Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Foci Eb: még egy hónap a 10 milliárd eurós torna rajtjáig

2024. május 14. 16:30

Szoboszlai Dominik a 18. legértékesebb játékos az Európa-bajnokságon pályára lépő összes sztár között.

2024. május 14. 16:30
Foci Eb; Szoboszlai; válogatott

Nyitókép forrása: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Munkatársunktól

 

Kereken egy hónap maradt a június 14-én Németországban kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság rajtjáig. A magyar válogatott szövetségi kapitánya, az olasz Marco Rossi kedden hirdette ki előzetes keretét, az első felkészülési meccsre még lehet jegyet venni, a hazai főpróbára pedig majd péntektől lehet. Na de hogyan viszonyul Szoboszlai Dominik ára a legnagyobb sztárokéhoz, mennyit ér egy-egy győzelem, azaz mire számíthatunk pénzügyileg a foci Eb-n?

Sűrű a versenynaptár, még a hazai NB I idénye sem ért véget, nemhogy a nívósabb bajnokságok és a nemzetközi kupasorozatok, így még nem kaphatott el senkit a hangulat – pedig közeleg a labdarúgó Európa-bajnokság, kereken egy hónapra van a start: június 14-től július 14-ig tart majd ugyanis az Eb.

A Covid után a meccsek jelentenek egészségügyi veszélyt

Ennek szellemében a magyar válogatott szövetségi kapitánya, a kollégáihoz mérten jelentősen alulfizetett olasz Marco Rossi kedden hirdette ki előzetes keretét az Eb-re.

A végső névsorokkal persze ráér ő is, mert a szabály szerint a hivatalos listát csak június 6-án este 23:59-ig kell leadni a szervező Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA). Érdekessége az idei kereteknek, hogy mivel a koronavírus-járvány idején a nagy tornákon használatos 23-as létszámot felemelték 26-osra, majd a pandémia múltával visszacsökkentették 23-asra, idén tavasszal a szövetségi kapitányok elkezdtek morogni emiatt.

Mert közben a felütésben említett nemzetközi versenynaptár olyannyira sűrű lett, hogy nem a Covid jelenti az egészségügyi kockázatot, hanem a sok meccs, ezt a terhelést pedig a játékpercek egyenlőbb elosztásával lehet valamelyest ellensúlyozni, amihez viszont több játékos szükségeltetik. Ebből született az öszvér megoldás, hogy 23-26 fős keretet lehet nevezni az Eb-re, tehát nem kötelező a nagyobb küldöttség, hanem csak opció, amivel persze a legtöbb edző alighanem élni fog.

A lényeg azonban nem ez, hanem a játékosok minősége természetesen, ami pénzügyi értékekkel is kiválóan leírható.

Mennyibe kerül Szoboszlai Dominik?

Az átigazolási ügyekben mértékadó német Transfermarkt például 10,7 milliárd euróra (4137 milliárd forintra) értékelte az Eb-n fellépő játékosok összértékét, ez csapatonként 446 millió eurós (172,4 milliárd forintos), játékosonként 17 millió eurós (6,6 milliárd forintos) átlagot jelent.

A magyar válogatott becsült összértéke 166,65 millió euró (64,5 milliárd forint), tehát jóval alatta marad az átlagnak, és máris jelzi, hogy a résztvevő nemzetek között nem tartozunk az esélyesek közé, hiába nyertük meg a selejtezőcsoportunkat. Viszont a legértékesebb játékosunk a 75 millió eurós (29 milliárd forintos) elméleti értékével természetesen Szoboszlai Dominik, aki az összes Eb-futballista között is top 20-as, konkrétan a 18. legdrágább – nem mellesleg pedig új egyéni szponzorra lelt nemrég.

Kik a legértékesebb játékosok?

Az Eb-n majd fellépő összes világsztár közül a legértékesebb persze napjaink két ifjú sztárja: az angol Jude Bellingham és a francia Kylian Mbappé árát egyaránt 180 millió eurósra (69,6 milliárd forintosra) taksálják – és ugyanennyi volna a norvég Erling Haaland ára is, csak az ő csapata nem jutott ki az Eb-re, úgyhogy ő most nem számít.

