Bordeaux vidéke belefullad a vörösborba

2023. március 20. 16:40

Bordeaux környéke túl sok vörösbort termel, és ilyen áron még a világpiacon sincs rá kereslet, a pincék meg telve vannak. Igaz, a túltermelési válság a francia borvidékek közül csak a bordeaux-it érinti.

2023. március 20. 16:40
null

Pósa Tibor írása a Makronómon.

írása a Makronómon.

Lehet házad Párizs vagy akár New York előkelő negyedében. Lehet egy szigeted a Karib-tengeren vagy a szingapúri kikötőre néző pazar ingatlanod, esetleg káprázatos üdülőd a svájci Alpokban. Ezek között saját magánrepülőgéppel furikázol. Bizonyos körökben ez mind nem számít, átlagos. De amikor a vendégeidnek kitöltesz egy pohár vörösbort, és csak úgy mellesleg megjegyzed, hogy ez az ital a bordeaux-i birtokod valamelyik dűlőjéből származik, az már nagyot üt. Nemcsak élvezője, hanem teremtője is vagy a jónak. Ez ad különös rangot még a dúsgazdagok között is.

Sok változást megsínylett Bordeaux 

Bordeaux környékén birtokkal rendelkezni, birtokolni egy „chateau-t”, egy kastélyt mindig többet jelentett, mint bárhol a világon szőlőműveléssel foglalkozni. Itt évszázadokra visszamenőleg történelmi hagyománya van a bortermelésnek. Ám manapság nem járnak derűs idők a bordeaux-i gazdákra. A mintegy négyezer ottani bortermelő nagyjából harmada lehet veszélyben. Ez pedig áttételesen 80 ezer szőlőmunkást érinthet. Túltermelési válság sújtja a régiót, sokan termelnek és sokat. Az ezért elkért árral is gond van: 

több száz euróba kerülhet egy neves palackozású bordeaux-i bor a kereskedésekben, vendéglőkben. 

Úgy tűnik, ez az az ár, amelyet már a világ borkedvelői sem akarnak megfizetni. 
A szakértők szerint a fogyasztási szokások változása sem kedvez a bordeaux-i bornak. A marketingguruk határozott összefüggést látnak a vöröshús-evés csökkenése és a minőségi borfogyasztás apadása közt. Egy közepesen átsült steakhez természetesen jó bor társul. A nagyobb családi rendezvények, amikor sok ember összegyűlik, ritkábbak, mint korábban. Aztán az alkoholt nem tartalmazó italok népszerűsége fokozatosan növekszik, erről tanúskodnak az éttermek visszajelzései is. 

Az unió ígérete a Bordeaux környékieknek

A túltermelési válságra adandó válasz keresése közben néhány szőlősgazda fejében megfogalmazódott az ötlet, ha máshogy nem megy, bizony megszabadulnak a bársonyos nedűt adó tőkéktől. A múlt év végén voltak tüntetések, amelyeken 

azt követelték, hogy a kormány engedélyezze mintegy 15 ezer hektáron a tőkék kivágását 

– ez a borvidék 10 százalékát érintené –, amelyért hektáronként 10 ezer euró kártérítés járna a gazdáknak – tudatta a Forbes Chili a közelmúltban megjelent beszámolójában. 

Emellett a gironde-i domboldalakon termelők azt is el szerették volna érni, hogy a kabinet forduljon a bortermelőknek segélyért Brüsszelhez. A francia kormánynak ma már legalább ígérete van az unió részéről, hogy mintegy 160 millió euró értékben hozzájárul nagyjából 2,5 millió liter bordeaux-i bor desztillációjához. 
Az így kinyert alkoholt ezután felhasználhatják parfümök, fertőtlenítőszerek készítéséhez, vagy a bioetanol-gyártásban is hasznát veszik. Még ezzel sem oldódik meg végleg a túltermelési válság, de mindenesetre ez az intézkedés a felesleg kétharmadát érintené.  

Bordeaux első számú célpontja lett a kínai gazdagoknak

Az biztos, hogy jó ideig nem ilyen jellegű hírek jöttek a történelmi francia borvidékről. Volt idő, amikor – különösen az előző évtizedben – biztos és jövedelmező üzletnek számított ebben a térségben beruházni. A 2008-as világválság után a szupergazdag kínaiaknak más vágyuk sem volt, mint hogy szőlőbirtokuk legyen Bordeaux környékén. 

A külföldi vásárlóknak ekkoriban a 80 százaléka volt kínai. Mára jó néhány megvett birtok bejáratán nagy lánc és lakat hirdeti, hogy a kínai tulajdonos felhagyott a borászkodással, és továbbállt. A kert elgazosodott, a szőlőtőkék gondozatlanok – erről számolt be a minap a Bloomberg.com amerikai üzleti hírportál francia kiadása. 
Mi állhat amögött, hogy a kínai csúcsgazdagok, sőt vállalatbirodalmak ilyen csúnyán felsültek Bordeaux-ban? Persze nem mindegyik, van azért olyan is, akinek bejött a számítása. Egyrészt a kínai befektetőknél különösen működött az, hogy amikor már mindenük megvolt, amit az ember anyagilag elérhet, hiányzott az is, hogy ezzel a vagyonnal elismertséget, sőt csodálatot vívjanak ki maguknak. És ha még hasznot is hoz, az külön öröm, ugyanis Kínában nagy becsülete van a francia bornak.

