Szerbiában bujkált az Interpol által körözött kriptomágnás

2023. április 15. 08:00

Bár Do Kwon kriptomágnás 2022-ben egy 40 milliárd dolláros tőzsdekrachot okozott, és az Interpol, illetve a dél-koreai rendőrség is elfogatóparancsot adott ki ellene, ő Szerbiában, mégpedig Belgrád luxusnegyedében az Ambassador Parknak nevezett rezidencián, egy kétmillió eurót érő lakásban tartózkodott, közölte a DL News.

2023. április 15. 08:00
null
Miklós Hajnalka

A média a szerbiai Köztársasági Földtani Intézet (Republički geodetski zavod) adataira hivatkozva rámutatott, az a lakás, ahol a kriptovaluták királya meghúzta magát, a szintén dél-koreai Han Chang-Joon tulajdona, akit március 23-án vele együtt állítottak elő a montenegrói hatóságok. Szintén az övé az említett, diplomaták és gazdag üzletemberek által kedvelt városrészben található rezidencián további két parkolóhely.

A DL News információi szerint

Kwon, akit a dél-koreai és az amerikai ügyészség is csalással vádol, hónapokig bujkált Szerbiában, mégpedig csupán 6 percnyire Dél-Korea belgrádi nagykövetségétől.

Vagyis Kwon és Chang-Joon, a Kwon’s Terraform Labs korábbi pénzügyi igazgatója a szerb főváros elitje között mozgott, miközben a belgrádi rendőrfőnök, Veselin Milić (Veszelin Mility) az Ambassador Park szomszédságában lévő épületben található lakásban él.

Április 12-én a dél-koreai Digital Assets hírügynökség arról számolt be, hogy a Kwonhoz kapcsolódó IP-cím és közösségi fiókok megegyeznek az Ambassador Parkban található lakás címével. A hírügynökség az információi forrásaként a szerb hatóságokat nevezte meg.

A helyzetet bizarrabbá teszi, hogy a DL News információi szerint

Do Kwon csupán néhány héttel az után, hogy az Interpol felvette őt a keresett személyek listájára, Szerbiában a saját nevén új céget alapított.

Az ottani média a szerb Cégnyilvántartó Ügynökség (Agencija za privredne registre – APR) adataira hivatkozva elmondta, hogy 100 dinárért, azaz kevesebb mint 1 euróért hozta létre az új vállalkozását, aminek a Codokoj22 doo Beograd nevet adta. Egy Belgrád központjában található címre jegyeztették be. Az ügynökség adatai alapján a társaság üzleti és egyéb ügyvitelhez kapcsolódó tanácsadói tevékenységet folytatott. A cég alapításakor mindkét letartóztatott dél-koreai állampolgár a saját útlevelét használta.
Mint arról a The New York Times március elején beszámolt, körözése idején Kwon időnként felbukkant podcastokban és a közösségi médiában is, azaz megadta a módját a törvény elől való menekülésnek.

Do Kwon letartóztatásáról márciusban a montenegrói belügyminiszter, Filip Adržić (Filip Adrzsity) számolt be, mint közölte, a kriptovaluta egykori királyát a podgoricai repülőtéren fogták el hamis útlevéllel.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!