A humanitárius segítségnyújtás elsődleges

2016. szeptember 09. 11:45

Szinte egyáltalán nem hallom ezt a kitételt: mi van akkor, ha Isten maga engedi a tapasztalt migrációs folyamatot, hogy számon kérjen bennünket emberségről, hitről, evangéliumi elkötelezettségről?

2016. szeptember 09. 11:45
Liszkai Tamás
Szemlélek blog

Amikor a pápát migránsbarátként aposztrofálják, mert a befogadást hangsúlyozza, ez lehet csak egy alapszintű morális-humanitárius buzdítás is, de a pápa megjegyzései közt tudtommal (javítsanak ki konkrét idézetekkel bátran, ha tévedek) nem szerepel olyan társadalmi-politikai koncepció, amely az asszimilációt és az integrációt pontosítja. A befogadás annyi is lehet, hogy a migráns csoportokat nem küldjük vissza »postafordultával« a háborús övezetekbe vagy első biztonságos országként a libanoni/török stb. milliós lélekszámú menekülttáborokba, ahol a higiénikus viszonyok rosszak, és ahol életvitelszerűen nem lehet tartósan kibírni hónapokat vagy éveket, főleg kisgyerekekkel. Hol van itt a szociális és családetika? Vagy az csak a »polgári réteg« privilégiuma? Ezeknek az embereknek az életét a »vezető gazdasági hatalmak« geopolitikája tette tönkre; túl könnyű lenne most lerázni a kollektív felelősséget, vagy ráterhelni olyan államokra, akik a lehető legkevesebb mértékben felelősek ezért (vagy egyáltalán nem).

2. A közhangulat eleve elutasítja a jelentősebb (sic!) számú muszlim menedékkérők csoportjának esetleges megjelenését Magyarországon, tekintettel arra, hogy Magyarország »keresztény ország«. De vajon mi a veszélyesebb Magyarországon az emberek vallási meggyőződésére? Egy erős, más vallású kisebbség, amely talán épp figyelmeztető és ébresztő tényező is lehet egy vallási-kulturális identitását vesztett nép számára? Vagy az a konzumista (és konformista), látszólag csak az anyagi javakban és szórakozásban érdekelt fogyasztói szekuláris társadalom, ahol a szubkulturális formák pótcselekvésként töltik ki az emberek életét, akik teljesen elveszítik ezáltal vallási és szakrális érzékenységüket, egyben érzelmi intelligenciájukat is? Egy magát ateistának valló állam-szocialista hatalom nem volt ilyen szinten káros az emberek vallási meggyőződésére, mint egy Isten iránt érzéketlen agnosztikus-hedonista társadalom.

3. Szinte egyáltalán nem hallom ezt a kitételt: mi van akkor, ha Isten maga engedi a tapasztalt migrációs folyamatot, hogy számon kérjen bennünket emberségről, hitről, evangéliumi elkötelezettségről? Ferenc pápa miben képvisel mást, mint a most szentté avatott Teréz anya? És miben mást, mint a názáreti Jézus? A humanitárius segítségnyújtás és a távlatokban gondolkozó integrációs törekvések közt jelentős különbségek vannak. De előbbi az elsődleges.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 09. 13:29
Az irgalmasság kötelesség, csakhogy itt az irgalom nem játszik. Ezek az emberek jól akarnak élni, ami bocsánatos csakhogy nem a saját munkájuk gyümölcseként, hanem másokon élősködve! Otthagyják családjukat, gyerekeiket (70% katonakorú férfi) milyen keresztényi szeretetre apellál ez a magatartás? Nem ismernek se Istent sem embert csörtetnek keresztül a világon ez milyen keresztényi szeretetet generál? Ráadásul a keresztény Európa nincs félmilliárd lélek hány milliót kell eltartania a szerző szerint? Köteles e a szeretet nevében mindenét odaadni annak aki nem kér követel? Kötelezhető e, hogy hitét, kultúráját, vagyonát, egzisztenciáját alávesse egy erőszakos nyomulásnak?
74bro
2016. szeptember 13. 19:56
Azért nem lennék annyira biztos a pápa jószándékúságában. Benedek visszavonulása mintha kissé hasonlítana Medgyessy leváltásához, amiről ma már tudjuk, hová vezetett. Cui prodest? A pápa is csak ember, s mint olyan, gyarló.
catalina9
2016. szeptember 13. 01:30
ezt a zakkant, szépelgő figurát.. 3. Szinte egyáltalán nem hallom ezt a kitételt: mi van akkor, ha Isten maga engedi a tapasztalt migrációs folyamatot, hogy számon kérjen bennünket emberségről, hitről, evangéliumi elkötelezettségről? " akkor Ferenc pápa mondja meg neki, hogy rossz ötlet volt.
Pajzs
2016. szeptember 13. 01:29
Van. De a szabályai ismeretek és világosak. Az is, miért engedi meg a rosszat is. És az is, hogy mit kell tennie egy követőjének és mit nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!