Addig nem hajlandó szigorítani az amerikai jegybank, míg nincs teljes foglalkoztatás

2021. november 04. 17:10

Még novemberben megkezdi a koronavírus-járvány miatt meghirdetett, havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási programjának fokozatos kivezetését az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed).

2021. november 04. 17:10
null

A Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) szerdán véget ért kétnapos ülésén - a piaci várakozásokkal összhangban - úgy döntött, hogy nettó eszközvásárlásainak havi keretösszegét a kincstárjegyek esetében 10 milliárd dollárral, a jelzálog-fedezetű értékpapírok esetében pedig 5 milliárd dollárral csökkenti.

Kincstárjegyeket eddig havi legalább 80 milliárd dollár, jelzálog-fedezetű értékpapírokat pedig 40 milliárd dollár értékben vásárolt a Fed. Ez a keretösszeg novemberben 70, illetve 35 milliárd dollárra, decemberben pedig 60, illetve 30 milliárd dollárra csökken.

A bizottság úgy látja, hogy valószínűleg a következő hónapokban is hasonló mértékben csökkenti a nettó eszközvásárlások keretösszegét, de kész módosítani a vásárlások ütemét, ha a gazdasági kilátások változása ezt indokolja. Ha nem változik a menetrend, a havi 15 milliárd dolláros csökkentéssel a jövő év őszére kifut a program.

A bizottság ugyanakkor nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon, azt a tavaly március 15. óta érvényes, 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta, ugyancsak összhangban a piaci várakozásokkal.

Közleményében döntéseit azzal indokolta a bizottság, hogy a gazdaság tavaly december óta jelentősen előrelépett a Fed foglalkoztatási és inflációs céljainak irányába. Az oltási kampánynak és az erős támogatásnak köszönhetően a gazdasági és a foglalkoztatottsági mutatók tovább erősödtek, a járvány által leginkább sújtott szektorok teljesítménye javult az utóbbi hónapokban, bár a fertőzöttek számának nyáron tapasztalt emelkedése lassította a fellendülést.

Megismételte, hogy az infláció magas, de jórészt várhatóan átmenetinek bizonyuló tényezők hatására. A kereslet és kínálat egyensúlyának a járványhoz köthető felborulása, valamint a gazdaság újraindítása hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen emelkedtek az árak egyes ágazatokban, mutatott rá a bizottság, amely úgy ítéli meg, hogy összességében a pénzügyi feltételek továbbra is kedvezőek, részben a gazdaságot támogató szakpolitikai intézkedéseknek, valamint az amerikai háztartások és vállalkozások gördülékeny hitelezésének köszönhetően.

A FOMC arra figyelmeztetett, hogy a gazdaság pályája továbbra is a járvány alakulásától függ. Egy eredményes oltási kampány és a kínálati korlátok enyhülése várhatóan támogatni fogja a gazdaság és a foglalkoztatottság további növekedését, valamint az infláció csökkenését. A gazdasági kilátásokat érintő kockázatok azonban továbbra is fennállnak.

A nyíltpiaci bizottság jelezte, hogy a teljes foglalkoztatottság és a 2 százalékos inflációs cél eléréséig fenntartja az alkalmazkodó monetáris politikai irányvonalat.

Jerome Powell, a Fed elnöke sajtótájékoztatóján egyebek között arról beszélt, hogy még nem jött el a kamatemelés ideje, mert annak előfeltétele a teljes foglalkoztatottság elérése. Megítélésük szerint a jövő év közepére javulhat annyit a munkaerőpiaci helyzet, hogy úgy ítéljék meg, elérték ezt a célt. Ez kulcsfontosságú akadály, a Fed csak a teljes foglalkoztatottság elérése után veszi fontolóra a kamatemelést.

Elmondta azt is, hogy

nem látnak olyan aggasztó növekedést a munkavállalói bérekben, amely növelné az ár-bér spirál jelenség kialakulásának kockázatát,

ami pedig arra kényszerítené a Fedet, hogy a vártnál hamarabb cselekedjen az infláció megfékezésének érdekében. Elismerte, hogy a pénzromlás üteme jelentősen meghaladja az inflációs célt, és az erős infláció a korábban vártnál tovább fog tartani, de ezzel együtt is biztos abban, hogy

átmeneti tényezők állnak e jelenség mögött, hosszú távon az infláció visszatér a 2 százalékos cél felé.

A világjárvány lecsengésével az ellátási lánc zavarai megszűnnek és a foglalkoztatottság növekedése gyorsulni fog - vélte Powell. Hozzátette, hogy ha mindez megtörténik, az infláció is csökkenni fog a jelenlegi magas szintről. Ennek időpontja azonban nagyon bizonytalan.

Powell kijelentéseinek és a Fed döntéseinek hatására a dollár gyengült a főbb devizákkal szemben, az irányadó New York-i tőzsdeindexek pedig határozott emelkedésre váltottak. A Dow Jones ipari átlag 0,31 százalékos, az S&P 500-as index 0,61 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig már 1,06 százalékos pluszban állt zárás előtt tíz perccel.

(MTI, címlap: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. november 07. 09:40
Nincs pénz, amíg nincs jogállam. Te rongyos élet... Kit kell leszo..
lvjtn
2021. november 07. 00:43
azért azt érdekes tudni, a fed szerint mi mástól nőne a foglalkoztatás, ha nem éppen az ingyenpénz nyomtatásának és osztogatásának beszüntetésétől ami még érdekesebb, hogy ezt a nyakló nélküli pénzhamisítást (a mi aranybullánk a fedezet nélküli, értéktelen pénzkibocsátást már 800 éve is bűnnek minősítette) 2008-ban kezdték az amcsik, gyakorlatilag ezzel talajt teremtve az azóta mind őrültebb kommunista ötleteiknek, aztán rákaptak, mint az ópiátjaikra, amikkel a fél ország tömi magát. ha lesz történész ötven év múlva, biztos 2008-at fogja az usa hanyatló korszakának kezdő időpontjaként megnevezni
zara
2021. november 07. 00:35
bullshit sose volt és sose lesz matematikailag 'teljes foglalkoztatás' nem emelnek mert kilyukad a tőzsde lufi...
DonCiccio
2021. november 07. 00:35
Előbb a teljes foglalkoztatottság ? Aztán meg mindenki képességei szerint dolgozik de szükségletei szerint merít ? Ez már ismerős .... honnét is ?? ............. Azt megnézném ahogy a BLM csürhe reggelente dolgozni indul a hajógyárba meg a fűrésztelepre, meg a köztisztasági telephelyre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!