További töprengések az emlékművitáról

2014. január 29. 14:03

Az utóbbi napok emlékezetpolitikai konfliktusai nyomán élesen feszül egymásnak az Orbán-kormány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

2014. január 29. 14:03
Fazekas Csaba
Galamus

A tervezett megszállási emlékmű ügyében azonban nehéz lesz kompromisszumra jutni: egy szobrot nem lehet »kicsit felállítani«, kicsit meg nem. (Legfeljebb elhalasztani vagy egy másikat csináltatni lehetne, de erre már aligha marad idő, és a mostani eset is azt mutatja, hogy hamar munka ritkán jó.) Orbán Viktor a Mazsihisznek írt levelében világossá tette, hogy ragaszkodik a szobor felállításához, nem érdeklik sem hazai, sem külföldi kritikák, a német sas le fog csapni a magyar Gábrielre a Szabadság téren, ha a fene fenét eszik is. Márpedig ha ez így lesz, a Mazsihisz sem tehet úgy, hogy a kormányzattal való együttműködést »kicsit felmondja«, kicsit nem.

Bármennyire ingerült is most a történetpolitikai viták légköre, érdemes egy pillanatra megállni és elgondolkozni két dolgon. Az egyik, hogy álláspontom szerint a mostani viták felhevülése csak kisebb részben magyarázható a választási kampány kezdetével, szerintem mindez bőven bele volt kódolva a 2011-es Alaptörvény preambulumában rögzített történelemszemléletbe. Az 1944. március 19-i dátum sajátos értelmezése, a hozzá kapcsolódó narratíva (illegitimitás korszaka stb.) egyrészt kinyilvánította, hogy az Orbán-rendszer jogot formál a múlt újraértelmezésére, saját tevékenységének valamiféle csúcspontként való szemléltetésére, másrészt meg is szabta a narratíva irányait. Minden, ami emlékezetpolitikában azóta történt, a Nyirő-ügytől a Kossuth tér átépítésén, utcanév-átkereszteltető akadémiai bizottságon át a saját intézethálózat gründolásáig, illetve az aktuális vitákig – közvetlenül a villámgyorsan összetákolt, egypárti Alaptörvény szemléletével függ össze. Úgy gondolom, az Alaptörvénnyel az Orbán-rendszer akaratlanul szellemi »taposóaknákat« telepített a saját, jövőbe vezető útjára, egy ideje ezt már maga is látja, ezért óvatosan táncol (pávatáncol) az aknák között (hátha csak fortyog, de nem robban), de ezt akkor sem ismeri el, amikor némelyikbe belelép. Ma már azt sem veszi észre, hogy ha így folytatja, hamar lerakja egy majdani újabb szoborpark alapjait. Az Alaptörvényről még csak annyit, hogy 2011 áprilisában is tiltakoztak néhányan a sajátos orbáni múltszemlélet jogszabályokba merevítése ellen, manapság is aláírogatnak a dolog megvalósulását látva, sajátos és jellemző keretbe foglalva az Orbán-rendszer eddigi négy esztendejét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2014. január 30. 07:48
kitiltott [Hozzászóló kiszűrése] 2014. január 30. 01:37 Nem unjátok még ezt a sok felesleges csaholást" Elég rákérdezni, hogy a ballibek éreznek e felelősséget a dicsőséges Tanácsköztársaságért, az ÁVH-ért, Recskért, az osztályharcért, Gulágért, stb. stb. és rögtön köddé válnak.
kitiltott
2014. január 30. 01:37
Nem unjátok még ezt a sok felesleges csaholást ? Nem akarjátok már végre befejezni ennek a népnek a nyúzását kirablását, kiherélését,kizsigerelését? Mit akartok még? Mikor fejezitek be? Mikor lesz végre béke? Mi a végső cél? Ide akartok költözni? vagy mit provokáltok nap mint nap percről percre?
viktóriaa
2014. január 30. 00:23
??? MÉG VALAMI KIVÁNSÁG -SÓHAJ-ÓHAJ??? CSABAKIRÁLYFIKA. SZÉP LASSAN KEZDJ BARÁTKOZNI A TÉNNYEL LECSAP A SAS. MERT ANNAK AZ VOLT A DOLGA ÉS HA UTÁNA NÉZEL MILYEN PÉNZBŐL JUTOTT HITLER HATALOMRA ...IGENCSAK LEESIK A FEJEDRŐL A SVÁJCI...VAGY ........BÁRMILYEN TÖKFEDŐ..... TE IDIÓTA TE...
Vakkhangya
2014. január 29. 22:27
"""Töprengések az emlékműről""" Az emlékműről először 2013. december 31.-én hallottunk. Az emlékmű tervezett átadási határideje 2014.március 19-e. Hol a kész mű? Mert hogy nem most készül abban tuti biztosak lehetünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!