Az MNB közpénzeiről

2016. március 08. 15:18

Amiben a mostani vezetés alapvetően újat hozott, az a jegybank szerepének az újragondolása. Interjú.

2016. március 08. 15:18
Papcsák Ferenc
Origo

Milyen az eddigi gazdálkodásról kialakult képe?

A lényegről már volt szó. Az MNB nem egy nyereségérdekelt szervezet, egészen más delegált feladatai vannak, amiknek mindent alá kell rendelnie. Elképzelhető, hogy ennek eredményeként egyik vagy másik gazdasági mutatója megváltozik. Nagyra értékelem a mostani vezetés által elért eredményeket, nem vitatom ugyanakkor el az előző vezetésektől sem el azt, hogy vannak olyan körülmények, amikor erre nincs mód. Amiben azonban a mostani vezetés alapvetően újat hozott, az a jegybank szerepének az újragondolása. A korábbi vezetés egy, a függetlenségét másként értelmező passzív szereplője volt a magyar gazdaságnak. Most a termékeivel, a piaci beavatkozások mikéntjével egy, a magyar gazdaság élénkítésében aktív munkaszervezetet látok. Gondolva itt egyebek mellett a növekedési hitelprogramra vagy az MKB megvásárlására és átalakítására, a Giro, a Keler, valamint a Budapesti Értéktőzsde megszerzésére. De ugyanez látható a kamatpolitikában vagy az infláció leszorításában is. Ez magyar polgárként rendkívül szimpatikus számomra. Ráadásul nem csupán a fegyelmezett munkáról beszélhetünk, hanem kialakult egy szakmai műhely, amely aktívan dolgozik azon, hogy miként kapcsolódjon bele a magyar közgazdasági gondolkodásba. Konferenciákkal, szakfolyóiratokban történő publikálással folytat egyfajta ösztönzést ezen a területen is.

Találkozott ennek során bármi olyannal, ami Önnek a felügyelőbizottság elnökeként nyugtalanságra adhat okot, lévén jogszabályokat kell betartatnia?

Nem. A vezetés örült annak, hogy végre felállt a felügyelőbizottság, hisz ez a jegybanki vezetés legitimitását is emeli. Ezt persze nagymértékben segíti, hogy a felügyelőbizottság tagjai olyanok, akik korábbi tapasztalataikra építve értik ezt a világot. 

Végezetül visszatérve a jegybank nyilvános megítélését ma erősen befolyásoló kérdésekre: számíthatunk arra, hogy a három területen lefolytatott vizsgálatok alapján összeáll majd egy olyan stratégia, iránymutatás, amely biztosítja ezeken a területeken az átláthatóságot a nyilvánosság számára is követhető módon? 

Arról, hogy a vizsgálatoknak mi lesz a végeredménye, természetesen nem tudok nyilatkozni. A cél azonban az, hogy a közvélemény tiszta képet kapjon ezekről az ügyekről. Ez a jövőre nézve a mi munkánkat is alapvetően befolyásolja majd az ellenőrzési tevékenységünk során.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mabarta
2016. március 09. 11:50
Ameddig a jegybank milliárdos veszteséget termelt amit az adófizetőknek kellett kiegyenlíteni, addig méla csönd volt, ja akkoriban a vezetés ballib hogy ne mondjam balfék volt.Az más.
BőröndÖdön
2016. március 09. 09:36
Tolvajok egymás közt,avagy kecskére a káposztát...
gudmen
2016. március 09. 00:48
ö miért nincs börtönben...mondjuk hagyoval egy cellában? hülye egy ország lett ez a hely..
Tintamin
2016. március 08. 20:37
A KETSZINU TOLVAJ KURVA ANYATOKAT, AZT!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!