Tom Lantos és Magyarország

2011. június 27. 09:30

Mit mondana az új Lantos Intézetről? Két évtizedes barátság után nem esik nehezemre ezt a beszédet elképzelni.

2011. június 27. 09:30
Charles Gati
NOL

„Három évtizeddel ezelőtt Joe Biden, akkor Amerika egyik legfiatalabb szenátora, ma Amerika alelnöke, nászút előtt állt. Külpolitikai tanácsadója és munkatársa, Tom Lantos, azzal az ötlettel állt elő, hogy vadonatúj feleségével menjenek el egy magyarországi nászútra. Bidenék rábólintottak az ötletre, Lantos mindent megszervezett, majd a szenátor meglepetésére bejelentette, hogy feleségével, Annette-tel, elkísérik a fiatal házaspárt. El is jöttek – négyesben. Biden később azt mesélte, hogy Lantos úgy tálalta Magyarországot, mintha egy utazási iroda vezérigazgatója lett volna. A magyar hal a világ legjobb hala. A Balaton a világ legszebb tava. A hidak a Duna fölött a világ legcsodálatosabb hídjai. A világ leghíresebb tudósai, színészei, matematikusai, zeneszerzői és költői mind magyarok voltak. Nemcsak Biden, hanem több tucat amerikai kormánydelegáció látogatott ide az évek során, s mindegyik ilyesmit hallott tőle.

Utolsó éveiben is hazajárt, gyakran évente kétszer, s amikor ideje engedte, színházba ment. Magyar színházba. Talán mondanom sem kell, mennyire szerette a magyar ételt. Felragyogott az arca, amikor a Csabai kolbászról beszéltünk. Washingtoni irodájában látogatói magyar kávét kaptak. Otthonában meg a zuhany alatt is magyar nótákat dalolt. Amikor betegágyánál utoljára meglátogattam, kedvenc nótáját akarta újra hallani. A CD-n imádott unokája énekelte a régi, hajdan oly népszerű operettből a Hajmási Péter, Hajmási Pált… (...)

Ha egyáltalán eljönne az ünnepi megnyitóra, mit mondana ezen a héten az új Lantos Intézetről? Két évtizedes barátság után nem esik nehezemre ezt a beszédet elképzelni. A ceremónián azonban nem leszek jelen, az elképzelt beszéd tartalmát pedig ünneprontás lenne kifecsegni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoCsak
2011. június 27. 18:26
Tom Lantos élt, Tom Lantos él, Tom Lantos élni fog! HACSAK ÍGY NEM.
drieno
2011. június 27. 16:31
én is tudom, mit mondott volna tom lantos: " Kedves Gójok! 1. az ingatlant köszönettel elfogadom. 2. az átírási díjat és az ÁFÁt kérem a számlámra átutalni."
gombar.gabi
2011. június 27. 16:29
Lantos volt amikor jót tett a magyaroknak, Magyarországnak, volt amikor rosszat. Ez attól függött, hogy az ö itteni ottani lobbi érdeke mit kívánt. Biztosan kötődött Magyarországhoz, mivel haláláig magyar akcentussal beszélt. Egy Lantos nevét viselő intézet viszont szinte biztos magyarellenes lenne az itteni lojális hitestvérek támogatását végezné. Soha nyíltan mindig alattomosan megbújva támadnak.
NoCsak
2011. június 27. 11:29
Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog! És Tom Lantos is? Hányszor lehet becsapni egy népet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!