Magyarország Alkotmánya (2016)

2013. július 17. 17:25

A népszavazással elfogadandó új alkotmány jogvédő fókuszú, védi mindenekelőtt a szabadságjogokat, másodsorban a polgári jogokat.

2013. július 17. 17:25
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A népszavazással elfogadandó új alkotmány jogvédő fókuszú, védi – ebben a hierarchikus rendben – mindenekelőtt a szabadságjogokat, másodsorban a polgári jogokat, harmadsorban az individuumok által alkotott önkéntes és természetes társulásokat és közösségeket, negyedsorban definiálja a közjó és a közérdek fogalmát, ötödsorban védi az alkotmány integritását és érvényesülését a jogrendszerben, és (csak) hatodsorban foglalkozik az állammal és szerveivel, amelyek között első lépésben a bírósági szervezetet (a szervezet autonómiáját), ennek részeként az Alkotmánybíróságot tárgyalja és védi, másodsorban garantálja a hatalmi ágak elválasztását, harmadsorban beszél a népszuverenitás kinyilvánításának intézményeiről, köztük a népszavazásról és a heterogén (parlamenti és önkormányzati) képviseleti rendszerről, valamint ezek korlátairól és szerveiről (pl. a Számvevőszékről, a PSZÁF-ról), a választási rendszerről és a választási intézményekről, negyedsorban a független intézményekről (pl. az MNB-ről), csak ötödsorban szól a kormányról és (tőszavakban) annak szerveiről (pl. az ügyészségről), illetve rögzíti végül a kivételes állapot kihirdetésének feltételeit.

Az új alkotmány a mai vagyoni jellegű végrehajtás mintájára azonnal végrehajthatóvá teszi a szabadságjogok és a polgári jogok sérelmére elkövetett bűntetteket (köztük ezek korlátozásának kísérleteit azon túl, amit az összeütközésükből fakadó sui generis korlátozás jelent), különösen ha azokat – az alkotmányban taxatíve felsorolt kivételeken túl – állami eszközökkel követik el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 270 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sieger
2013. július 18. 00:20
Álmodik a nyomor.
miloka
2013. július 17. 22:09
balablablablabla... Álmodik a nyomor. Scifit.
kalhana
2013. július 17. 21:33
Mindenki csináljon magának alkotmányt, és tűzze ki a lakása bejárata fölé.
KannibálTatárÚr
2013. július 17. 19:35
Rendkívüli hülyeségeket irkál a köcsög. Az ország irínyítása csak a parlament alá tartozhat. Nincsenek vele egyenjog hatalmi ágak. Mindenkinek csak annyi hatalma lehet, amennyit a parlament átenged nekik és amelyeket bármikor elvehet. A szabadságjogokat mindenki másként értelmezi. Egy példa. Lehet úgy értelmezni, hogy senkit se védjen az állam, tehát ha valaki nem tudja egyedül megvédeni birtokolt javait, más - az erősebb - elveheti tőle. Az eszement liberálisok ebben az esetben már nagyon a szabadság ellen lennének. Pedig még ez is igazságosabb, mint a néhány személy birtokait védő liberális szabadság. A Föld javaira ugyanis mindenkinek egyformán joga van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!