Anglia első robotügyvédje megkezdte működését

2016. január 14. 12:48

Az Egyesült Királyságban egy tinédzser megunta, hogy az ügyvédek súlyos összegeket kérnek el a semmiért és készített egy robotügyvédet, aki ingyen ad jogi tanácsokat bárkinek.

2016. január 14. 12:48

Joshua Browder robotügyvédes weblapja a donotpay.co.uk ma még főként a parkolócédulák, járművek bérlése és kölcsönzése, és a különböző biztosítások jogi problematikáit igyekszik megoldani a gyakorlatban. Úgy tűnik Angliában ezek azok amivel a legtöbben jogászhoz fordulnak napjainkban (mondjuk egy csomag elvesztése elég kínos dolog, ha értékes dolgunk van benne és a repülőtér nem vállalja a felelősséget vagy a fapados társaság). Maga az alkalmazás leginkább a Facebook Messengeréhez hasonlít, a kérdésekre válaszokat kapunk, ezek jogilag megalapozottak és mögötte egy mesterséges intelligencia rejtekezik (AI), aki folyamatosan tanul és a jogi adatbázisokat is töltik bele. Nyilván ez a megoldás azért is működőképes az Egyesült Királyságban, mert ott a szokásjog uralkodik, vagyis az előző döntések egyes esetekben a mérvadóak, nem egy merev törvénykönyv, mint hazánkban (ahol a német stílusú jog uralkodik).

Jelenleg a robotügyvéd 24 órás műszakban dolgozik, nemcsak időt takarít meg az ügyes-bajos jogi dolgokkal az azonnali válaszadással (kb. 1 másodperc alatt dob ki egy választ), de nem is kerül semmibe se az ügyfeleinek és nem okoskodik feleslegesen, mint magyar taláros kollégái. A robot folyamatosan fejlődik, az AI minden egyes üggyel okosabb lesz és frissíti is folyamatosan az adatbázisát a megfelelő jogi csatornákon keresztül is. A program egy halom kérdéssel igyekszik szűkíteni az adott problémát, hogy a legjobb megoldást választhassa az „ügyfele”. Bonyolultabb esetekben hús és vér ügyvédet is ajánl, illetve ki is lehet nyomtatni a tanácsát, amire hivatkozhatunk is a megfelelő hatóságnál. Ha nálunk kezdene üzemelni egy ilyen robotügyvéd már másnap beperelnék, jogásznemzet a magyar és tudjuk sokat okoskodik, érdemes megnézni milyen „fontos ügyek” miatt dolgozik lassan a magyar bíróság a valóságban, csak a Markó utcába kell elsétálni és végignézni milyen tárgyalások is futnak egy nap.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!