Elit klubba került Magyarország

2022. szeptember 02. 07:32

A világ legjobb egyetemével dolgoznak együtt a magyar innovációs ökoszisztéma szereplői a következő két évben.

2022. szeptember 02. 07:32
null

A bostoni Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology – MIT) tíz éve indította el meghívásos REAP (Regional Entrepreneurship Acceleration Program) programját, amely a világ minden tájáról csatlakozó közösségek számára biztosít lehetőséget az intézménnyel való együttműködésre.

A program résztvevői az innováció-vezérelt vállalkozói ökoszisztémákat erősíthetik saját régiójukban az MIT bizonyítékokon alapuló, gyakorlati megközelítésének segítségével. 

A REAP célja az, hogy együttműködésre sarkallja a nemzetközi résztvevőket, akik aztán hatékonyabban segíthetik saját régiójuk fejlesztését. Indulása óta világszerte több mint 70 régiót segített olyan kezdeményezések kidolgozásában és végrehajtásában, amelyek hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, a munkahelyteremtéshez és a társadalmi fejlődéshez. A programban részt venni igazi kiváltság, ezért óriási eredmény, hogy az idén hazánk jelentkezését is elfogadta a 2022-ben a világ legjobb egyeteme címét magáénak tudható intézmény. Magyarországnak ezzel lehetősége nyílik arra, hogy a világ innovációs élvonalába kerüljön.

Az MIT évente nyolc új partnerrégiót választ be a két éves programba, a meghívott szereplőket pedig arra ösztönzik, hogy osszák meg egymással tapasztalataikat, tanuljanak egymástól.

Magyarország 2022-23-ban Kansas City, Omaha, St. Louis és Des Moines, a Dominikai Köztársaság, a brazil Piauí illetve Nyugat-Ausztrália partnereként vesz részt a programban. 

Minden régióból az adott ökoszisztéma öt legfontosabb csoportja: a kormányzati, a nagyvállalati, az akadémiai szektor, a kockázati tőkések és a vállalkozók képviseltetik magukat. A magyarországi csapatot a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Oncompass Medicine Hungary Kft., a 77 Elektronika Kft., a 4iG Nyrt. és a Design Terminal alkotják.

„Egy rázós évtizedben kell elérnünk a fenntartható gazdasági felzárkózást. A siker kulcsa a tudás, a tőke és az új technológiák összekovácsolása lesz. Külön-külön, elszórva rengeteg innovációs potenciál van a magyar gazdaságban. A célunk olyan platformok, gyakorlatok kialakítása, ahol az összekapcsolódó tudás nemzetgazdasági szinten is jelentős növekedési többletet generál” – hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. 

Sárhegyi István, űripari befektető, a CarpathiaSat kisebbségi tulajdonosa úgy fogalmazott: „Hatalmas lehetőség és megtiszteltetés, hogy az MIT-n képviselhetem a nagyvállalati és tőkebefektetői szempontokat. Rendkívül fontosnak tartom, hogy egy olyan ökoszisztémát hozzunk létre Magyarországon, amely izgalmas lehetőség a nagyvállalatok és befektetők számára”.

„A részvétellel az a célunk, hogy beemeljük Magyarország innovációs ökoszisztémájába a legújabb és legjobb nemzetközi gyakorlatokat” – mondta Jónás László, a Design Terminal szakmai vezetője, hozzátéve: Magyarország ezzel előbbre tud lépni a nemzetközi innovációs rangsorban.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
borvssoias
2022. szeptember 05. 01:32
Nanah! Az egyetem nem okosít. Inkább csak indoktrinál. Főleg a haszontalan humánszakok...
Láncfűrészes Attasé
2022. szeptember 05. 01:30
Szófosás, habverés, sajnos ettől nem lesz több és jobb és színvonalasabb az innováció már Magyarországon, kiváltképp a természettudományos közoktatás szándékoltan lefelé nyomott színvonalát és rothasztását tenkintve, ami szépen lassan gyűrűzik majd felfelé. (Már teszi évek óta.)
5m007h 0p3ra70r
2022. szeptember 03. 19:12
"Amúgy, ha Magyarország egyedül is ennyire kanyarban előzősen kurvajó, akkor miért járnak oda a hanyatló nyugattól tanulni?" Hogy ugyanezzel a kicsinyes demagógiával válaszoljak: A legjobbtól tanulni nem szégyen.
Vata Aripeit
2022. szeptember 03. 15:58
MIT? Az szar? Jól van. Ez is egy vélemény. Pipa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!