A hitelezés csökkenése az amerikai gazdaság idei lassulását jelezheti

2020. január 22. 16:14

Az amerikai bankok hitelezése lecsökkent, ami azt is jelentheti, hogy nehéz év vár az Egyesült Államokra 2020-ban. A hitelezés ugyanis általában jó előrejelző indikátorként működik.

2020. január 22. 16:14
null
Takács Zsolt

Az amerikai vállalati hitelezés a múlt hónapban 9 milliárd dollárral csökkent, így az összes hitel értéke már „csak” 2,35 trillió dollár, ami utoljára 2019 májusban volt ilyen alacsony. A kilencmilliárdos csökkenés a legnagyobb 2017 márciusa óta.

Kereskedelmi és ipari hitelezés változása az Egyesült Államokban 2018-2019

Ez a csökkenés akár az amerikai gazdaság lassulását is jelezheti. A feldolgozóipari üzleti aktivitás 47,2 százalékra csökkent decemberben a novemberi 48,1 százalékról. December volt ugyanis az ötödik egymást követő hónap, amikor a PMI üzleti bizalmi mutató csökkent, derül ki az Institute for Supply Management kutatásából.

Timothy Fiore, az ISM kutatásának vezetője szerint a globális kereskedelem jelenti a legnagyobb veszélyt Amerikára nézve, de szerinte ez sokat javulhat, ha az Egyesült Államok és Kína megegyeznek a kereskedelmi háború ügyében, ahogyan az meg is valósult január közepén.

Amennyiben a kereskedelmi feszültségek ennek ellenére továbbra is megmaradnak, akkor az amerikai hitelezőket a magánfogyasztók menthetik meg – írja a Financial Times.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2020. január 24. 10:32
BIZONY, bizony! ÉRDEMES Kína "útjait" is figyelemmel kísérni!
Rugo
2020. január 22. 22:44
No problem, majd a fed-es zsidók nyomatnak dollárt.
Akitlosz
2020. január 22. 22:44
"A hitelezés csökkenése az amerikai gazdaság idei lassulását jelezheti" Vagy azt, hogy a vállalkozóknak megjött az eszük. Ég és föld tőkéből vállalkozni, mint hitelből vállalkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!