Három év alatt megtérülhet egy robotokkal működő raktár üzemeltetése

2023. március 13. 07:46

Az ellátási láncok zavarai és a munkaerőhiány felértékelték a logisztikai robotizációt. Az Advanced Robotics észrevette a kínálkozó hazai piaci rést, és idő-, energia- és költséghatékony rendszereket tervez a megrendelőre szabott megoldásokkal.

2023. március 13. 07:46
null

Németh Attila, az Advanced Robotics Zrt. vezérigazgatója volt a Trend FM Fejlődik a hazai című műsorának vendége március 7-én. 

A vállalat rövid múltra tekinthet, hiszen 2022 májusában kezdte meg működését. Vezetőjéről ugyanez már nem mondható el. Németh Attila már a rendszerváltás után saját PC-összeszerelő céget alapított, e munkája nyomán lett később az ACER magyar képviseletének létrehozója. Több multinál töltött be vezető tisztséget: dolgozott a Philip Morrisnál, volt a Vodafone kereskedelmi igazgatója, majd egy nagy hazai IT-cégnél ismerkedett meg az Ipar 4.0-üzletággal, amelynek tanulmányozásával megalapította robotintegrátor cégét. 

A válság ebben az ágazatban is új megközelítést eredményezett

A cég a magyar és nemzetközi piacon is egyedülálló intelligens logisztikai megoldásokra fókuszál, amelyek a legmodernebb robotika-, valamint mesterségesintelligencia-technológiák alkalmazásával oldják meg a raktári és üzemi logisztikai feladatokat, időt, energiát és pénzt takarítva meg.

A tevékenységre rávilágítva Németh Attila elmondta: a Covid-járvány előtt a raktárak ellátottsága másodlagos tényező volt. Mindez egy csapásra megváltozott az ellátási láncok meggyengülésével, hiszen a vállalatok hirtelen a lehető legnagyobb készletet akarták a raktárakban látni. 

Az igények növekedése és a munkaerőhiány a logisztika fókuszába állította a robotizációt, 

amely bár fiatal üzletágnak számít, a mesterséges intelligencia és hardvertechnológia ugrásszerű fejlődésével párhuzamosan mozog előre. 

A cégvezető rámutatott: a raktárakban – gyakran kifogásolható körülmények között – végzett fáradságos emberi munka sok hibalehetőséggel járt, míg a robotok 99,9 százalékos pontossággal működnek. A globális érdeklődés a raktárak robotizációja iránt hatalmas, a piaci boom mindenhol érzékelhető, az előrejelzések szerint pedig 2030-ig 15-20 százalékos növekedés várható az üzletágban. 

Személyre szabott robotok

Az Advanced Robotics robotrendszer-integrátorként a megrendelőre specializált, költséghatékonyságra fókuszáló megvalósíthatósági tervet készít, javaslatot tesz a robotok és a vezérlő környezet optimális kiválasztására, majd szállítja, telepíti és üzemelteti is azokat. 

„Nem egyetlen terméket kínálunk, hanem mindig az adott problémára keresünk megoldást” – fogalmazott Németh Attila, külön kiemelve a robotizált raktárak költséghatékonyságát. Mint mondta, az akár több száz milliós projektek is megtérülnek nagyjából 3, maximum 5 év alatt, hiszen az automatizált rendszer 

akár 30 százalékos helymegtakarítással, energiaköltséget is csökkentve váltja ki a munkaerőköltséget,

a hibázási lehetőségek nullára redukálásával pedig az abból eredő plusz kiadásokat is megspórolja. 

Fotó: 123RF

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!