Az viszont nagyon is, hogy kikkel, hol és mennyiért játszunk, illetve milyen körülmények között készülnek majd a fiaink.

 

 

Egy döntetlen is százmilliókat ér

Nos, a pénzek tekintetében az összdíjazás nem változott, az UEFA ugyanúgy 331 millió eurót (128 milliárd forintot) oszt szét a résztvevő csapatok között, mint a koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott előző Eb-n.

A következő a szakaszolt díjazás:

  • a csoportkörös részvételért (az Eb-re kijutásért): 9,25 millió euró (3,6 milliárd forint)
  • a csoportkörben minden egyes győzelemért 1 millió euró (387 millió forint), a döntetlenért 0,5 millió euró (194 millió forint) jár
  • nyolcaddöntőbe jutás: 1,5 millió euró (580 millió forint)
  • negyeddöntőbe jutás: 2,5 millió euró (967 millió forint)
  • elődöntőbe jutás: 4 millió euró (1,6 milliárd forint)
  • döntőbe jutás: 5 millió euró (1,9 milliárd forint)
  • Eb-győzelem: 8 millió euró (3,1 milliárd forint)

Egy hibátlan, csakis győzelmekből álló siker tehát összesen 28,25 millió euró (11 milliárd forintot) ér elméletben.

  • Június 4., kedd, 20.45 (Dublin): Írország–Magyarország
  • Június 8., szombat (Debrecen): Magyarország–Izrael

Ezek közül az elsőre tehát Írországban kerül sor, és még lehet rá jegyet vásárolni 45 eurós (17 400 forintos) alapáron, a másodikat pedig a Nagyerdei Stadionban rendezik: erre a jegyértékesítés pénteken indul.

Ezek után költözik majd ki a válogatott Németországba, ahol a mieink a békére szavaztak – ellentétben például a fényűzőbb helyet választó angolokkal.

Hol lakik majd a magyar csapat?

A honfitársaink a liechtensteini határ mentén található Weiler im Allgäuban (másképp Weiler-Simmerbergben) vernek tanyát. Az MLSZ közölte: a helyszínt az UEFA ajánlására választották ki, ráadásul a kontinentális szervezet által ajánlott helyszíneken a kedvezményes csomag részét képezi az edzőpálya és több más szolgáltatás is.

A magyar csapat a csoportkörben először Kölnben, majd Stuttgartban játszik:

  • Június 15., szombat, 15.00 (Köln): Svájc–Magyarország
  • Június 19., szerda, 18.00 (Stuttgart): Németország–Magyarország
  • Június 23., vasárnap, 21.00 (Stuttgart): Skócia–Magyarország

Ennek értelmében az utóbbi helyszínhez igazította a főhadiszállását a magyar szövetség, amely vezetői felhívták a figyelmet, hogy ugyan a kétórás buszozás soknak tűnhet Stuttgartba, ám nem több, mint amennyi a repülős utazás lenne az összes macerával együtt.

Az MLSZ hozzátette: az UEFA előírásai szerint minden csapatnak legkésőbb az első mérkőzése előtt öt nappal kell megérkeznie Németországba, így a magyar válogatott június 10-én foglalja el a bázisát.

Maga a közvetlen felkészülés május 27-én kezdődik Telkiben, addig pedig már két hét sincs, tehát valóban közelebb a foci Eb.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-92
2024. június 07. 20:58
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­­k­­e­­l­­­d­­ ­a­ ­­s­z­e­­x­­­i­­­ ­p­u­­n­­­c­­­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Novicsok-5
2024. május 15. 08:57
Ezek szerint baromnegro még mindig ideges a tegnapi beégetése miatt. Már megint válaszolgat és káromkodik, mint kocsis a lovával.
Novicsok-5
2024. május 15. 07:41
Baromnegro ezek szerint síkhülye a focihoz IS.
blanconegro
2024. május 14. 22:44 Szerkesztve
Kétszer írtad balfasz novicsok. Te farok. Mit nem értesz azon, hogy az EGYIK, barom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!