A fásítás nem csodaszer és hazánk nagy része alkalmatlan is rá

2022. április 27. 10:12

A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre, olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak szerdán közzétett elemzésében.

2022. április 27. 10:12
null

Az MTI-hez eljutatott elemzés szerint a faültetés eredményét számos körülmény befolyásolja, és rosszul megvalósítva ártalmas is lehet. A légköri szén-dioxidot legtartósabban az erdők kötik meg, de a telepítésük energiát igényel, és az előkészítés szintén szén-dioxidot szabadít föl a talajból. Ha a fáknak öntözésre is szükségük van a megmaradáshoz, még nagyobb lesz az energiaszükséglet, fásítani ezért arra alkalmatlan helyen nem érdemes, írták.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a szén-dioxid megkötése nemcsak a föld feletti növénytömegtől függ, gyepes területek ugyancsak alkalmasak lehetnek erre. Elnyelőképességük viszont az erdőkéhez hasonlóan akkor a legjobb, ha önfenntartásra képesek. Az elemzők szerint ezért nem egyszerűen a fásítás, hanem az őshonos növényzet helyreállítása a legjobb megoldás.

A Dunántúl nyugati-délnyugati része, és az ország északi-északkeleti területeinek nagy része inkább erdők telepítésére, az Alföld viszont túlnyomórészt gyepek létesítésére alkalmas. Idegenhonos növényfajok telepítését ökológiai szempontok miatt nem javasolják. Körültekintően kell tehát eljárni, figyelembe véve a leendő vegetáció túlélési esélyeit, vízigényét, illeszkedését a természetes ökoszisztémákhoz, és nem mellékesen a társadalmi igényekhez, áll a közleményben.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. december 11. 13:28
Mikor a betonfejű dplmás prlik beleugatnak az erdőbe. Seggffer András Kanász Nagy Kanász Szélütött Betty Scmuck schmúzoló Szabó Candahár prost fegyöökör Gelencsér állatférfi. Kari Getzy a nyírtasi tahó Vagytok még ,betonfejek.
Ssdsd
2022. december 07. 23:16
A co2 kibocsátás alig befolyásolja a légkör melegedését, viszont amíg ez van a kirakatban mint elsőszámú leküzdendő probléma,kiválóan elfedi a valódi és katasztrófális környezetpusztítást.A profit mindenek felett.
A ráció prófétája
2022. december 07. 23:14
Így van. Másképp fogalmazva: az erdő addig köti meg az oxigént, ameddig gyarapszik. Attól a ponttól, hogy stabilizálódik az össztömege, a szén-dioxid kibocsátása és elnyelése egyensúlyban lesz.
nyisztor
2022. december 07. 23:14
a növényzet csak azt a széndioxidot köti meg, s azt is csak ideiglenesen, amit saját anyagába beépit. Amit visszaad, ha elpusztul-elpusztitják, és elég, elkorhad. A stilbutorban megmarad, amig azt is el nem égetik. Az erdő értelemszerűen több tiz-százszor annyit tárol, mint a gyep. Nem azért kell erdősiteni, mert megköti a széndioxidot. Jobb fák alat hűsölni, mint napelemek alatt. A rigók szerint is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!