Új trend a sportvilágban: Messi digitális pénztárcája biztosan erősödött az átigazolással

2021. augusztus 20. 18:56

Az argentin labdarúgó csillag távozott az eddig otthont jelentő Barcelonától, hogy pályafutását a francia Paris Saint Germain (PSG) csapatában folytassa. Lionel Messi kétéves szerződést írt alá, de a híresztelések szerint egy harmadikra is meg van az esély. Először a Reuters számolt be róla, majd később a PSG is megerősítette, hogy a sztárfutballista átigazolását egy kriptovalutában történő kifizetés is erősíti.

2021. augusztus 20. 18:56
null

A rajongói token az új irányzat

A PSG közleményében hangzott el, hogy a "welcome package", azaz a szerződtetési díjban szereplő tokeneket a Socios.com biztosította, amely a klub szurkolói token szolgáltatója. Azt ugyan nem hozták nyilvánosságra, hogy az üzlet hány százalékát tették ki a tokenek, ahogy a teljes pénzügyi csomag részletei sem publikusak, de aki eddig esetleg aggódott volna, a klub állítása szerint, Messi nem járt rosszul. 

A rajongói tokenek olyan kriptopénzek, amelyek lehetőséget biztosítanak a tulajdonosok számára, hogy a klubot érintő kisebb döntésekből, szavazás útján kivegyék a részüket. Az idén több csapat is elkezdte alkalmazni a szurkolói tokeneket, mint például az angol Premier League bajnok, a Manchester City és az olasz AC Milan. Messi korábbi klubja a Barcelona még tavaly indított egyet.

A klubok számára a tokenek egyre inkább új bevételi forrásnak tekinthetőek. A Socios.com állítása szerint, amely a PSG és más topklubok kriptopénzeit kezeli, a tokenek 2021-ben közel 200 millió dollárt termeltek partnereik számára. 

A tőzsdén is használható

A tőzsdén a bitcoinhoz és más digitális valutákhoz hasonlóan, a rajongói tokenekkel is lehet kereskedni. Bár a legtöbb kriptovalutánál megfigyelhető az erős áringadozás tendenciája, ami miatt egyes szabályozók figyelmeztetéseket adnak ki a digitális eszközökről a befektetőknek.
Ennek ellenére számos kiemelt üzleti személyiség és híresség támogatta a kriptoeszközök beékelődését, köztük a multimilliárdos, Elon Musk, a Twitter alapítója, Jack Dorsey és a rapper Jay-Z.

A PSG beszámolója szerint nagy mennyiségű kereskedés folyt a rajongói tokenekkel, miután nyilvánossá vált, hogy Messi csatlakozni készül a klubhoz. A hatszoros aranylabdás labdarúgó megérkezését megelőző napokban a kereskedelmi forgalom meghaladta az 1,2 milliárd dollárt.

Új globális közönséggel tudtunk interakcióba lépni, ami jelentős digitális bevételt eredményezett

– mondta Marc Armstrong, a PSG partnerségért felelős igazgatója.

(forrás: REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Új trend a sportvilágban 

A PSG rajongói tokenek ára a héten Messi megállapodásával erősödött. Az új eladások körülbelül 30 millió eurót hoztak a házhoz, a PSG ennek az összegnek a meghatározatlan többségét (legalább 15 millió eurót) szerezte meg, derült ki egy, az ügyben jártas forrás beszámolójából. A PSG nem kívánt nyilatkozni.

A mintegy 52 millió dolláros piaci kapitalizációval rendelkező PSG digitális valutája, Messi érkezésével kapcsolatos találgatások közepette, mindössze öt nap alatt 130 százalék fölé emelkedett, és minden idők legmagasabb, 60 dollár feletti értéket ért el augusztus 10-én. A CoinMarketCap webhelye szerint utoljára 10 százalékkal csökkentek, körülbelül 40 dollárra.

Alexandre Dreyfus, a Socios.com vezérigazgatója elmondta, hogy a PSG hasznot húz a tokenekből, és a Messivel kötött megállapodás más klubok számára is példaértékű lehet.

Úgy gondolom, hogy egy új trend van kibontakozóban, a rajongói tokenek és a Socios.com egyre kiemelkedőbb szerepet játszanak a sport legmagasabb szintjein

– mondta a vezérigazgató.

A PSG 2011-ben került a vastag pénztárcával rendelkező Qatar Sports Investmenthez, azóta a hazai bajnoki címek szinte mindegyikét begyűjtötték már, de rangos Európai győzelmet még nem tudhatnak a magukénak. Ehhez képest Messi korábbi csapatával, négyszer nyerte meg, legutóbb 2015-ben a Bajnokok Ligáját. A Barcelonából érkező 672 góllal rekordgólkirályának számító Messi, új csapatának nem csak ambícióit, de várhatóan kereskedelmi ügyletekből és áruk értékestéséből származó bevételeit is növelni fogja. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!