A Holokauszt nem kisajátítható

2015. szeptember 20. 11:32

Elnézést kérek, de nem értem. Miért is ne hasonlíthatná bárki a menekültekkel kapcsolatos embertelen bánásmódot azzal, amivel szeretné? Akár a hugenották lemészárlásával, az örmény holokauszttal, Sebrenicával vagy az afrikai népirtásokkal?

2015. szeptember 20. 11:32
Schönberger Ádám
Kettős Mérce

Elnézést kérek, de nem értem. Miért is ne hasonlíthatná bárki a menekültekkel kapcsolatos embertelen bánásmódot azzal, amivel szeretné? Akár a hugenották lemészárlásával, az örmény holokauszttal, Sebrenicával vagy az afrikai népirtásokkal? Miért ne tennénk ezt meg Magyarország vagy Németország esetén? Nem pont ezek a kapaszkodók azok, amelyek segíthetnének minket abban, hogy megértsük közös traumáink tanulságait? Nem lehetséges-e, hogy ezek a összehasonlítások jelenthetnek féket, hogy egy kormány se jusson el odáig, hogy „hatóságai ne akarják üldözni vagy megölni” embertársainkat. Nem jelentheti egy hitlerbajusz azt, hogy eddig és ne tovább, vagy nem jelentheti-e a szögesdrót mögött gyermekét kezében tartó szír asszony képe azt, hogy ez bizony az embertelenség maga? És ha ez valakinek az eszébe jut, miért ne írhatná le? Valaki levédette a történelmi eseményeket? Szabadalmat adtak ki rá, és csak egy kiválasztott grémium pozitív döntése esetén hasonlíthatjuk össze bármivel is? ()

El kellene felejteni, hogy a holokauszt traumája kisajátítható és levédethető, és semmihez sem hasonlítható. A holokauszt az európai kultúra része, szimbóluma az embertelenségnek, és mint ilyen, szabadon felhasználható. Mert ha csak múzeumba rakjuk, és mesterséges módon kivesszük a közbeszédből, egyre kevésbé fog bármilyen referenciát jelenteni a következő korszakoknak. Az áldozatok emléke nem követeli-e meg tőlünk, hogy mindaz a szörnyűség, ami velük megesett, ne ismétlődhessen meg?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. szeptember 21. 10:48
Schönberger Ádámot is összehasonlíthatom Mózessel. De abból jó esetben is, se Mózesről, se Sch.Á.-ról nem tudok meg semmit.
catalina9
2015. szeptember 21. 10:25
El kellene felejteni, hogy a holokauszt traumája kisajátítható és levédethető, és semmihez sem hasonlítható." "...És mégis a HOLOKAUSZT misztériuma, miként azt Wiesel elismeri, "nem továbbadható"; "még csak szóba sem önthetjük tartalmát". Következésképpen Wiesel előadásain - standard tiszteletdíj 25.000 $ és limuzin sofőrrel - Auschwitz "titkát" a "hallgatásban rejlő igazságnak" nevezi...."
korona
2015. szeptember 21. 10:14
Pénzről van itt szó! Az örökjáradékról. Még az ükunoka is sok pénzt az államtól, a mi pénzünből, mert a dédike, - bár túlélte - de volt Oswiecimben. Ősiség, örökjáradék törvénye az új arisztokráciának is jár, nem?
1000bocs
2015. szeptember 21. 08:40
"Miért is ne hasonlíthatná bárki a menekültekkel kapcsolatos embertelen bánásmódot azzal, amivel szeretné? " 1. mert nem volt embertelen bánásmód. Ingyenkaja, ingyenvíz, ingyenutaztatás, ingyenszállás. Annyit kért az állam cserébe amire a törvény kötelezi: regisztráció. Na itt tört ki a lázadás. 2. Felétek ahol sinek vannak, az már holokauszt. Lehet ezt, csak kontraproduktív, magatokból csináltok hülyét, a témából pedig lassan szürreális bohózatot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!