Kína ritkaföldfém előnye: Ausztrália Dél-Koreával együttműködve próbál ellensúlyozni

2021. április 19. 17:50

Az Australian Strategic Materials (ASM) vállalata megerősítette ellátási láncát két dél-koreai regionális kormányzattal létrejött egyezsége által. Egy olyan üzemet kívánnak telepíteni, mely a kritikus ásványok elsődleges feldolgozását, kezdetben nagy tisztaságú neodímium-vas-bór por és titánpor előállítását helyezné előtérbe.

2021. április 19. 17:50
null

Az erőforrásként cirkóniumot, nióbiumot, hafniumot és ritkaföldfémeket alkalmazó vállalat nemrégiben alá is írta szándéknyilatkozatát Észak-Cshungcshong tartományi és Cshongdzsu városi önkormányzatával. 

A megállapodás licenszeket és engedélyeket is tartalmaz, valamint biztosítja, hogy az üzem olyan feldolgozott fémeket felhasználó koreai vállalatok közelébe épüljön, mint az LG Chemical és a Samsung SDI.

Az elmúlt időszakban viszont egyre nagyobb figyelmet kapott a ritkaföldfémek szélesebb körű, globális ellátási lánca, mivel Kína jó eséllyel korlátozhatja az anyagok exportját az Egyesült Államokba.

Kína dominanciája árnyékot vet a többi országra

Kína felügyeli a világ ritkaföldfém készletének csaknem 90 százalékát, ami 17, több ipar számára is kulcsfontosságú fémcsoportot foglal magába, melyet az okostelefonok, akkumulátorok, szélturbinák és fegyverek gyártásához használnak fel.

A Nemzeti Népi Kongresszus (NPC) és a kínai Néppolitikai Konzultatív Konferencia (CPPCC) éves ülésén Peking bejelentette, hogy az ötéves fejlesztési terve részeként megerősítik ezen nyersanyagok kezelését és ellenőrzését. Az ország ritkaföldfém termelése azonban a tavaly meghozott export visszaszorító törvény és a környezetet terhétől megszabadító hazai bányászat és ritkaföldfém-finomítás csökkentésére irányuló kvóta eredményeképp redukálódott. Ez pedig egy lehetséges globális ellátási hiány kialakulását okozhatja.

Grönland lehet a legújabb potenciális ritkaföldfém-lelőhely

Más ritkaföldfém-termelő országok, így például Ausztrália, különösképp 2020 eleje óta igyekszik növelni ellátási láncaik ellenálló képességét. Ennek támogatására hozták létre a Critical Minerals Facilitation Office-t, melynek célja az ezen nyersanyagok kitermelésére, feldolgozására és kereskedelmére irányuló projektek finanszírozása. 

A londoni székhelyű Polar Research and Policy Initiative nevű kutatóközpont jelentést tett közzé, mely azt javasolja, hogy az úgynevezett Five Eyes, vagyis Öt szem hírszerző szövetsége – melynek tagjai Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Államok – a ritka földfémek és ásványok Grönlandról való beszerzésének lehetőségét kell feltárniuk. 

A javaslat pedig nem megalapozatlan, hiszen Grönlandon csaknem 38,5 millió tonnányi ritkaföldfém-oxid található, amelyről azt gondolják, hogy a jövőbeni globális kereslet legalább egynegyedét kielégítené.

Emellett pedig javasolt lenne egy külön, kritikus ásványi anyagokkal foglalkozó szövetség kialakítása az integrált, stabil, fenntartható, megbízható és ellenálló ásványi anyagok nemzeti és gazdasági ellátási láncainak kifejlesztésére, mellyel csökkenthető a Kínába irányuló importfüggőség.

A cikket fordította Pál Fanni.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!