2016 ígéretes digitális trendjei

2015. december 18. 13:27

Az Adobe Digital Index új jelentése szerint 2016 nagy meglepetése lehet a Facebook M, a digitális MI alapú személyi asszisztens, a Microsoft Edge böngésző és az okosórák új generációja (az Apple Watch 2 és társai). Ugyan az Internet of Things (IoT) lesz a fő csapásirány, de a digitális személyi asszisztensek szerepe is meg fog nőni ahogy a mesterséges intelligenciák okosabbak és gyorsabbak lesznek.

2015. december 18. 13:27
Natt Garun


Érdekes dolog, hogy ugyan már a csapból is a Dolgok Internete folyik, mégis az ADI (Adobe Digital Index) szerint a legtöbb felhasználó ellenérzéssel viseltetik iránta. Sokan nem értik illetve félnek, ha a tárgyaink majd a „hátunk mögött” kommunikálnak és emberi beavatkozás nélkül végeznek el dolgokat, vagyis önállósítják magukat. Ugyan értik azt mennyire kényelmes a termosztátot már a munkából hazafelé menet bekapcsolni, hogy kellemes hőmérséklet várjon, vagy reggel a kávéfőzőt és a pirítós már várjon minket a fürdő után, de a biztonságukat és a személyes szabadságukat féltik. Mert az világos, itt is amíg nem lesz garantált és szabványosítva az IoT kommunikációs protokollja bárki behatolhat és átveheti felokosított otthonunk felett az irányítást és vissza élhet magánéletünkkel is bármikor. Mellesleg ezek a kényelmi megoldások jelenleg még sokkal több „geek” tudást is igényelnek, mint a mezei és analóg társaik, sokan ezért is ódzkodnak tőlük joggal.
 
 
A Siri ugyan még vezet és nehéz is lesz letaszítani a trónjáról, de a közösségi médiában a Facebook M verhetetlennek ígérkezik már a hivatalos megjelenése előtt is. A nyári tesztidőszak alatt az emberi operátorokkal megtámogatott digitális asszisztens jól szerepelt és az hogy nem kell hozzá külön speciális hardver, mint a hasonszőrű Amazon Echo-hoz is sokkal jobban segíti majd az elterjedését. Igaz az Amazon saját termékeit majd csak az ő megoldásával lehet elérni, ez valamennyire korlátozhatja a Facebook M szolgáltatásait, de nyilván az almás cég felhasználói is  majd a Siri mellett fognak kitartani a végsőkig, mert gyárilag azt kapták meg ingyen az Apple mobil és táblagépeihez, a név pedig kötelez.
 
 
A webböngészés terén érdekes tény, hogy 2015 elején már 48%-ot meghaladta a mobil internetes használat, sőt az év végére már szinte ez a forgalom volt a domináns a oldalak lekérésében. A legnagyobb változás abban látszott, hogy a statisztikákat, ha a hétvégékre nézzük itt már csak a mobilnet használata volt a domináns, tehát az emberek ragaszkodnak az internetes jelenléthez, akkor is ha nem munkahelyükön töltik az idejüket. A böngészés a kötelezően választható rossz lett tehát. De nyilván ezt erősíti, hogy ide számolták a táblagépes forgalmat is. Ha az előrejelzések nem csalnak meg 2016 végére már szinte csak ilyen mobil eszközökről fogunk a weboldalakon barangolni, de ezt erősíti a Facebook Instant Articles találménya is, illetve majd ennek követői is. A hagyományos értelembe vett böngészők is átalakulhatnak. Erre jó példa a Microsoft Windows 10-hez kiadott Edge böngészője is, ami megjelenése óta 75%-ra tornázta fel magát az egyszeri Windows 10 felhasználóknál, holott még nincs is kész, a beépülő modulokat majd csak 2016-ban kapja meg. Nem kell azt sem elfelejteni egy halom új megoldást is meghonosított, mint rajzolhatunk a weblapokra és gyorsabb is, mint társai az oldalak megjelenítésében. Nagy kérdés, mit lép erre a Firefox és a Google majd jövőre illetve meddig tornázza fel magát majd a Microsoft új operációs rendszere.
 
 
A hordozható eszközök piaca is meglepetéseket okozhat, hiszen az USA-ban a statisztika készítése alatt megkérdezett tesztalanyok 37%-a akar majd 2016-ban venni valamilyen okosórát vagy viselhető fitness eszközt. Az Apple Watch vezeti ma még a listát, de a Samsung Gear és a Pebble Steel is szorongatja már. Nem szabad elfeledkezni arról sem, a nagy óragyártók sem pihennek, a Swatch is előrukkolt mobilpénztárcás megoldással, illetve mindenki okosítani akarja az óráit valahogy, hogy a piacon fennmaradhasson jövőre. A fitness eszközöknek meg a az egészségügyi digitális reformok hozhatnak új piacot, hiszen az USA-ban már, de hazánkban is (MENTA) hódítanak, sőt kötelezőek az ilyen okostelefonos megoldások.
 
 
2016 digitális ígéreteit tartalmazó Adobe SlideShare anyagot ezen a linken érhetik el olvasóink. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!