Sztárközgazdász ismerte el: Oroszország és Kína kriptovalutákkal ütheti meg a dollárt

2022. április 29. 06:03

A Bloomberg TV-nek adott – a kriptovaluták szerepéről szóló – interjújában Kenneth Rogoffot, a Harvard Egyetem közgazdászprofesszorát arról kérdezték, hogy a dollár, mint a világ tartalékvalutája végének kezdeteként tekintünk-e majd vissza 2022 tavaszára. A professzor azt válaszolta a műsorvezetőnek, hogy „(...) ez egy kicsit túlzó, de igaz lehet... hosszú idő múlva”.

2022. április 29. 06:03
null
Takács Zsolt

Rogoff elismerte, hogy Kína és Oroszország már nagyon régóta keresi a dollár alternatíváját.

A világ dollármentesítése egyre gyorsabban halad.

Az Egyesült Államok és a szövetségesei által nemrégiben tett lépések, amelyekkel korlátozzák Oroszország hozzáférését a dollár uralta globális pénzügyi rendszerhez tovább ösztönözhetik a dollár alternatívájának kifejlesztésére irányuló lépéseket – írja a ZeroHedge újságírója.

Kínában és Oroszországban jelentősen növekedtek az aranytartalékok.
Kínában és Oroszországban jelentősen növekedtek az aranytartalékok.

A Harvard professzora szerint a legnagyobb nemzetek számára a dollár kiszorításával kapcsolatos kihívások közé tartoznak a „hatalmas pénzügyi hálózati hatások, nem beszélve arról, hogy Kínában a jogállamiság nem olyan, mint az Egyesült Államokban”, de Rogoff szerint a kisebb, feltörekvő országok számára

a kriptovaluták a dollár valós alternatívája.

A professzor az interjúban elismerte, hogy Kína és Oroszország valószínűleg a kriptovaluták irányába fog elmozdulni (...) talán nem egy nyilvános blokklánc-technológiában, hanem inkább központilag irányítottban”, ami felveti annak a valószínűségét, hogy egy dollármentesítési szövetség jöhet létre, hogy csökkentse Washington szankciós hatalmának gazdasági súlyát és a SWIFT, az elsődleges bankközi üzenetküldő szolgáltatás teljeskörű ellenőrzését, amelyen keresztül a bankok országról országra mozgatják a pénzt – írja a ZeroHedge.

„Történelmi jelentőségű, hogy az USA blokkolta az orosz központi bank tartalékait” – mondja Rogoff, és arra figyelmeztet, hogy ez a precedens „valószínűleg felgyorsítja a nemzetközi pénzügyi rendszerben a dollárral szembeni verseny fejlődését”. Ezzel a professzor közvetetten elismeri, hogy

a nyugati pénzügyi szankciók tényleg épp a Nyugatnak, illetve Amerikának árthatnak.

„De a paradigmaváltás nem fog hihetetlen sebességgel zajlani. Valami, ami 50 évig tartott volna, most talán 20 évig fog” – tette hozzá a professzor.

Wolf Richter a saját blogjában rámutat, hogy az IMF március végén közzétett COFER-adatai szerint az amerikai dollárban denominált devizatartalékok globális aránya 2021 harmadik negyedévéhez képest 40 bázisponttal 58,8 százalékra csökkent a negyedik negyedévben, ami új, 26 éves mélypontot jelent.

Az elmúlt 20 évben, 2001 óta – közvetlenül az euróbankjegyek és -érmék hivatalos megjelenése előtt – a dollár részesedése a devizatartalékokból 12,7 százalékponttal csökkent, az akkori 71,5 százalékról 58,8 százalékra.

„Mostanáig a kínai hatóságok ambivalens módon viszonyultak a nemzetközivé váláshoz, és óvakodtak a monetáris politikai autonómia elvesztésétől. A tartózkodás a jüannal való offshore kereskedésből és a helyi kötvénypiacon történő nagy külföldi befektetésekből eredhet” – nyilatkozta a Bloombergnek Michael Spencer, a Deutsche Bank AG ázsiai és a csendes-óceáni térségért felelős vezető közgazdásza és kutatási vezetője.

Most azonban „az a potenciális fenyegetés, hogy a nyugat megakadályozza a dollárban vagy euróban történő fizetések teljesítését vagy fogadását, ami feltehetőleg arra ösztönözné Kínát, hogy megduplázza erőfeszítéseit a nemzetközi tranzakciók jüanra történő áttérítésére” – tette hozzá Spencer.

Minden tartalékvalutának eljön egyszer a végítélet napja.
Minden tartalékvalutának eljön egyszer a végítélet napja.

Rogoff a Bloombergnek adott interjújában kifejtette, hogy ahogy a Myspacet is „felváltotta” a Facebook, úgy várhatóan más dolgok fel fogják váltani a bitcoint, ahogyan az egyre szabályozottabbá válik.

(Borítókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. május 01. 15:30
Meggyőződésem, hogy ami egy kontinensen van, az összetartozik. Nagy árat fizet azért Európa, hogy megtagadta Oroszországtól a biztonságot és az olcsó energiaüzletet, mert ezzel önként és dalolva befeküdt USA-gyarmatnak! Nem leszünk több, mint a Közel-Keleti góc! Vissza a középkorba! Oroszország előbb-utóbb fúzionál Kínával, a Türkökkel és a feljövő Indiával! A Közel-Kelet örömmel fog csatlakozni hozzájuk, hogy elkerülje az amerikaikat. Mit vesztünk így, mi európaiak? Azt, hogy egyenlő félként tudjunk kereskedni, így csak Ázsia gyarmata tudunk lenni, mert az USA veszíteni fog, a legnagyobb árat, azonban mi fogjuk fizetni! Zárni kellett volna a saját érdekeink miatt, ehelyütt kiszolgálzattuk Ukrajnát és Oroszországot az USA-nak, holott szervesen kapcsolódnak mind földrajzilag, mind kulturálisan! ÓRIÁSI HIBA! ÓRIÁSI!
Daily
2022. április 30. 01:18
Egy hatalmas problémája lehet a központilag szervezett digitális (jegybank) pénznek. Bárkit lekapcsolhatnak róla rossz magaviseletért. Ellentétben a hagyományos eszközökkel amikhez áram, net és kontroll nélkül bármikor hozzáférhetsz.
huda
2022. április 29. 15:48
Bident meg a guta üti meg ,majd halk fingcsóva száll fel a szivárványos fellegekbe ...
kivancsijani
2022. április 29. 15:48
Nem biztos hogy jól értelmezted, amit olvastál. Nem publikus kripto valutákról beszélt a szerző, hanem központi bankok által irányítottról, magyarán van mögötte fedezet és felelős is. Itt inkább arról van szó, hogy a SWIFT utalás hitelesítést le kellene cserélni az ugyaolyan biztonságos blokklánctechnológiára, ami nyílt forráskódú, tehát nem lehet kívülről egy szankcióval blokkolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!