Nem esznek a britek és hálózsákban tévéznek, de így legalább még ki tudják fizetni a rezsit

2022. április 06. 11:00

A brit BBC összegyűjtötte, milyen trükkökkel igyekeznek kigazdálkodni a számlákat a britek ott, ahol nincs rezsicsökkentés.

2022. április 06. 11:00
null

írja a BBC.

Miközben egyre több a figyelmeztetés, hogy a statisztikák készítésének történetében

a legsúlyosabb életszínvonal-csökkenés várható az országban,

a BBC az év során számos ember életét követi majd nyomon, hogy megtudja, hogyan boldogulnak a rendkívüli időkben.

A lap számos személyes történetet mutat be. Ruchita Green például kevesebbet utazik, olcsóbb márkákat vásárol, és friss helyett gyümölcskonzervet vesz, de kevesebb ételt vásárolnak családjával elvitelre is. Emellett a gyerekek kevesebb extra foglalkozással és sportolási lehetőséggel szembesülnek.

Esme Buxton viszont gyakran nem keres eleget ahhoz, hogy meg tudjon élni, és rendszeresen a család segítségére szorul. A megszólaló nő decemberben sokkot kapott, amikor az energiaszolgáltatója közölte vele, hogy a havi 30 fontos beszedési megbízás, amit eddig fizetett, nem volt elég az energiaszámlák fedezésére, és 66 fontra emelkedett a költség. Aztán februárban 75 fontra, majd márciusban 95 fontra, meséli a háromszoros növekményt.

A 30 éves nő egy egyszobás cheltenhami lakásban él, amelyet kutyájával oszt meg, és szabadúszó fotósként és marketingesként dolgozik. Azt mondja, hogy az esküvői fotózás szezonális jellege miatt nehezen tudja egyensúlyban tartani a pénzügyeit.

A fotós nő februárban 1188 fontot keresett, de a számlái 1603 fontot tettek ki. 

A megszólaló egyébként biciklizik, és csak este fűt otthon. A sütőjét forrólevegős fritőzre cserélte: attól is megtakarítást vár, hogy nem használja a sütőjét.

Egy 57 éves férfi, Andrew McIntyre viszont különböző szociális támogatásokból él, és már tartozik is a szolgáltatónak.

A férfi kitalálta, hogy ha reggel, azaz délelőtt későn eszik, akkor estig is kibírja evés nélkül. Télen extra rétegesen öltözik otthon, sőt, tévét hálózsákban néz.

Andrew számára különösen fontos, hogy a lakbérrel is lépést tartson. 2009-ben elvesztette gyári állását, ahol közel 29 évig dolgozott, és szakított élettársával, így hét hónapig az utcán kellett élnie. „Soha nem fogom elfelejteni azt az élményt, és azt, hogy mennyire lesújtott”, mondja. „Ha választanom kell, hogy tető legyen a fejem felett, vagy hogy kifizessem a villanyszámlát, akkor könnyű a választás. Kizárt, hogy még egyszer hajléktalanná váljak” – mondja a BBC-nek, és sajnos úgy tűnik, a rezsiköltségek elszállása miatt egyre több ilyen történetről lehet majd hallani az országban.

További történetek a brit lapokban olvashatók.

(Címlapkép: német katasztrófavédelem.)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. június 17. 14:24
Látta bárki is ezt a szerződést, megállapodást? Naugye!
Armageddon
2022. június 17. 14:24
Brit bélügy, leszarjuk!
fatman
2022. május 16. 01:11
remélem az összes mocskos libsi kormány belebukik ebbe a háborúba, talán még Macron is... a hülye amcsik ennek a háborúnak a kirobbantásával megbuktatják a mocskos liberális demokráciát Európa nagy részén... köszönjük!!!
fatman
2022. május 16. 01:11
de legalább szülhetnek a férfiak!!! ez a lényeg, nem??? idióták... kinek mit intézett a kormánya...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!