Hárommillióért kínálják a Horthyt méltató plakátot, amelyet a Fradi-sas tervezője alkotott

2023. október 17. 06:14

Hárommillió forintért kínálják egy közelgő árverésen Manno Miltiades Horthy! című, 1920-ban készült politikai plakátját. Mint kiderült, a ritka plakát sokáig egy bécsi zsidó kereskedő tulajdona volt.

2023. október 17. 06:14
Sal Endre
Sal Endre

A különleges plakát tervezője is izgalmas, hiszen Manno Miltiades álmodta meg anno a Ferencváros labdarúgóinak címerét is (a turulmadárral, amely később sassá szelídült, pajzzsal és a labdával). Nem mellékesen a görög származású férfi fiatalon közismert sportman volt, 

a magyar labdarúgó-válogatott mezét is többször felhúzhatta, 

mellette pedig számtalan sportágban (úszás, evezés, gyorskorcsolya) jeleskedett. Grafikusként, festőművészként és szobrászként is jegyezték, és soha nem titkolta, hogy jobboldali beállítottságú. A most árverésre kerülő plakát Horthy Miklós hatalomra kerülése után készült 1920-ban, s látványában arra utal, hogy Horthy, a Monarchia tengeri flottájának utolsó főparancsnoka erős kézzel kormányozza majd az országot.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ominózus Horthy-plakát és Horthy Miklós László Fülöp festményén
Forrás: Budapest Poster Gallery/Wikipedia

Várkonyi Ádám, az árverést szervező Budapest Poster Gallery ügyvezetője a Mandiner megkeresése után izgalmas háttérrel szolgált a Horthy-plakátról.

Az ominózus plakátot a megjelenése után, 1920-ban egy zsidó származású bécsi műgyűjtő, Julius Paul vásárolta meg, aki a korszak egyik legismertebb plakátgyűjtője volt. 

A cigaretta-papír kereskedő 1938-ban bekövetkezett halála után az unokaöccséhez került a tekintélyes plakátgyűjtemény, őt viszont Ausztria német megszállása után arra kényszerítették, hogy olcsón adja el a plakátokat egy nácibarát kereskedőnek. Így került a Horthy-plakát is a kereskedőhöz, aki aztán jó pénzért a bécsi Albertina múzeumnak adta tovább a páratlan gyűjteményt. Julius Paul örökösei hosszú évtizedekkel később pert indítottak a plakátokért, visszakapták őket, majd egy New York-i galériához kerültek. A Budapest Poster Gallery ott vásárolta meg a most árverésre kerülő Horthy-plakátot. 

Várkonyi Ádám szerint emblematikus politikai plakátról van szó, olyan alkotásról, amely egy korszak jelképévé vált. Várkonyi tudomása szerint

a plakátból anno néhány száz példány készült, és igazi ritkaságnak számít, főleg ebben az állapotában.

Tudomása szerint hazai árverésen még egyszer sem szerepelt a Horthy-plakát, amelynek kikiáltási árát (3 millió forint) egyáltalán nem tartja túlzónak a galériás.

A tervező Manno Miltiades az ügyvezető szerint párhuzamba állítható Bíró Mihállyal. Az utóbbi a szocialista oldal első számú plakáttervezője volt (ő alkotta meg a kalapácsos ember figuráját is), Miltiades pedig a jobboldali blokk támogatója. Így születhetett meg a Horthy-plakát is, amely nem biztos, hogy a kikiáltási áron talál majd gazdára a november 6-án esedékes árverésen, hiszen a kultikus, századelős politikai plakátok esetében előfordult már négy-öt milliós leütési ár is. 

Nyitókép: Az ominózus Horthy-plakát egy részlete és az alkotó, Manno Miltiades

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
0123456789-2
2023. október 17. 13:37
Kit érdekel egy középszerű "politikus", ha annak lehet nevezni?
Mandiner444hu
2023. október 17. 10:26
Alulértékelt
irmag2
2023. október 17. 09:44
A Nemzeti Múzeum tekintse magyar megbízásnak a megvásárlását! (Van elég sara ehhez az igazgatójának is!)
Dorset Naga
2023. október 17. 07:34
Nekem ez a háttérképem vagy húsz éve. Talán a Nemzetek Európája oldalról származott, nem emlékszem már rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!