Elízium és gettó

2013. november 18. 13:57

A közbiztonságra és a köztisztaságra való hivatkozás valójában ugyanazt a hátsó szándékot leplezi Amerikában, mint Magyarországon. Az utca emberének viszolygó önigazolása ez.

2013. november 18. 13:57
Sárosi Péter
A TASZ jelenti

Denverben is voltak persze olyanok, akik felléptek az embertelen hajléktalan-rendelet ellen. A budapestiekhez hasonlóan denveri aktivisták is megzavarták a város törvényhozásának ülését. Magyarországi testvérszervezetéhez hasonlóan az amerikai TASZ, az ACLU is rámutatott, hogy a szabályozás akkor is a hajléktalanság kriminalizálásának és így alkotmányellenesnek minősül, ha nem egy állapotot, hanem egy viselkedést büntet. Sérti a hajléktalanok alkotmányos jogát a megalázó, embertelen bánásmódtól való mentességhez és a szabad helyváltoztatáshoz – sérti emberi méltóságukat. Bár az állam nem tud emberhez méltó lakhatási körülményeket biztosítani, hiszen a 11 ezer denveri hajléktalan számára még a szállókon sem áll rendelkezésre elég hely, mégis bünteti azokat, akik az utcára kerültek. És ők sajnos egyre többen vannak. (...)

A hajléktalan-ellenes rendeletek diszkrét báját az adja, hogy a végrehajtásuk nem kis pénzébe kerül az adófizetőknek. Los Angelesben például egy vizsgálat szerint az utcán élést tiltó rendelet végrehajtásának céljából a város 50 extra rendőrt alkalmazott, ez évente 6 millió dollárjába került. A rendelet megszegése miatt 11 hónap alatt 22 embert 201 alkalommal állítottak elő, ez körülbelül 3,6 millió dollárjába került az államnak – ebből az összegből 225 embert lehetett volna otthonhoz juttatni!

Bár a magyar kormány EU- és Nyugat-ellenes retorikája más benyomást kelthet, valójában nagyon sok szociál- és büntetőpolitikai elképzelést a Nyugattól, különösen Amerikától vett át. A margóra szorult társadalmi csoportok elleni fegyelmező-kirekesztő intézkedések nem magyar sajátosságok, hiba lenne tehát mindent a magyar társadalom vagy a jelenlegi politikai elit elmaradottságára és butaságára visszavezetni. Jelenleg globális szinten folyik a küzdelem a társadalmi igazságosság és az emberi jogok védelmében. Bár sokak számára úgy tűnhet, hogy ez a küzdelem csupán elnyomott, deviáns kisebbségekről szól, valójában mindannyiunk jövőjéről. Ha a társadalom lemond a szolidaritás, az emberi méltóság eszméjéről, akkor egy sci-fi filmekből ismert disztópiás jövő vár ránk, ahol a kiválasztott kevesek elíziumi elszigeteltségét a többség brutális elnyomása és jogfosztása biztosítja. Rajtunk áll, hogy ezt a jövőt választjuk-e, vagy egy másikat, amelyben megállítjuk a társadalom szétszakadását.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. január 14. 17:58
Az utcán élés, részegen fetrengés, kannásbor vedelés, szarás, tarhálás mióta része az "emberi méltóságnak"? Hogy lehet, hogy az összes jogvédő vagy fogyatékos vagy síkhülye?
hörgőmorgó
2015. február 03. 23:05
Hehe. Orvosilag menthetetlen vagy, öreg.
korona
2015. február 03. 23:05
A hatszázak szerint mind azokat a szükségletekhez, amelyek kellenek, elegendő ötszázezer ember az egész világban. Jelenleg 7 milliárdan vagyunk. Magyarországnak gettósítania kell önmagát a többi országoktól, mert elönt bennünket a külföldi szeny.
David Karúszó
2014. november 14. 12:16
"Los Angelesben például egy vizsgálat szerint az utcán élést tiltó rendelet végrehajtásának céljából a város 50 extra rendőrt alkalmazott, ez évente 6 millió dollárjába került." Na, ja! Megoldhatták volna dolgot a Kék Villámmal is, de Roy Scheider már köddé változtatta... Azért engem érdekelne, hogy ha egy-öt-több hajléktalan a TASZ valamelyik munkatársának a lépcsőházában, lakásának környékén verne tanyát (tartósan!): ott élnének, mocskolnának, éjjelente dorbézolnának, mi lenne a hosszú távú véleményük?! (A rövid távút ismerjük.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!