Csökkenés helyett emelkedő energiaigény tapasztalható a világban

2021. július 30. 18:15

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új kiadványa szerint a bolygó villamos energia iránti kereslete az idén és a következő évben erőteljesen fellendül, miután 2020-ban körülbelül 1 százalékkal visszaesett.

2021. július 30. 18:15
null

Növekvő kereslet

Az IEA nemrégiben közzétett jelentése a villamosenergia-piacról azt jósolja, hogy a globális villamosenergia-kereslet 2021-ben közel 5 százalékkal, 2022-ben pedig 4 százalékkal ugrik meg, mivel a világ gazdaságai a Covid-19 járvány következményeiből próbálnak kilábalni.  A párizsi székhelyű szervezet jelentése megjegyzi, hogy bár a megújuló energiaforrásokból előállított villamosenergia-termelés „továbbra is erőteljesen növekszik” – ebben az évben 8 százalékkal, 2022-ben pedig 6 százalékkal fog növekedni –, ez azonban nem képes lépést tartani a növekvő kereslettel.

Még nem elég a megújuló energiaforrás felhasználás

 Az IEA szerint a megújuló energiaforrások 2021-ben és 2022-ben a globális kereslet várható növekedésének csak a felét képesek kiszolgálni.  A spektrum másik végén a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló villamosenergia-termelés áll, amely 2021-ben a további kereslet 45 százalékát, 2022-ben pedig a 40 százalékát fedezi. 

A megújuló energia a világ számos részén lenyűgözően növekszik, de még mindig nincs olyan szinten, hogy az évszázad közepére elérjük a nettó nulla kibocsátást

– mondta Keisuke Sadamori, az IEA energiaügyi igazgatója.

Adatok a karbonkibocsátásról

Ami a villamosenergia-ágazat szén-dioxid-kibocsátását illeti, az IEA jelentése ebben az évben 3,5 százalékos, 2022-ben 2,5 százalékos növekedést prognosztizál. Az összképet tekintve a fosszilis tüzelőanyagok továbbra is meghatározóak az áramtermelés terén.  Tavaly a szén volt felelős a világ áramtermelésének 34 százalékáért, míg a gáz 25 százalékot tett ki.  A megújuló energia és az atomenergia együttesen tehát 37 százalékos részesedést jelent.

Sadamori kiemelte:

Amint a gazdaság fellendül a járvány után, a fosszilis tüzelőanyagokból történő villamosenergia-termelés növekedését fogjuk tapasztalni. A fenntarthatóságra való áttéréshez jelentősen meg kell erősítenünk a beruházásokat a tiszta energiatechnológiákba – különös tekintettel a megújuló energiákra és az energiahatékonyságra.

Ennél több kell a klímacélok eléréséhez

A Párizsi Megállapodás értelmében a globális felmelegedés megállítása érdekében 2050-re el kell érni a nettó nulla kibocsátást. Ugyan ennek a racionalitásáról több vita is felmerült, egyelőre hárítják azokat az illetékes személyek. A COP26 klímaváltozási csúcstalálkozóra idén novemberben kerül sor Glasgowban.  A találkozót döntő eseménynek tekintik, sokan azt remélik, hogy katalizátorként hat majd a kormányok éghajlati ambícióinak fokozására a Párizsi Megállapodásban kitűzött célok teljesítése érdekében.

A célok elérése azonban nehezebb lesz, mint gondolnánk, mert az energiaipari vállalatok még mindig új olajmezőket fedeznek fel, és az olyan országokban, mint az Egyesült Államok, a fosszilis üzemanyagok továbbra is jelentős szerepet játszanak az áramtermelésben.

Globális szinten további növekedés várható

Visszatérve a globális szintre, az IEA arra számít, hogy a széntüzelésű villamosenergia-termelés majdnem

5 százalékkal emelkedik 2021-ben, és további 3 százalékkal 2022-ben, miután 2020-ban 4,6 százalékkal csökkent. Ennek eredményeként a széntüzelésű villamosenergia-termelés 2021-ben meghaladja a világjárvány előtti szintet, és 2022-ben minden idők legmagasabb szintjét érheti el.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lenyeg Telen
2021. szeptember 07. 03:10
Hát ezen meglepődtem... ja nem...
Akitlosz
2021. augusztus 22. 20:09
Több embernek több energia kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!