Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Mert jöhet még új Srebrenica

2015. július 09. 18:34

Húsz éve történt a srebrenicai mészárlás. Az akkori Európai Közösség, az ENSZ és a Kontaktcsoport kudarca.

2015. július 09. 18:34
Feledy Botond
Új Szó

„Az EU ma tízmillió göröggel, menekültek százezreivel, munkanélküliek tízmillióival zsonglőrködik. Szélsőséges pártokkal, orosz propagandával, fundamentalista terroristákkal kell szembenézni Brüsszelben és a nemzeti fővárosokban. Nem hagyja nyugodni az embert az az érzés, hogy most sem sokkal felkészültebb az európai közösség e kérdések kezelésében. A jugoszláviai polgárháború elején ráadásul még csak 12 országnak kellett Brüsszelben közös hangot találnia, most 28-nak. A prioritásokban is alig tudunk megegyezni.

A kockázat nyilvánvaló. Bármely fenti feszültség, konfliktus zavargásba, vérontásba fordulhat. Nem Charlie Hebdo-szinten, hanem sokkal nagyobb méretekben. Ugyanolyan kegyetlen, ha nem látványos, hanem csendes módon döntünk nyomorba milliókat. Minél több kiszolgáltatott csoportot teremtünk, annál több a mindenre elszánt egyén. Ebből nemcsak 1995-ben jöttünk ki nagyon csúnyán, hanem az elmúlt kétezer évben szinte mindig. Emlékezzünk, hogy tanulhassunk a hibánkból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szkeptikus
2015. július 09. 19:38
"Ugyanolyan kegyetlen, ha nem látványos, hanem csendes módon döntünk nyomorba milliókat. Minél több kiszolgáltatott csoportot teremtünk, annál több a mindenre elszánt egyén." Azért a világ összes bajáért ne már mi legyünk a hibásak! Nem mi biztattuk a görögöket hogy hazudjanak a költségvetési adataikról. Nem mi biztatjuk a szegény afrikai országok lakóit, hogy hét gyereket szüljenek. Az iszlámon belül a siita-szunnita ellentétet sem mi csináltuk (személyes hipotézisem, hogy az iszlám most kb. ott tart, mint a kereszténység a középkorban, úgy látszik, a történelmi fejlődésnek vannak szinte törvényszerűen hasonló szakaszai).A listát lehetne folytatni. Az idézet második felével egyetértek, a következő módosítással: minél több kiszolgáltatott csoport van, annál több a mindenre elszánt egyén.
wartog
2015. július 09. 19:25
nem tudjuk milyen az a genocídium.De majd megtanuljuk, ebben biztos vagyok.Ez a miénk egy ostoba kifacsart fajta.Még a mi életünkben látni fogjuk!Enni inni baszni, ez nem lehet egy civilizáció célja.Törvényszerűen pusztulnia kel. Ki kell kiabálni a nézőknek: tudjuk, hogy figyeltek, de leszarjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!