A 996-os szabály

A pénz ezekben a körökben nem akadály. Dollármilliárdosokról beszélünk, pár tízmillió eurós kiadás nekik könnyen megugorható. Őrületes összegeket fizettek ki egy-egy neves birtokért, mert jócskán voltak olyan francia családok, amelyek megszédültek a beígért nagy halom pénztől, és eladták az aranytojást tojó tyúkot. A kastély felújítása, az egész termelés korszerűsítése az új tulajdonosok szemszögéből  aprópénzbe került. A szakértelem hiánya azonban kiütközött, még a messziről jött, nagy tudású szakemberek sem igazán tudtak alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz. 

Ha valamibe befektetsz Kínában, annak két-három év után már „termőre kell fordulnia”, azaz learathatod a beruházott összeg többszörösét. Errefelé ez nem így működik. 

A helyi gazdák szerint  – természetesen kis túlzással – ha egy kapavágást teszel, annak tíz év múlva látod a hasznát. A türelmetlen kínaiak viszont azonnal profitot reméltek.
A távol-keleti tulajdonosok emellett rácsodálkoztak a helyi munkaszabályokra, amikor azt tapasztalták, hogy az általuk szerződtetett francia munkások már csütörtök késő délután csomagolni kezdtek, mivel letöltötték a heti 35 órás munkaidőt. „Miért nem dolgoznak, hisz megfizetem őket?” – mondta sok esetben a kínai birtokos. „A pihenőidő jár nekünk” – szólt a válasz. Ez ugyancsak sokkoló annak a tulajnak, aki hazájában a 996-os szabályt szívta magába mint munkaügyi irányelvet. Az alkalmazott reggel kilenctől este kilencig egy héten hatszor köteles dolgozni. Még mondja valaki, hogy Kína a munkásosztály paradicsoma! 

Minden kínai gyanús, aki Bordeaux környékén szőlőbirtokos 

És volt egy nem elhanyagolható változás a kínai belpolitikában. A 2010-es évek elején azok a kínai dúsgazdagok, akik külföldön terjeszkedtek, beruháztak, határozott bátorítást kaptak a politikai rezsimtől, ezt azonban később nem nézték jó szemmel. A kulcs ebben Hszi Csin-ping pártfőtitkárrá válása, aki korrupcióellenes kampányának köszönhette a felemelkedését. 

Hát persze, hogy gyanúsak voltak azok a kínai fontos emberek, akiknek olyan jól ment, hogy már bordeaux-i szőlőbirtokuk is volt.

Így vált a tegnap dicsősége mára takargatni való szégyenfolttá. A kínai vezetés drákói szabályokat vezetett be a külföldi magánberuházásokra. Még a részben állami vállalatok is megszabadultak a tulajdonuktól, vagy sorsukra hagyták a bordeaux-i kastélyokat.
De nem minden kínai adta fel. Jack Ma, az Alibaba internetes kereskedőház alapítója, a kínai kapitalizmus jelképe, akit a kínai kommunisták azóta már megreguláztak, boldog tulajdonosa a sours-i chateau-nak. A kegyvesztett vállalkozó elfogadta a Bordeaux-ban uralkodó szabályokat, ő nem a mennyiségre hajtott, hanem a minőséget tűzte ki célul, és be is jött neki. 

Bordeaux vidékének is vannak kínai példaképei 

A másik példaértékű kínai Csao Vej színész- és énekesnő, aki 2011-ben vásárolta meg a híres Monlot birtokot, amelynek a borát a legjobbak között tartják számon. Több mint egy évtized eltelt, és a szakértők szerint semmi változás nem tapasztalható a borában, az továbbra is őrzi a rangját. A Kínában ünnepelt sztár, aki szintén nemegyszer összeütközött az ottani kultúra vezetőivel, a termelés mellett a borturizmust is preferálja. 

A birtokán luxusszállodát építtetett, amelybe szeretettel várják a gazdag ázsiaiakat, akik tódulnak is a gironde-i domboldalra. 

A kínai szőlősgazdák csak elenyésző szeletét adják a bordeaux-i borászoknak. Nagyobb gondot jelentenek azok a főleg helyi szőlőtermesztők, akik nem tudják visszafogni mértéktelen pénzéhségüket. Nem véletlen, hogy a mostani túltermelési válság csak Bordeaux-ban tapasztalható, Franciaország más borvidékei virágzanak.

(Címlapfotó:123rf.com)
 
 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2023. március 22. 14:06
Franciaországban a burgundi volt "a" bor, amig Napóleon valami felesége vagy szeretője váltott a bordeaux-ira. Őszintén, egyszerűen nem éri meg azt a pénzt a bordeaux-i, amit kérnek érte. Nagy, nehéz vörös, nem is passzol mindenkinek, pláne nem mindenhez. Túltermelési válság. Mondjuk EU pénzt egy kanyit nem adnék nekik, megvan a lehetőségük arra hogy kimásszanak a bajból.
Akitlosz
2023. március 22. 01:20
Pedig ez a legjobb bor az egész világon. Ez az egy még a magyar bornál is jobb. És nem is drága, már ha egyáltalán lehet kapni Magyarországon.
khomeini
2023. március 22. 01:19
csináljanak kuponakciókat.............................................
Papamaci1957
2023. március 22. 01:19
Túltermelési válság. Volt már erre példa. Amúgy változtak a fogyasztási szokások is. Sokán áttértek a könnyű, illatos fehér és rozéborok fogyasztására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!