Az első igazi fesztivál megvágott, mint a sújtólég

2015. augusztus 12. 11:26

Négy szekus volt négyünkre. Fele román, fele magyar. Az ötödikről, aki a konferanszié volt, először nem gondoltuk, hogy ő is az, mert román neve miatt úgy tűnt, egy kukkot nem ért abból, amit beszélünk. Interjú.

2015. augusztus 12. 11:26
Presser Gábor
Kreatív

- Most jelent meg Az ész a fontos, nem a haj – a Kádár rendszer könnyűzenei politikája című könyv, amiben az LGT is sokat szerepel. A külföldi turnékon általában ügynökök figyelték az együttes minden lépését. Romániában például.

- Igen. 77-ben egy tízszemélyes buszban turnéztunk, négy szekus (a Securitate a román titkosszolgálat volt – a szerk.) volt négyünkre. Fele román, fele magyar. Az ötödikről, aki a konferanszié volt, először nem gondoltuk, hogy ő is az, mert román neve miatt úgy tűnt, egy kukkot nem ért abból, amit beszélünk. Aztán elszólta magát. A tolmácslány szegény viszont szólt, hogy neki meg minden este jelentést kell írnia, miket hallott tőlünk. Mi felajánlottuk, hogy segítünk, de nem volt könnyű, mert nem akartuk 24 óránként feljelenteni magunkat. Végül valami olyasmiket fogalmaztunk meg, hogy a zenekar sajnos trágár szavakat használ, elégedetlen a szállodákkal, meg szidja a román utak rossz állapotát. Hát így.

- A másik történet a 74-es amerikai turné idején játszódik, amikor előzőleg Angliában is játszottak, és már indulni kellett volna, de nem érkezett meg az amerikai munkavállalási engedélyük.

- Idegtépő napok voltak, de hát érthető, az LGT Amerikában fesztiválturnén! Londonban vártunk, Laux Józsi ült a telefonon és próbált intézkedni. A vonal másik végén az amerikai utunk fő szervezője, Gombos Zoltán, ottani lapkiadó ült. Róla tudni kell, hogy amikor 78-ban hazahozták a Szent Koronát, akkor a Nobel-díjas Szentgyörgyi Albert és Cyrus Vance amerikai külügyminiszter mellett ő is a hivatalos kísérethez tartozott.

Laux jelezte, hogy szép lassan lekéssük az USA-turné kezdetét, mikor is Gombos lakonikusan annyit mondott, hogy jó, hát akkor feltárcsázza azt a számot, amit csak ritkán és nem túl szívesen szokott. Éjjel aztán visszaszólt, hogy másnap mehetünk az amerikai követségre. Egy fotokópia is készült arról a táviratról, amelyben ez állt: »A következő személyeknek – itt a mi nevünk volt – adják ki a munkavállalási engedélyt, aláírás: Henry Kissinger külügyminiszter.« Ezt azért nem hittük volna. És megkaptuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. december 19. 10:27
Ritka aljas az ilyen vádaskodás.
írmag
2015. november 24. 13:58
Hogy mekkora ordas nagy cikornya volt a zárai vámosi páros akkoriban. Most sincs ez másképp, csak többen részesednek a zeneiparból, ami meg egyértelműen (az iparosítástól) minőség nélküli.
MOPO3OB
2015. október 14. 16:18
Ez mitől "nagy generáció"? Egyébként milyen mák, hogy nem Richard Nixon hanem Henry Kissinger írta alá nekik. Most hogyan mutatna! :)
bracsesz
2015. október 01. 22:22
Fiatal barátaim! Lehet, hogy Presszer a származása miatt előnyöket élvezett. Más meg más miatt. Mondjuk szétrakta a lábát, megjavított a főnöknél ezt-azt, keresztapja volt stb. Viszont amit a munkásságáról írtok, baromság. Ugyan is ő ZENÉSZ. Marha egyszerű: tud zenélni, tud zenét írni. Igaz, hogy pl.a Képzelt riport pártmegrendelésre született, de ez akkor szenzációs volt! F242 szerint gyerekeknek írt....Ha a Padlásra gondolsz, igaz, egyébként marhaság. Viszont jó lenne, ha a ma "nagyjai" is írnának hasonlókat a gyerekeknek.Csak nem tudnak...Erről még annyit, és most jön a nagy generáció, hogy ezeket a dalokat még ma is rengetegen ismerik. A maiakét hónapok elteltével elfelejtik. Mert az előző jó, dal, zene, az utóbbi valami gépi szar.Ettől függetlenül véletlenül sem ítélem meg azokat, akik ezt szeretik, viszont elvárom, hogy a mi 50.es, 60.as korosztályunknak hagy tessen már ez! OK?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!