A romák kimaradnak az évtized állami támogatásából

2016. április 15. 14:20

Az eddigi szakpolitikai előrejelzések szerint, amennyiben megvalósul, a CSOK még inkább mélyítené a szakadékot a szegények és a jobb módúak között.

2016. április 15. 14:20
Jakab László
Kettős Mérce

Köztudott, hogy a képzettség fokával egyenes arányban növekszik a foglalkoztatottak arányának szintje. Minél magasabb végzettsége van valakinek, annál jobb eséllyel indulhat a munkaerőpiacon. A romák 77%-a, míg a nem romák 96%-a végzi el az általános iskolát. Középfokú végzettséget a romák csupán 19%-a szerez, míg ez az arány 69% a nem romáknál. A felsőfokú végzettséget szerzők aránya a romák esetében 1%, míg a nem romák 18%-a végez egyetemet, vagy főiskolát. A fenti táblázat is mutatja, hogy amíg a romák nagy része egyszerű, szakképzést nem igénylő munkát végez, addig a nem romák legtöbbje szellemi munkát végez.

Az eddigiek alapján tehát azt mondhatjuk, annak ellenére, hogy 2012-ben Orbán Viktor kijelentette, hogy a közmunka a legnagyobb jótétemény, amit a magyar állam a romákkal tehetett, úgy tűnik, hogy ezek az anyagi deprivációban élő roma csoportok többszörösen kárvallottjai a kormányzati politikáknak. A közfoglalkoztatás mai rendszere nemcsak a munkapiaccal párhuzamos zsákutcát teremtett számukra, ahonnan nagyon nehéz átverekedniük magukat a »sztrádára«, de ez a zsákutca most a CSOK-tól is elzárja őket. Kimaradnak az évtized legnagyobb állami támogatásából.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galahad
2016. április 16. 21:27
1. "Hogy egyértelmű tartalommal legyen megtöltve a "magyar" esetében is" Szemben például - mivel is? 2. "Azonban többnyire..." TÖBBnyire? Ebben a tekintetben nyilván részletes, hiteles statisztikákkal rendelkezel, különben ugyanis az állításod hogyismondjamcsak... nincs "kimunkált tartalommal" megtöltve... :-) 3. (jelzők és minősítések hada) - ez most miképpen is vonatkoztatható az általam leírtakra?
UvegSam
2016. április 16. 20:29
".... A közfoglalkoztatás mai rendszere nemcsak a munkapiaccal párhuzamos zsákutcát teremtett számukra, ahonnan nagyon nehéz átverekedniük magukat a »sztrádára«, de ez a zsákutca most a CSOK-tól is elzárja őket...." Ez hazugság! Jellemzően délig döglő, a munka világát már generációk óta nem ismerő cigányok "kénytelenek" most dolgozni, és ha már dolgozni kell megtalálják, meg fogják találni a jobban fizető munkát. Nem a többségi társadalom tehet arról, hogy ők - főleg szociológiai okok miatt - zömében nem képesek használható végzettséget szerezni. A cikkíró menjen a jó büdös kurva anyjába, hazánkat ez a gondolkodásmód taszította versenyhátrányba a régióban. Elég volt! Elég a koszvadt, dohszagú liberális dogmákból. Ideje lenne ha a kormány végleg felszámolná már a még bőven bennragadt aknamunkásokat. A liberális- féregtelenítés messze nincs elvégezve. Elő kell venni a cigánykérdést is a migránskérdés mellett. Nem lehet sokáig elodázni. Hihetetlen mi megy az elcigányosodott régiókban!
imres
2016. április 16. 18:48
Igen, Jakab elvtárs! A cigányok nagy része kimarad a CSOK-ból. Az ok egyértelmű. Benne van az Alaptörvényben, hogy minden magyar állampolgárnak vannak jogai és kötelezettségei. És igen. A boldoguláshoz és a kedvezményekhez kevés az, ha valaki cigánynak születik. A teljesítmény számít.
hetedik
2016. április 16. 17:40
"téélleg" Adjunk oda 20 milliót minden hülye szipus BAR listás csóró cigánynak!!! Fasz ötlet Jakabkám??!!!! te olyan sötét vagy,hogy a kutya melléd harap........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!