Lengyel elnök

2014. szeptember 01. 07:32

Az, hogy Donald Tusk személyében végre kelet-közép-európai politikus kapott vezető szerepet az unióban, az egész térség sikereként értékelhető, nekünk, magyaroknak pedig hagyományosan csak a magunk győzelme lehet örömtelibb egy lengyelénél.

2014. szeptember 01. 07:32
Pataky István
MNO

„Kösz, Putyin – mondhatnánk ironikusan, ha lenne még kedvünk ironizálni az ukrán–orosz konfliktussal és az Európai Unióval kapcsolatban. Az, hogy Donald Tusk személyében végre kelet-közép-európai politikus kapott vezető szerepet az unióban, az egész térség sikereként értékelhető, nekünk, magyaroknak pedig hagyományosan csak a magunk győzelme lehet örömtelibb egy lengyelénél. Hogy egy határaink közvetlen közelében zajló háború kellett ennek a döntésnek a meghozatalához, az persze sokat elárul régiónk európai súlyáról vagy inkább súlytalanságáról. (...)

Anélkül, hogy túlértékelnénk az Európai Tanács elnöki posztját és általában a bürokratikus gúzstól szenvedő uniós intézmények vezetőinek mozgásterét, megkockáztatjuk: ha a föderalista nézeteket valló luxemburgi Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöksége Budapesten rossz hírnek számított, akkor Donald Tusk megválasztása jó döntésként fogadható. Az utóbbi időben megjelenő külpolitikai hangsúlykülönbségekkel együtt a magyar–lengyel kapcsolat rendkívül korrekt, bizalmi volt a Tusk-kabinet közel hétéves tevékenysége alatt. Varsó – érthető középhatalmi ambíciói mellett – mindvégig erősítette a visegrádi együttműködést, s közben nyíltan vállalta az ütközést Brüsszellel, ha nemzeti érdekei úgy kívánták.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
császár
2014. szeptember 01. 20:28
Úgy általában, a lengyelek orosz fóbiája teljesen jogos. Most már ideje volna arra is rádöbbenniük, amit a részegen már tudnak, hogy az USA barátsága sem önzetlen. Tusk ezen még nem gondolkodott el. Sikeres erdélyi fejedelmeink példájára hívnám fel a figyelmét. Ők is utálták a Habsburgokat és a törököt is de ügyes politikával, saját népük érdekeit nézve egyikkel sem konfrontálódtak.
Wazze
2014. szeptember 01. 19:28
"Donald Tusk személyében végre kelet-közép-európai politikus kapott vezető szerepet az unióban" Jézusom! A bokros meg a nagy eszéért kapta a világbankos melegedőt, ugye?! A faszt! Azért kapták, hálából mert tönkretették az országukat! Ez ilyen egyszerű! Vagy ilyen bonyolult... Kinek melyik...
Fedor
2014. szeptember 01. 15:27
Ez most a központi direktíva: rászállni a lengyel sikerre, mintha nekünk is köszönhetné, holott... A tegnapi Híradóban is ez ment.
madarasi.abel
2014. szeptember 01. 14:00
"Az utóbbi időben megjelenő külpolitikai hangsúlykülönbségekkel együtt a magyar–lengyel kapcsolat rendkívül korrekt" Hát igen, csak az orális szexet ne emlegetnék, hanem csendben elfogadnák, hogy orosz-nyalásban Magyarország sokkal jobban teljesít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!