Fordult a kocka: az Amazonast mérgező olajipari cég küldi börtönbe a környezetvédő ügyvédet

2021. november 14. 17:37

A Chevron olajipari vállalatra 2011-ben bírságot szabtak ki, az összeg kifizetése helyett visszavágtak.

2021. november 14. 17:37
null
Fekete Kíra

Mérgező vizet isznak, egyre több a krónikus beteg

A Chevron 2001-ben megvásárolt egy olajipari vállalatot Ecuadorban, amely korábban a Texaco tulajdonát képezte. A Chevron elismerte, hogy jogelődje, a Texaco 1964 és 1993 között több mint

18,5 milliárd gallon mérgező vizet engedett az esőerdőbe,

ezzel kétmillió hektárnyi területet szennyezett be az ecuadori Amazonasban. 

Sem a Chevron, sem a Texaco nem végzett tisztítást az érintett területeken, a mérgező tócsák még ma is az amazóniai közösségek vízlelő helyét szennyezik.

A rák, a tüdőbetegségek és a krónikus bőrelváltozások egyre gyakoribbak az őslakosok körében

– olvasható az European Greens oldalán. 

1993-ban 30 000 helyi lakos csatlakozott az „El Frente de Defensa de la Amazonia” (Amazonas Védelmi Front) nevű szervezethez és azóta is követelik a Chevron és a Texaco cégektől a környezeti károk helyrehozatalát és az amazóniai közösségek kártérítését. 

A Chevron-Texaco hosszú évekig harcolt azért, hogy a pert – kedvezőbb ítélet reményében – helyezzék át egy ecuadori bíróságra. 2002-ben az amerikai bíróság jóváhagyta az áthelyezést, a Chevron-Texaco pedig vállalta, hogy tiszteletben tartja az ecuadori bíróságok döntését az ügyben.

Fordult a kocka: az olajcéget perlő ügyvéd került börtönbe

Steven Donziger jogi és környezetvédelmi ügyvéd 1993-ban mérte fel a károk mértékét, a mérgező vizek és a tetőtől talpig olajos állatok láttán „apokaliptikus rémálomként” értékelte a helyzetet. 2011-ben sikerült pert nyernie az óriásvállalat ellen – 9,5 milliárd dolláros büntetést szabtak ki a Chevronra. A 444.hu szerint az olajvállalat azóta sem fizette ki a büntetést, ehelyett ellentámadásba lendült, amelynek következménye az lett, hogy végül az ügyvédet csukták börtönbe.

Az őslakosok kártérítéséért küzdő ügyvéd az ítélet előtt két évet töltött házi őrizetben, a Twitter követőit ezalatt többször is emlékeztette a Chevron olajvállalat által okozott károk súlyosságára: 
 

Steven Donziger jogi és környezetvédelmi ügyvéd 1993-ban mérte fel a károk mértékét, a mérgező vizek és a tetőtől talpig olajos állatok láttán „apokaliptikus rémálomként” értékelte a helyzetet. 2011-ben sikerült pert nyernie az óriásvállalat ellen – 9,5 milliárd dolláros büntetést szabtak ki a Chevronra. A szerint az olajvállalat azóta sem fizette ki a büntetést, ehelyett ellentámadásba lendült, amelynek következménye az lett, hogy végül az ügyvédet csukták börtönbe. Az őslakosok kártérítéséért küzdő ügyvéd az ítélet előtt két évet töltött házi őrizetben, a Twitter követőit ezalatt többször is emlékeztette a Chevron olajvállalat által okozott károk súlyosságára:   

A Chevron kampányolt az ecuadori ítélet végrehajtása ellen. Az Amazon Watch jelentése szerint a cég évi 400 millió dollárt költ jogi költségekre, miközben a saját környezeti szennyezését csupán 40 millió dollárra becsli.

Az European Greens állítása szerint „A Chevron-Texaco beperelte az ecuadori kormányt azért, hogy az ecuadori bíróság ítéletének ne kelljen eleget tennie – annak ellenére, hogy az Amazonas Védelmi Front perelte be a céget.”

Borítókép: Amazon Watch

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2021. november 28. 09:10
https://www.offshore-technology.com/news/chevron-wins-case-to-jail-lawyer/
Párhuzamos különvélemény
2021. november 16. 00:08
És az egész világ fejcsóválva, de teljesen tehetetlenül nézi ezt.
Thorin
2021. november 15. 22:36
Vagy nemzetközi érdek ki nem szolgálása, vagy ami valószínűbb, iszlamofóbia, homofóbia, netán a legrosszabb: transzfóbia, mostanság ezekkel lehet bárki kivégezni ott, ahol a lakosság megszavazza az ellenségeit a vezető pozíciókba.
Sróf
2021. november 15. 22:23
Köszönjük, épp csak a lényeg maradt ki a cikkből, hogy mi a toszért csukták le az ügyvédet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!