A kanadai magyar diaszpóra és az ünnepélyes antiszemitizmus

2015. január 11. 10:10

A demokratikus kanadai magyarok feladata, hogy napvilágra hozzák a diaszpórában tapasztalható antiszemitizmust és a kirekesztést, és tiltakozzanak ellene.

2015. január 11. 10:10
Christopher Adam
Galamus

„A kódolt antiszemitizmus nem ismeretlen jelenség a kanadai magyar kormánypárti diaszpórában. A jelenség letagadása sem az. Mégsem fordul elő mindennap, hogy az Orbán-kormány által utaztatott és szubvencionált Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSZ) a hitleri Németország bukásán való sajnálkozással és Bárdossy László idézettel kíván békés karácsonyi ünnepeket támogatóinak.


Az ominózus eset a Hungarian Reporter című internetes kiadványban zajlott, amely nem más mint a KMOSZ hivatalos hírlevele. (...)

A kirekesztés oly általánossá vált és az antiszemitizmusra oly mértékben immúnisak lettek a magyar kormány favorizált és lojális kanadai magyarok hangadói, hogy ha bárki kifogásol egy nyilvánvalóan zsidóellenes és rasszista szöveget, akkor nem csak tagadással válaszolnak, hanem azzal is, hogy az tiltakozó biztosan azért van felháborodva, mert ő is zsidó. A KMOSZ egyik alelnökétől pontosan ezt a választ kaptam én is. Érti, hogy miért vagyok én »szentimentális« ebben a kérdésben, hiszen apai nagyapámat Dachauban ölték meg. E logika szerint – amely maximálisan elterjedt a kanadai magyar kormánypárti hangadók között – csak akkor lehet valaki szolidáris egy demográfiai csoporttal, ha ennek tagja, vagy ha családi vonalon kötődik hozzájuk. Hogy az antiszemitizmus és a holokauszt az egész magyar nemzet tragédiája, ez számukra elképzelhetetlen szemlélet.

Bármennyire úgy tűnhet is, hogy a KMOSZ a Jobbik kegyeltje, valójában ez nem így van. A KMOSZ-t az Orbán-kormány ottawai nagykövetsége hívta életre mint az autoriter rendszerhez lojális csoport, amelynek az a célja, hogy eltaposson bármilyen ellenvéleményt Magyarországról a diaszpórában. A KMOSZ kirekesztő politikai munkájának meg is lett a hozadéka. Az ősszel a magyar állam nyolc KMOSZ-vezetőnek fizetett ki egy all-inclusive budapesti utat (repülőjegy, luxusszállás az Astoriában és egymást követő vacsorák) a IV. Diaszpóra Tanács idején.

Míg a demokratikus kanadai magyarok feladata, hogy napvilágra hozzák a diaszpórában tapasztalható antiszemitizmust és a kirekesztést, és tiltakozzanak ellene, az már a magyarországi adófizetőknek kihívás, hogy megkérdőjelezzék, ha a kormányuk sokszor szélsőséges külhoni fantomszervezeteket vendégel meg Budapesten közpénzen.”
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gregoripehh
2015. január 12. 11:22
Szégyen MO.-ra, hogy mindenütt csak a hulladékja tömörülődik. Sehol nincs normális közösség, akikhez undor nélkül lehetne kapcsolatot tartani. Mindenütt genny, rasszizmus, rongyrázás és nagypofájú álnemzeti romantika.
Apáczai
2015. január 12. 08:22
"A kódolt antiszemitizmus nem ismeretlen jelenség a kanadai magyar kormánypárti diaszpórában. A jelenség letagadása sem az." Ha ez az állítás igaz lenne, akkor rájuk miért nem vonatkozik a szabad gondolatok és a szent szólásszabadság liberális felfogása? Egyiknek szabad, a másiknak nem? És: Lehet-e antiszemitább egy arab (sémita)-ellens gúnyolódónál? Mi a bajuk a kanadai magyaroknak az arabokkal?
antioxi
2015. január 11. 18:27
Ez már beteges.
ottapont
2015. január 11. 18:04
Résen vagy gyerek, figyelsz, szimatolsz, jegyzetelsz, jelentesz. Ha a legújabb mantrához tartja magát a világ, miszerint korlátlanul szabad mindent és mindenkit sározni, mocskolni, utálni a la CH, akkor már az antiszemitizmust sem kell dekódold, mert miért is kódolnák. Nem tetszik? Talán nem vagy Charlie? Az most fujj fujj, vigyázat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!