Budapesten lesz a Bocuse d'Or 2016-os európai döntője

2015. április 02. 09:00

2016 májusában a Hungexpón rendezik meg a Bocuse d'Or kontinentális döntőjét, ahonnan 11 séf jut tovább a globális fináléba. A magyar szervezőbizottság Hamvas Zoltán elnökletével dolgozik majd.

2015. április 02. 09:00

2016. május 10-11-én a Hungexpo ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének. A zsűri tagjai Budapesten választják ki azokat az európai országokat, amelyek részt vehetnek a Bocuse d’Or 2017-es lyoni világdöntőjén. 2014-ben Svédországban rendezték a versenyt, most Magyarországé a megtiszteltetés, hogy Hamvas Zoltán séf elnökletével helyet adjon a 2016-os Bocuse d’Or európai válogató versenyének. Az esemény alkalmat ad arra, hogy a nemzetközi porondon előtérbe kerüljenek hazánk termékei, kulturális és turisztikai kincsei, illetve gasztronómiája.

2015 januárjában a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjében a skandináv országok ismét diadalmaskodtak: begyűjtötték az arany- (Norvégia) és bronzérmet (Svédország). A budapesti program - több nemzetközi válogató verseny után - egy 5 óra 35 percen át tartó kulináris produkció lesz. A megmérettetésen 11 séf nyer részvételi lehetőséget a Bocuse d’Or 2017 januárjában rendezendő lyoni világdöntőjére, ahol a különböző válogató versenyek győztesei vetélkednek egymással.

Hús és hal

A selejtezők közül a Bocuse d’Or európai döntője áll leginkább a figyelem középpontjában. 2008 óta, vagyis a Bocuse d’Or európai döntőjének alapítását követően nem kevesebb, mint 10 európai versenyző állhatott a lyoni dobogóra. A különböző kontinensekről érkező versenyzők számának egyensúlya, illetve az ázsiai-csendes óceáni és latin-amerikai döntők jelentősége miatt a Szervezőbizottság az eddigi 12 helyett csak 11 helyet biztosít a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjében az európai séfeknek.

A budapesti döntőn a húsz versenyzőnek a commis és trénere segítségével 5 óra 35 perc alatt egy hús- és egy halételt kell prezentálnia. A nyitott boxokban, közönség előtt dolgozó séfek kreativitásból és technikai tudásból vizsgáznak úgy, hogy közben hazájuk kulináris értékeit is népszerűsítik. Teszik mindezt a résztvevő csapatok elnökeiből álló Kóstoló Zsűri, másrészt az IOC (Nemzetközi Szervezőbizottság) tagjaiból és a kisorsolt csapatok trénereiből álló Konyhai Felügyelő Zsűri előtt. A versenyen a megfelelő íz önmagában kevés a győzelemhez, a köretek, a látvány, a tálalás mind-mind szerepet játszik a pontok alakulásában.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. április 02. 13:51
Szuper, nagyon örülök neki:-))))) Nemzetközileg is hatalmas elismerés:-))))
pollip
2015. április 02. 13:03
Írd alá a stop ttip-t Az európaiak európai alapanyagból főznek.
Lázár Páván
2015. április 02. 11:47
pollip akkor is örülj ha GMO-s kajákat ehetsz Még egy "összesküvés elmélet" Hogyan reagál a GMO-multi lobbistája, amikor egy pohár, szerinte emberre veszélytelen gyomirtóval kínálják? Egy interjúban a francia Canal Plus televíziós csatornán a génmódosított vetőmagjairól elhíresült amerikai agráróriás, a Monsanto lobbistája azt állította, hogy a cég gyomirtója nem okoz rákot, és veszélytelen az emberekre. “Ihat egy litert is, és nem lesz baja”- mondta, arra azonban nem számított, hogy a riporter felajánl neki egy pohárral…. “Nem vagyok hülye!” – utasította vissza az ajánlatot és nem volt hajlandó inni a gyomirtóból. “Szóval, ez veszélyes?” – kérdezte a riporter. “Ez nem veszélyes az emberre,” -válaszolt , teljesen biztonságos, amit szerinte az is bizonyít, hogy hiába isszák, senki nem tud vele öngyilkos lenni, majd felállt és kisétált az interjúról. Forrás: http://time.com/3…/monsanto-weed-killer-drink-patrick-moore/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!