy, ezt hidegvérrel 13. helyre behozni csoda!) A plakát újra győzelem!!!!!!!!!! Az itt "komentálók" még egy zsíros-deszkát sem képesek maguknak elkészíteni, de nagyon értenek kritizálni egy 5-6 órás versenyt!
blicc
2015. január 30. 01:45
Te és a humor... két különböző fogalom, Recskamaki.
Berecskereki
2015. január 30. 01:44
Bezzeg ha szutykos csirkét főznek gyurcsányi módra szeplőhegyi sóval talán első helyen végeznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!