Az is megfigyelhető, hogy egyre több gyerek ül be suli után a barátaival a gyorséttermekbe.
Igen, és ha ez egy erősödő trend lesz, akkor iszonyat mennyiségű pénzeket fognak a gyerekek elkölteni a szülők kontójára, és ha minden nap ezt eszik, akkor egészségtelenek is lesznek.
Az élelmiszeriparnak pedig elemi érdeke, hogy mindent eladjon, túlfűszerezik az ételt, amihez a gyerekek ízlelőbimbója hozzászokik, és a menzát már kevésbé kívánják.
Ahhoz pedig, hogy ízletesebb legyen a közétkeztetés, több forrásra és fejlettebb konyhatechnológiára lenne szükség. Azt még hozzátenném, hogy a kecskeméti önkormányzat szerencsére azt nézi, hogy értékarányosan dolgozzon a szolgáltató, tehát minőséget adjon jó áron. A legolcsóbb ajánlattevőt egyébként könnyű lenne kiválasztani, de ez sokszor a legrosszabb minőséget is jelentené.
Miért nem főznek minden nap milánói makarónit vagy adnak hamburgert?
Az teljességgel kizárt. A menzán jó magyaros ételeket ehetnek a gyerekek, legalább 300 féle recept alapján főznek rájuk. Fontos, hogy változatosan táplálkozzanak.
A probléma egyébként nem azzal van, ha hamburgert vagy pizzát eszik a gyerek, hanem ha nap mint nap ezt eszi, mert egyoldalúvá válik a táplálkozása, és megbetegedik.
Ha minden nap csak répát enne, az sem lenne egészséges. A lényeg a változatosság, heti egyszer-kétszer belefér a sütemény vagy a hamburger is.
A táplálkozási eredetű betegségek többsége alattomos, nem azonnal, hanem évek múltán okoz problémát, például cukorbetegséget, érelmeszesedést, elhízást és még sorolhatnám. Megnehezíti a dolgunkat, hogy ránk mindenféle szabályozások vonatkoznak, miközben a versenytársaink, az élelmiszeripari cégek szinte szabadon áraszthatják el termékeikkel a piacot.
Milyen kritériumoknak kell megfelelni a közétkeztetésben?
Elsősorban a szigorú jogszabályoknak kell megfelelnünk, amelyek biztosítják a változatos és egészséges menüt. Utána a saját szűkös költségvetésünkbe kell beleférnünk, ebből kell olyan ételt főznünk, amellyel a gyerekek ízlését is eltaláljuk, hiszen az a cél, hogy megegyék az ételt.